Je eerste auto kopen: de belangrijkste tips

|Posted by | Auto
Tags:
eerste auto

Je rijbewijs op zak en klaar om het verkeer in te duiken? Niet voordat je een auto hebt gekocht natuurlijk! Maar als je dat voor het eerst doet heb je vast een hoop vragen: welke wagen moet je kiezen, met welke kosten hou je best rekening en hoe ga je die eigenlijk betalen? Wij geven enkele belangrijke tips die je best in het achterhoofd houdt bij het kopen van je eerste auto.

1. Stel een budget op voor jouw eerste auto

Het zou een fout zijn om enkel te denken aan de prijs van je eerste auto zelf. Het totale kostenplaatje van een auto kan immers snel oplopen, waardoor je maar beter op voorhand een budget opstelt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Hierbij moet je rekening houden met twee facturen: de aankoop met eenmalige kosten en de terugkerende kosten. 

1.1. Overweeg de eenmalige kosten

De eenmalige kosten komen maar één keer aan bod bij de aanschaf van jouw eerste auto. Hou rekening met de volgende extra kosten:

 • Het inschrijvingsbewijs: Je bent verplicht om elk voertuig in te schrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Voor het inschrijvingsbewijs betaal je € 26. Het attest bestaat uit twee onderdelen: één voor thuis en één voor in de wagen.
 • De nummerplaat: Samen met je inschrijvingsbewijs ontvang je jouw nummerplaat. Deze kost € 30, tenzij je een gepersonaliseerde nummerplaat wilt, wat zo’n € 1.000 kost.
 • De belasting op de inverkeerstelling (BIV): Het te betalen bedrag hangt af van het gewest waar je woont alsook de leeftijd en de milieukenmerken van jouw voertuig. Iedere bestuurder moet deze belasting slechts één keer betalen, zowel bij nieuwe als tweedehands auto’s. De prijs is minimum € 46,23, maar kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

1.2. Denk ook aan de terugkerende kosten

Bovenop de unieke kosten moet je ook rekening houden met terugkerende kosten als je een budget voor jouw aankoop opstelt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De jaarlijkse verzekeringskosten: Voor je de baan op mag met je eerste auto, moet deze natuurlijk verzekerd zijn. Jammer genoeg zijn de premies voor jonge bestuurders vaak duurder. Als de verzekerde auto nieuw is, neemt de prijs nog meer toe. Ook de specificaties van de auto spelen een rol. Om de kosten te beperken, kan je een auto kiezen die bij jouw profiel past (gebruik je de auto veel of enkel in het weekend?), de aanbiedingen vergelijken, een tweedehandsvoertuig met een kleine cilinderinhoud kiezen en niet voor de volledige Omnium verzekering kiezen als dit niet per se nodig is. Je kan eventueel een offerte aanvragen bij de verzekeraar van jouw ouders, met de kans dat je een voordelig aanbod ontvangt.
 • De verkeersbelasting: Het bedrag hangt net als de BIV af van jouw gewest en auto zelf. Je kan dit wel simuleren op de website van het betreffende gewest. Voor Vlaanderen kan dat hier. De verkeersbelasting moet je jaarlijks betalen.
 • Onderhoud en reparaties: Gewoonlijk is er een onderhoud nodig voor iedere 15.000 km die je aflegt, met een minimum van één keer per jaar. Een groot onderhoud is nodig na 30.000 km of dus twee jaar. De kosten kunnen sterk verschillen, aangezien iedere specialist andere prijzen vraagt. Als er onderdelen worden vervangen, zal de prijs van het onderdeel en het merk van de auto afhangen, waardoor een betaalbaar merk ook voordeliger is bij reparaties.
 • De autokeuring: Wanneer je eerste auto zijn vierde verjaardag viert, moet je naar de technische keuring. Nadien dient dit elk jaar te gebeuren. Voor de keuring van een benzinewagen betaal je nu € 38,90.
 • De brandstof: Afhankelijk van hoeveel kilometers je rijdt, zal je moeten bijtanken en betalen. Met de stijgende brandstofprijzen zal je dus wat dieper in je portemonnee moeten tasten.
 • Parkeerkosten en boetes: Deze kunnen al snel opstapelen als je woont in de binnenstad. In de meeste straten heb je te maken met parkeermeters en als je even niet oplet, kan je op ieder moment een parkeerboete ontvangen. Het zal je ook duur komen te staan als je een snelheidsduivel bent.

2. Vind het juiste automodel

Zodra je een budget in gedachten hebt, kan je de zoektocht naar je eerste auto starten. Ga je voor een stadsauto, een sportwagen of misschien een SUV? Stel jezelf de volgende vier vragen:

 • Waar? De omgeving waar je de ritten zal maken, heeft veel invloed op de keuze van het automodel. Zal je vooral rijden in de stad, op het platteland, op kleine weggetjes of toch vooral op de snelweg?
 • Hoeveel? Als je van plan bent om meer dan 30.000 km te reizen, dan ben je goedkoper af met een dieselmotor. Benzine is dan weer interessanter bij kortere afstanden. Uiteraard kan je ook de uitstoot overwegen en gaan voor een auto die zo weinig mogelijk vervuiling veroorzaakt.
 • Hoe? Wil je indruk maken met een mooie wagen, of is vooral het comfort belangrijk? Niet alle auto’s leveren beide opties, dus soms moet je een keuze maken. Je moet voor jezelf uitmaken wat de prioriteiten zijn.
 • Wat? Wat ben je van plan met de auto? Heb je veel zitplaatsen nodig om veel passagiers te kunnen vervoeren, vereis je een grote koffer voor jouw boodschappen of gebruik je de auto enkel om je naar het werk te verplaatsen?

3. Koop je nieuw of tweedehands?

Je eerste auto kopen zal kosten met zich meebrengen die afhangen van de staat van de auto (nieuw of tweedehands). Het is dus essentieel om vooraf te beslissen hoeveel je maximaal wilt uitgeven. In België gaat ongeveer 50% van jonge automobilisten onder 35 jaar voor een tweedehands auto. Ten eerste zijn nieuwe auto’s erg duur. Als je dan bedenkt dat deze auto’s na twee jaar gebruik gemiddeld 40% goedkoper worden, begrijp je waarom veel bestuurders voor een tweedehands model gaan.

3.1. Een nieuwe auto kopen

Als je de mogelijkheid hebt om een nieuwe auto te kopen, dan is daar niets mis mee (zolang je niet financieel overboord gaat, want het is alsnog jouw eerste auto). Een nieuwe auto heeft wel het voordeel dat je de verfkleur, stoelmateriaal en extra’s (zoals GPS, airco, parkeerhulp, etc) kan kiezen. Daarnaast heb je afhankelijk van het merk tot zeven jaar garantie.

Een nieuwe auto kopen is uiteraard een grote investering, vooral voor een jonge chauffeur die zijn of haar eerste auto koopt. Onthoud ook dat de waarde van jouw nieuwe auto in het eerste jaar met 15% naar beneden zakt, terwijl een tweedehands model minder snel waarde verliest.

3.2. Een tweedehands auto kopen

Als je kiest voor een tweedehands voertuig, is de kans natuurlijk klein dat deze volledig naar jouw smaak kan zijn. Toch kan dit voor je eerste auto een betere keuze zijn, omdat het hierbij minder erg is als er een krasje of bluts in komt. Ook is de verzekering een stuk goedkoper.

Ga je voor een tweedehands auto? Let dan op dat je een geschikt distributiekanaal gebruikt. De voorkeur gaat uit naar betrouwbare dealers of verkoopnetwerken waarbij je minstens een jaar garantie ontvangt, ongeacht de leeftijd van de auto. Je kan uiteraard geen volledige zekerheid hebben dat er geen verborgen gebreken aan de auto zijn en privéverkopers hebben geen verplichting om je een garantie aan te bieden. Om nog een extra centje te besparen kan je kiezen voor een minder populaire auto, want vraag en aanbod zijn uiteraard ook bij tweedehands auto’s van kracht. Het beste moment om een auto te kopen is wanneer er net een nieuwe editie van het merk op de markt is.

Een aantal voorbeelden van verkoopnetwerken voor specifieke merken zijn:

Om problemen te vermijden, kan je best de auto grondig inspecteren (aan de binnen- en buitenkant) en een testrit maken. Probeer eventueel snelwegen alsook de smallere weggetjes in verschillende omgevingen te nemen, zodat je het comfort en de grip van de wagen kan uittesten. Let op vreemde geluiden of trillingen. Als de auto niet opstart, niet alle deuren of ramen functioneren of wanneer je merkt dat de versnellingspook niet goed werkt, meld je dit best bij de verkoper.

Als je een gebruikte auto overweegt, vraag dan naar de mening van een professional. Aarzel niet om een fanatieke autokenner mee te nemen wanneer je de auto uittest. Zorg er daarnaast ook voor dat je alle sleutels en relevante documenten ontvangt en kijk na dat deze zeker in orde zijn.

Dit zijn de documenten die je van de verkoper van je tweedehands auto hoort te ontvangen:

 • De originele aankoopfactuur: Een privéverkoper hoort deze te overhandigen. Een professionele verkoper moet je echter ook een nieuwe factuur aanbieden met een naam, adres en BTW nummer van de distributeur. Hierin staat ook extra informatie over de auto (merk, model, chassisnummer, aantal afgelegde km op het moment van verkoop, bouwjaar, motorvermogen en datum van uitgave).
 • Het inschrijvingsbewijs gecombineerd met een keuringsattest van de afgelopen twee maanden.
 • Een keuringsbewijs van de laatste technische inspectie. Auto’s ouder dan vier jaar moeten jaarlijks een technische inspectie ondergaan.
 • Het gelijkvormigheidsattest als bewijs dat het voertuig voldoet aan de technische eisen van de autofabrikant.
 • Het attest voor de LPG-installatie indien het voertuig is uitgerust met een LPG-installatie.
 • Car-Pass: dit is de kilometerstand van de auto, weergegeven in een officieel document om fraude tegen te gaan.

4. Financier jouw eerste auto

Je eerste auto kopen is meestal een dure investering, of je nu een nieuwe of tweedehands wagen koopt. Het is daarom van belang dat je nadenkt over de verschillende manieren waarop je de aankoop kan financieren. Je kan kiezen voor de volgende opties: je betaalt zelf voor de auto, je betaalt de auto gedeeltelijk en leent het andere deel of je leent het volle bedrag.

4.1. Een autolening voor een nieuwe of tweedehands auto

Een autolening is een lening op afbetaling voor specifieke doeleinden. Je kan de lening enkel gebruiken om een motorvoertuig aan te schaffen, zowel nieuw als tweedehands. Zoals bij iedere lening betaal je een maandelijks bedrag inclusief rente terug. De voorwaarden en looptijd van de lening worden vooraf bepaald en vastgelegd in het leencontract. Om deze lening te verkrijgen moet je bewijs leveren aan de bank van de aankoop van de auto. De auto kan worden gebruikt als onderpand voor het geval dat je de lening niet aflost.

Gewoonlijk zijn leningen voor elektrische en nieuwe voertuigen voordeliger. De rentevoeten voor tweedehands autoleningen daarentegen kunnen zo’n drie keer hoger zijn dan bij autoleningen voor nieuwe auto’s. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste hebben personen die een lening voor tweedehands auto’s aanvragen vaak een iets minder goede financiële stabiliteit, waardoor banken een hoger risico verwachten. Ten tweede komt het geregeld voor dat iemand zijn betalingen stopzet van zodra er technische problemen opduiken, bijvoorbeeld een falende motor of problemen met de versnellingsbak. Tenslotte is een nieuwe auto kopen met een financieringsplan van de verkoper (waaronder 0%-leningen en -leasingcontracten) de afgelopen jaren interessanter geworden. Om hiermee te kunnen concurreren hebben financiële instellingen de rentevoeten voor leningen voor nieuwe voertuigen laten zakken. Aangezien de financieringsopties van autodealers voor tweedehands voertuigen nog niet kunnen concurreren met het aanbod van banken, zijn de rentevoeten voor leningen voor tweedehands voertuigen niet aanzienlijk veranderd.

4.2. Jouw eigen vermogen

Heb je genoeg geld op de bank om een auto te kopen zonder in het rood te staan? Of zijn jouw ouders bereid om je te helpen bij de aankoop? In dat geval ben je één van de gelukkigen die het gehele bedrag in één keer kan betalen, waardoor de auto meteen helemaal van jou is zonder de extra verantwoordelijkheid van maandelijkse aflossingen. Door jouw auto zelf te financieren, komt er bovendien niets bovenop de aankoopsom, want er komen geen rentekosten bij.

4.3. Doe een persoonlijke bijdrage

Je kan ook voor een lening gaan die een gedeelte van het aankoopbedrag zal financieren. Jouw persoonlijke bijdrage is dan bijvoorbeeld 20%. Zo kan je het leenbedrag verkleinen, waardoor je minder rente betaalt en maandelijks niet zo’n hoog bedrag hoeft af te lossen. In geval van diefstal of een ongeluk voordat de lening is afgelost, heb je dankzij jouw persoonlijke bijdrage een grotere kans dat jouw verzekeraar je een geschikte vergoeding aanbiedt om de lening af te betalen. Bij een autolening van 100% is het goed mogelijk dat je niet het volledige leenbedrag terugkrijgt, waardoor je dubbel pech hebt bij een ongeluk.

4.4. Een 110% of 120% lening

Als je een autolening aanvraagt, is het mogelijk om tot 110% of soms 120% van de verkoopprijs te lenen. Waarom zou je extra lenen? Er komen altijd kosten bovenop het aankoopbedrag van de auto, die hierboven worden besproken. Die kunnen je noodzaken om meer dan 100% van de verkoopprijs te lenen. Vooraf een berekening van jouw lening maken helpt om de totale leenkost correct in te schatten.

4.5. Een 0% lening bij de dealer

Autodealers bieden steeds vaker financieringsopties aan. Daarbij is vaak een storting van 15% vereist. De leningen hebben vaak erg aantrekkelijke rentevoeten, bijvoorbeeld 0%. Deze lijken erg aantrekkelijk, want je betaalt geen extra kosten. Helaas zit er een addertje onder het gras.

Uiteraard zal je voor een auto nooit een gratis lening krijgen. Toch klopt het dat autodealers leningen zonder rente aanbieden. Meestal is de terugbetaling gespreid over een relatief korte periode, waardoor je maandelijks hoge lasten kan ervaren. Bedenk ook dat hoewel je geen rente betaalt, dit je alsnog duurder kan uitkomen. Met de 0% lening betaal je gewoonlijk het hele aankoopbedrag van de auto, terwijl je zonder die lening wellicht een korting had ontvangen of onderhandelingsruimte had gehad om de auto aantrekkelijker te maken. Zo zie je dat de lening toch niet geheel gratis is.

Vergeet bovendien niet dat een lening, ook met 0% rente, alsnog een kredietopening vereist. Je wordt dus alsnog geregistreerd bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Dit kan jouw toekomstige leningsaanvragen beïnvloeden, want financiële instellingen zullen zien dat je al een kredietopening hebt.

Conclusie

Wat jouw keuze ook is, je begrijpt vast dat jouw eerste auto kopen geen gemakkelijke opgave is. Het is een belangrijke investering waarbij je voorzichtig moet nadenken over alle mogelijke kosten. Een ongeluk kan altijd gebeuren, dus houd ook daar rekening mee. Het is essentieel om auto’s en financieringsopties te vergelijken voordat je een autolening aanvraagt. Wees dus geduldig, zodat je later zonder zorgen van jouw nieuwe auto kunt genieten.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.