Kan je blijven werken als je op pensioen bent?

|Posted by | Savings
Kan je blijven werken als je op pensioen bent?

Je hebt jouw pensioenleeftijd bereikt, maar je wilt alsnog een centje bijverdienen. Is het dan mogelijk om wat langer aan de slag te blijven? Of kan je op een andere manier wat extra inkomsten binnenrijven? 

De wettelijke pensioenleeftijd in ons land bedraagt 65 jaar. De komende jaren wordt die leeftijd wel stelselmatig opgetrokken. Zo zal je vanaf 2025 pas vanaf je 66ste verjaardag op pensioen kunnen gaan, en vanaf 2030 komt daar nog een jaartje bij. Voor mensen die bereid zijn om hun carrière na hun pensioenleeftijd nog eventjes voort te zetten, maakt de bovenstaande regeling  eigenlijk niet veel uit. Je bent namelijk niet verplicht om op pensioen te gaan als je 65 kaarsjes hebt uitgeblazen. Jouw werkgever moet daar natuurlijk mee akkoord gaan.

Onbeperkt bijverdienen tijdens jouw pensioen

Er bestaan ook nog andere opties om wat extra geld te verdienen. Wie de pensioenleeftijd heeft bereikt, of een carrière van 45 jaar achter de kiezen heeft, mag zonder beperking bijverdienen. Ook wanneer je een overgangsuitkering ontvangt, kom je in aanmerking voor die regeling. Het grote voordeel is dat je als gepensioneerde niets van jouw pensioen verliest.

Hou er rekening mee dat wanneer je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, je jouw inkomen uit bijverdiensten moet inperken.Wie jonger is dan 65 jaar en minder dan 45 jaren gewerkt heeft bij de aanvang van zijn pensioen, mag dit jaar (2022) bijvoorbeeld maximaal 8.634 euro per jaar verdienen. Dat plafond geldt voor werknemers en ambtenaren. Voor zelfstandigen bedraagt het maximumbedrag in dat geval 6.907 euro. Op de site van federale pensioendienst vind je een overzicht van alle voorwaarden per situatie. Verlies die grensbedragen hoe dan ook niet uit het oog, want de kans bestaat dat je een stuk van jouw pensioen verliest als je meer verdient dan wettelijk is toegestaan.

Welke mogelijkheden zijn er? 

Maar hoe kun je een centje bijverdienen? Het is mogelijk om een flexi-job te doen. Dat heeft als grote troef dat je je geen zorgen hoeft te maken over extra belastingen, omdat je brutoloon hetzelfde is als je nettoloon. Het minimumloon voor een flexijobber bedraagt 10,91 euro per uur. Indien je op een zon- of feestdag, dikt jouw uurloon aan met 2 euro.

Het is ook mogelijk om op een andere manier wat extra geld te verdienen, zoals via het verenigingsleven of de deeleconomie. In dat geval komt de fiscus wel aankloppen. Het goede nieuws is dat je in aanmerking komt voor een gunsttarief, zijnde 10 procent. Voorts mag je jaarlijks niet meer verdienen dan 6.540 euro. Overschrijd je die inkomensgrens, dan zullen die vergoedingen als beroepsinkomsten worden belast.

Bij verenigingswerk moet overigens rekening houden met een beperking van het aantal uren dat je mag werken. In sportclubs mag je als verenigingswerker maximaal 450 uren per jaar werken. Per kwartaal mag je maximaal 150 uren werken. Er geldt wel een uitzondering voor het derde kwartaal. Gedurende die periode wordt het plafond opgetrokken tot 285 uren. In de cultuursector mag je dan weer maximaal 300 uren verenigingswerk doen. Daarbij geldt een plafond van 100 uren voor het eerste, tweede en vierde kwartaal en een plafond van 190 uren voor het derde kwartaal.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.