Kan je een huis kopen op oudere leeftijd?

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags: , ,

Veel mensen willen nog een huis kopen op oudere leeftijd. In hun nieuwe stekje kunnen ze dan rustig van hun pensioen genieten, dichter bij de kinderen wonen of kleiner leven. Maar kan je eigenlijk nog wel een nieuwe woning kopen als 65-plusser? En vooral: kan je nog een woonlening aangaan? 

Waarom een huis kopen op oudere leeftijd? 

Kinderen die al enkele jaren het huis uit zijn, lege kamers waar het stof ligt te verzamelen of een stevig spaarboekje waarmee je gerust een investering kan doen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen nog een huis kopen op oudere leeftijd. Een kleiner huis of appartement dichter bij familie of de stad, of een tweede verblijf aan de kust om zelf uit te waaien of te verhuren. Mogelijkheden zat. Maar is dat wel zo? Kan je eigenlijk nog wel een huis kopen als je pakweg ouder dan 65 jaar bent? Natuurlijk is het antwoord ja. Er staat geen maximum leeftijd op het kopen van een huis. Je kan bijvoorbeeld met de verkoop van je oude huis de aankoop van je nieuwe woonst financieren. Als je genoeg spaarcenten hebt, kan je ook daarmee de aankoop van je (tweede) woning betalen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om te lenen voor je nieuwe of tweede verblijf. Maar dan kan je leeftijd je wel parten spelen. 

Waarom nog een lening aangaan op oudere leeftijd? 

Om je nieuw huis te kopen, kan je eerst je oude woning verkopen en met dit bedrag de aankoop financieren. Als dit bedrag niet voldoende is, kan je nog een deel lenen. Je hebt dan een redelijk hoge eigen inbreng en zal waarschijnlijk nog maar een klein bedrag moeten lenen. Een hoge eigen inbreng, betekent ook vaak een voordelige rentevoet. 

Als je nog geen eigen onroerend goed in het bezit hebt, zal je hoogstwaarschijnlijk ook geld moet lenen voor de aankoop van je eerste woning. Vooral een stevige spaarpot zal je dan moeten helpen om nog een lening te krijgen, want hoe meer eigen inbreng je kan leveren, hoe beter de voorwaarden van de bank zullen zijn.

Als je jouw huidige woning niet gaat verkopen en je dus eerder op zoek bent naar een tweede woning of investeringspand, is het natuurlijk ook nog slim om te lenen op oudere leeftijd. Wie leent voor een vastgoedinvestering, kan namelijk genieten van een belastingvoordeel en van een hefboomeffect op het rendement.

Is er een maximum leeftijd voor een hypothecaire lening? 

Het grote probleem is dus niet een huis kopen op oudere leeftijd, maar een lening verkrijgen als je wat ouder bent. Nochtans staat er wettelijk gezien geen maximum leeftijd op het afsluiten van een hypothecaire lening. Iedereen zou de kans moeten krijgen om te lenen voor zijn droomwoning, maar de banken stellen hun voorwaarden. Iemand van 35 jaar met een vast inkomen zal de bank in vele gevallen liever zien komen dan iemand van 70 jaar met een mager pensioeninkomen. Een lening geven is immers altijd een risico voor een bank, maar senioren zijn daar door hun leeftijd vaak het slachtoffer van. Een bank wil zijn centen natuurlijk graag terugzien. Dus, cru gezegd: de bank zou niet willen dat je overlijdt voor je betalingen zijn afgelopen.

Met welke criteria houdt de bank nog rekening? 

Gelukkig kijkt de bank ook nog naar andere elementen bij het afsluiten van een woonkrediet dan je leeftijd. Bij het aanvragen van een krediet houdt elke kredietverstrekker voornamelijk rekening met de inkomsten, uitgaven en persoonlijke bijdrage van de kredietnemer. Heb je een behoorlijk pensioen en een goed gevulde spaarrekening? Dan hoef je niet meteen te vrezen. 

Verder doen ze bij elke aanvraag – ongeacht je leeftijd – ook een risicoanalyse. Daarmee bepalen ze hoe groot het risico voor hen is om jou een woonlening te geven en dat jij deze zal terugbetalen. Vragen over je rookgedrag, medische achtergrond en gezondheidstoestand zijn dus verplichte kost. Hoe negatiever jouw risicoprofiel, hoe moeilijker het natuurlijk wordt om te lenen en dus een huis te kopen op oudere leeftijd. Bij sommige banken is het waarschijnlijk mogelijk, maar dat voel je dan waarschijnlijk aan het prijskaartje van de premies van je schuldsaldoverzekering.

Bij welke bank kan je lenen? 

Geld lenen en een huis kopen op oudere leeftijd is dus niet onmogelijk. Hou er wel rekening mee dat zowel de rentevoet als de premies van de schuldsaldoverzekering wat hoger kunnen liggen. De specifieke voorwaarden zijn echter verschillend per bank. Bij sommige banken mag je maximaal 67 jaar zijn op het einde van het woonkrediet. Dat betekent wanneer je de pensioenleeftijd bereikt en je inkomen dus daalt. Andere banken stellen hogere leeftijdsgrenzen, zoals 70, 75 of zelfs 85 jaar. Er zijn ook kredietgevers die geen duidelijke maximum leeftijd stellen, maar elk dossier bekijken naargelang de persoonlijke en financiële situatie van de aanvragers. Als je leent op oudere leeftijd, zal de looptijd van je lening hoe dan ook vaak niet langer dan 10 of 15 jaar kunnen zijn. 

Tip: Banken kunnen zich flexibeler opstellen als iemand borg wil staan, zoals een van de kinderen. 

Om te weten bij welke banken je in aanmerking komt voor een woonlening op oudere leeftijd, kan je onze gratis vergelijkingstool gebruiken. Je vult je leeftijd en enkele andere persoonlijke en financiële gegevens in en in enkele seconden kan je zien bij welke bank jij een hypothecair krediet kan aanvragen tegen welke rentevoet. 

In samenwerking met liefdevoordezorg.nu

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.