Kan je als alleenstaande in 2021 lenen voor een woning?

|Posted by | Hypothecaire Lening
Huis kopen als alleenstaande

De vastgoedprijzen zijn ook in 2021 blijven stijgen. Waar het zelfs vroeger al niet gemakkelijk was om als alleenstaande een eigen woning te kopen, zitten nu nog meer singles met de handen in het haar. Wordt het voor alleenstaanden binnenkort onmogelijk om hun vastgoeddroom te realiseren? 

Elk jaar gaan steeds meer Belgen als alleenstaande ouder of alleenwonende door het leven. Volgens Statbel waren er dat in 2019 al meer dan 2,2 miljoen. We hebben er alleen maar het raden naar dat in in 2021 nog een groter aantal is. Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld om bewust alleen door het leven te gaan of zetten hun carrière op de eerste plaats. Natuurlijk zijn er ook elk jaar meer echtscheidingen.

Stijgende vastgoedprijzen, goedkopere hypothecaire leningen

Ook de Notarisbarometer kwam in 2021 opnieuw met harde bewijzen over de stijgende huizenprijzen. In de eerste helft van het jaar kostte een huis in België gemiddeld € 289.456 en voor een appartement telde je € 254.267 neer. Dat is 4,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijgende prijzen zijn onder andere te verklaren door de stijgende vastgoedactiviteit en de lage rentevoeten van hypothecaire leningen. Die rentevoeten zijn nu al enkele jaren historisch laag, waardoor veel mensen zich toch op de vastgoedmarkt wagen. Maar geldt dat ook voor singles?

Het antwoord is ja. Ook bij TopCompare merken we dat de meerderheid van de mensen die een hypothecaire lening simulatie uitvoeren single zijn. Zo kijken ze hoeveel ze kunnen lenen en bij welke banken ze dat tegen de voordeligste rentevoet kunnen doen. Alleen een woonlening aangaan is dan ook zeker mogelijk.

Een huis kopen en lenen als alleenstaande? Enkele tips 

Met twee is lenen waarschijnlijk gemakkelijker omdat je zowel de kosten van het huis als van het krediet kan delen. Toch wordt het met onze tips ook voor alleenstaanden mogelijk om hun droomwoning te kopen.

Tips om een huis te kopen: 

  • Zoek naar iets betaalbaar: alleen heb je minder plaats nodig dan met twee. Focus bij je zoektocht op compacte, praktische huizen of appartementen. Heel gezellig voor iemand alleen en zo blijven je kosten voor onderhoud en verwarming ook betaalbaar op lange termijn.
  • Vermijd het centrum: een woning op het platteland of in de rand van het stadscentrum is vaak heel wat betaalbaarder dan een woning midden in de stad. 

Tips om te lenen voor je woning als single: 

  • Vergelijk hypothecaire leningen: om de goedkoopste rentevoet en de beste voorwaarden te vinden moet je zoveel mogelijk kredietaanbieders vergelijken. Op TopCompare kan je in slechts enkele minuten alle woonkredieten vergelijken en zo de voordeligste rentevoet vinden. 
  • Spaar genoeg op voorhand: wie een eigen woning wilt kopen, moet tegenwoordig minstens 10% van het aankoopbedrag zelf kunnen inbrengen. Op voorhand genoeg sparen is dus de boodschap!
  • Vraag financiële hulp: als je zelf niet genoeg spaarcenten hebt om een huis te kopen, kan je ook jouw ouders of familie op wat extra financiële steun vragen. Ze kunnen je helpen om je eigen inbreng te verhogen, waardoor je meer kans maakt op een betere rentevoet. 
  • Laat iemand borg staan: als de bank twijfelt om je een lening te geven, kan je iemand voor jou borg laten staan, zoals je ouders. Stel dat je de bank niet meer kan terugbetalen, dan staan zij garant om het voor jou te doen. 
  • Kies een lange looptijd: bij sommige banken kan je ook een woonlening aangaan voor een looptijd van 30 jaar. Op het einde van de rit heb je dan wel meer interesten betaald, maar zo blijft het tijdens de afbetaling wel financieel haalbaar voor jou. 

Benieuwd bij welke kredietinstellingen jij in aanmerking komt voor een hypothecaire lening als alleenstaande? Vergelijk alle aanbieders in België op TopCompare.be.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.