Kerstcadeautjes: 7 tips om niet blut te zijn tijdens kerst 2018

|Posted by | Kredietkaart
Tags: , ,

cadeautje

Sneeuw op de oprit, versierde straten en kerstbomen in de woonkamer. Gaat er een belletje rinkelen? Inderdaad, Kerst 2018 is niet zo ver meer af. Eén ding kan uiteraard niet ontbreken tijdens de gezelligste tijd van het jaar: pakjes onder de kerstboom. Er is een grote kans dat u toen u nog kind was reeds genoot van deze traditie, hopende dat er toch één cadeautje onder de boom lag dat niet bestond uit wollen sokken. Ook nu is kerstavond nog steeds de avond bij uitstek waarbij cadeaus worden uitgewisseld tussen familie en vrienden. En ja, ook als volwassene is het best leuk om een kerstcadeau te ontvangen. Maar hierdoor wordt de lijst met mensen aan wie u een geschenkje wilt geven lang, misschien te lang dan u uzelf kan veroorloven. Daarom geeft TopCompare.be u 7 tips mee hoe u de kerstperiode kan doorkomen op een financieel gezonde manier.

1. Budget, budget, budget

Een simpele tip die logisch lijkt voor iedereen, maar toch vergeten wordt door velen. Wanneer u op koopjesjacht gaat voor het ultieme kerstcadeau is het heel gemakkelijk om uw budget uit het oog te verliezen. Het is ook moeilijker om dat ene (dure) idee voor een pakje los te laten eenmaal u er uw zinnen op heeft gezet dan wanneer u van tevoren al uw budget had vastgesteld. Het is daarom van groot belang dat u vooraf al opstelt hoeveel geld u precies wilt uitgeven aan uw kerstaankopen. Dit kan u doen per persoon, per winkel of gewoon door het totale bedrag in te calculeren. Ook vroeg beginnen met uitkijken naar het perfecte kerstcadeau is een aanrader. Stel een realistisch (familie)budget op en zit er niet mee in dat u tijdens kerst 2018 wat minder dure cadeaus zal moeten geven. Ook impulsaankopen kan u hierdoor vermijden.

Nog een handige tip is de aankoop van al uw kerstcadeautjes wat eerder te plannen en te kopen tijdens de grote koopjesperiodes. Denk aan Black Friday (eind november), Free-Shipping Day (16 december) of de solden in januari en juli. Dit zijn de periodes dat u uw slag kunt slaan. Als u al vroeger in gang schiet, hebt u meer tijd om echte koopjes te doen dan de dag van kerstavond. Grijp dus uw kans om dezelfde cadeautjes te krijgen tegen een lagere prijs.

Wat we ook aanraden is om voordat u iets koopt de prijzen te vergelijken zodat u kunt beslissen welk product het beste voor u is. Of het nu een nieuwe kredietkaart is, een autoverzekering of een prachtige nieuwe teddybeer voor uw dochter, het is altijd hetzelfde principe: het is altijd beter om prijzen van hetzelfde product bij verschillende aanbieders te vergelijken.

2. Stap af van de verplichte ‘ik geef aan jou dus jij aan mij’ sfeer

Steeds meer groeit er een soort verplichting in onze maatschappij dat u naast cadeautjes voor familie en goede vrienden nu ook een geschenkje moet geven aan collega’s op het werk, aangetrouwde familie en kennissen of verre vrienden. Zo kan de lijst eindeloos doorgaan en dit is niet gezond voor uw financiële situatie. Het probleem is dat een kerstcadeau ontvangen de verplichting vormt om ook één terug te geven. Zelfs al zou u dit graag willen, dit is niet altijd financieel mogelijk, en dit zou meer moeten aanvaard worden binnenin bedrijven en vriendenkringen. Omdat dit een gevoelig onderwerp kan zijn, bestaat er een online tool van MoneySaverExpert waarmee u een mail kan uitsturen naar alle ontvangende partijen met wie u overeenkomt dat zij geen cadeau voor u hoeven te kopen en u ook niet voor hen. U kan ook afspreken om een prijslimiet van bv. 5 euro in te stellen.

3. De juiste kredietkaart kan u kerst in 2018 vreugde brengen

Het gebruiken van de meest geschikte kredietkaart voor uw kerstaankopen kan u voordelen opleveren naargelang uw persoonlijke voorkeur . De twee opties bij uitstek zijn de cashback kredietkaarten en de kredietkaarten met punten. Beobank is momenteel de enige financiële instelling die cashback kredietkaarten aanbiedt. De kaarten voorzien u van een cashback tussen 1 en 2% (bij sommige kaarten gaat dit tot 5% cashback gedurende de eerste maanden) op uw aankopen. Over al uw geaccumuleerde kerstcadeautjes kan dit dus al eens oplopen tot een fijn bedrag. Met deze som kan u een extra geschenkje kopen of gewoon uzelf eens verwennen; het totale bedrag kan jaarlijks toenemen tot € 250. Ook maakt de kredietkaart het makkelijker om online te shoppen. Dit is een goede manier om tijd te besparen en veilig uw aankopen te doen.

Bij punten kredietkaarten wordt u beloond in de vorm van coupons of kortingsbonnen die te pas kunnen komen als u nog een laatste cadeautje zoekt, zowel in de winkel als online. Het aantal punten dat u kunt verdienen per uitgegeven euro en het type coupons variëren naargelang de banken, hun kredietkaarten en het verbonden getrouwheidsprogramma aan de kaart (zoals Spaar & Pluk, Neckermann of Membership Rewards). De verzamelde punten kan u omruilen voor diverse voordelen waaronder cadeaucheques, coupons, cadeaus en meer. Voor extra informatie kan u al onze cashback en puntenkredietkaarten vergelijken op onze website.

4. Het duurste cadeau is niet het beste

Wanneer u online of in de winkel op zoek bent naar kerstgeschenken, dan zijn hoog geprijsde cadeaus geen uitzondering. Belangrijk om te onthouden is dat u zich niet verplicht moet voelen om de nieuwste iPhone of de laatste game console te kopen, gewoon omdat die persoon duurdere cadeaus gewoon is. Een zelfgemaakte kerstcadeau doet het nog steeds goed; het is uiteindelijk het gebaar dat telt! Iets waar u zowel uw tijd als moeite in heeft gestoken, draagt uw persoonlijke touch en is vaak meer waard voor uw vriend of familielid dan een cadeaubon uit een winkel. Met een beetje creativiteit komt u al heel ver. Ook de Secret Santa aanpak is nog steeds populair in vriendenkringen en familie. Dit houdt in dat u een naam op een stukje papier trekt voor wie u een cadeautje moet kopen. Zo weet niemand van wie hij of zij een geschenkje zal krijgen en moet u ook maar 1 pakje kopen in plaats van 10.

5. Cadeautjes kopen kan het hele jaar door

Het is fout om aan te nemen dat u uw kerstaankopen best in de maand november en december doet, zogezegd omdat er meer promoties en aanbiedingen zouden zijn. Winkeleigenaars weten dat er een enorme mensenmassa op hun winkels zal afkomen deze maanden en kunnen de prijs sturen. Daarom kan het nuttig zijn om al wat vroeger aan kerstcadeautjes te denken, wanneer u bijvoorbeeld op vakantie door een plaatselijk marktje struint. Vaak kan u hierdoor goedkoper cadeaus doorheen het jaar verzamelen om deze dan weg te geven op Kerstmis zelf. U kan dusdanig de kerstdrukte in de winkels tijdens de piekperiode vermijden en u hoeft geen stress te hebben dat u nog geen kerstcadeau heeft liggen.

6. Organiseer uw uitgaven

Nu kent u al enkele handige tips die u zullen helpen geld te besparen tijdens kerst 2018. Nu wordt het tijd om alle uitgaven een plekje te geven en alles te organiseren. Om het u wat gemakkelijker te maken hebben we een eenvoudige Excel sheet voor u gemaakt die u zal helpen om een kerstbudget op te maken dat precies op uw maat is.

Excel bestand: excel-kerstbudget

Zo moet u het gebruiken:

  • In de rij “maandelijks inkomen” vult u het salaris in dat u die maand zal ontvangen of andere inkomsten (pensioen, huurgeld, etc.)
  • Plaats niks in de rij “maandelijkse balans” omdat dat automatisch het verschil tussen uw inkomen en uitgaven zal berekenen. Hier leest u of u voldoende inkomsten hebt om uw uitgaven te financieren. Hier moet u dus zorgen dat u een positieve balans overhoudt, door uw uitgaven aan te passen aan uw inkomsten.
  • Vul de cellen in de rij “vaste kosten” in en daarna de rij voor “kerstuitgaven”. Wees eerlijk tegen uzelf- als u over het bedrag beschikbare inkomen gaat, zal je dit zien in in de cell “maandelijks balans”.
  • Probeer een beetje te goochelen met de bedragen die u uitgeeft bij elke kosten – misschien moet u bijvoorbeeld stoppen met regelmatig snoepjes te kopen voor uw kinderen en dus geld besparen op niet-kerstgerelateerd eten. Uw kinderen zullen genoeg snoep hebben tijdens de kerstdagen! Of om geld te besparen voor uw vliegticket naar uw familie kunt u enkele maanden de fiets gebruiken in plaats van de auto en u zo dus geld besparen voor een ticket.
  • “Totale kosten” zullen berekenen hoeveel geld u in totaal elke maand uitgeeft – u hoeft daar niks in te vullen, omdat dit automatisch berekend wordt.

7. Voorkom schulden ten allen tijde

Uzelf in de schulden steken omdat u ten koste wat het kost dat ene fancy cadeau wilt kopen, moet u vermijden. Liefde, attentie of vriendschap dient niet te worden geuit door geschenken met een dure prijs te geven. Gaat u schulden aan, dan zal u daar later een prijs voor moeten betalen. Denk dus goed na vooraleer u een op afstand bestuurbare drone, die giga flatscreen TV of die ene trendy smartphone op de kop tikt. Hoe vroeger u dit in uw achterhoofd houdt, hoe meer u zal besparen. Door het hele jaar door te denken aan mogelijke kerstcadeaus zal u minder gemakkelijk zwichten voor het eerste object dat u in december tegenkomt in de winkelstraten, wat dan vaak duurder zal geprijsd staan. Op die manier kan u zelfs profiteren van de solden in januari en juli en zo koopjes vinden, waarvan u tijdens kerst 2018 volop van kunt genieten!