Kerstcadeautjes: 7 tips om niet blut te zijn tijdens kerst 2019

|Posted by | Kredietkaart
Tags: , ,

Sneeuw op de oprit, versierde straten en kerstbomen in de woonkamer. Gaat er een belletje rinkelen? Inderdaad, Kerst 2019 is niet zo ver meer af. Eén ding kan uiteraard niet ontbreken tijdens de gezelligste tijd van het jaar: pakjes onder de kerstboom. Maar hoe vermijd je dat je te veel geld uitgeeft aan de pakjes onder de kerstboom?

Er is een grote kans dat je toen je nog kind was reeds genoot van deze traditie, hopende dat er toch één cadeautje onder de boom lag dat niet bestond uit wollen sokken. Ook nu is kerstavond nog steeds de avond bij uitstek waarbij cadeaus worden uitgewisseld tussen familie en vrienden. En ja, ook als volwassene is het best leuk om een kerstcadeau te ontvangen. Maar hierdoor wordt de lijst met mensen aan wie je een geschenkje wilt geven lang, misschien te lang dan je jezelf kan veroorloven. Daarom geeft TopCompare.be je 7 tips mee hoe je de kerstperiode kan doorkomen op een financieel gezonde manier.

1. Budget, budget, budget

Een simpele tip die logisch lijkt voor iedereen, maar toch vergeten wordt door velen. Wanneer je op koopjesjacht gaat voor het ultieme kerstcadeau is het heel gemakkelijk om je budget uit het oog te verliezen. Het is ook moeilijker om dat ene (dure) idee voor een pakje los te laten eenmaal je er je zinnen op hebt gezet dan wanneer je van tevoren al je budget had vastgesteld. Het is daarom van groot belang dat je vooraf al opstelt hoeveel geld je precies wilt uitgeven aan je kerstaankopen. Dit kan je doen per persoon, per winkel of gewoon door het totale bedrag in te calculeren. Ook vroeg beginnen met uitkijken naar het perfecte kerstcadeau is een aanrader. Stel een realistisch (familie)budget op en zit er niet mee in dat je tijdens kerst 2019 wat minder dure cadeaus zal moeten geven. Ook impulsaankopen kan je hierdoor vermijden.

Nog een handige tip is de aankoop van al je kerstcadeautjes wat eerder te plannen en te kopen tijdens de grote koopjesperiodes. Denk aan Black Friday (eind november), Free-Shipping Day (16 december) of de solden in januari en juli. Dit zijn de periodes om je slag te halen. Als je al vroeger in gang schiet, heb je meer tijd om echte koopjes te doen dan de dag van kerstavond. Grijp dus je kans om dezelfde cadeautjes te krijgen tegen een lagere prijs.

Wat we ook aanraden is voordat je iets koopt de prijzen te vergelijken zodat je kan beslissen welk product het beste voor je is. Of het nu een nieuwe kredietkaart is, een autoverzekering of een prachtige nieuwe teddybeer voor je dochter, het is altijd hetzelfde principe: het is altijd beter om prijzen van hetzelfde product bij verschillende aanbieders te vergelijken.

2. Stap af van de verplichte ‘ik geef aan jou dus jij aan mij’ sfeer

Steeds meer groeit er een soort verplichting in onze maatschappij dat je naast cadeautjes voor familie en goede vrienden nu ook een geschenkje moet geven aan collega’s op het werk, aangetrouwde familie en kennissen of verre vrienden. Zo kan de lijst eindeloos doorgaan en dit is niet gezond voor je financiële situatie. Het probleem is dat een kerstcadeau ontvangen de verplichting vormt om ook één terug te geven. Zelfs al zou je dit graag willen, dit is niet altijd financieel mogelijk, en dit zou meer moeten aanvaard worden binnenin bedrijven en vriendenkringen. Omdat dit een gevoelig onderwerp kan zijn, bestaat er een online tool van MoneySaverExpert waarmee je een mail kan uitsturen naar alle ontvangende partijen met wie je overeenkomt dat zij geen cadeau voor je hoeven te kopen en jij ook niet voor hen. Je kan ook afspreken om een prijslimiet van bv. 5 euro in te stellen.

3. De juiste kredietkaart kan je kerst in 2019 vreugde brengen

Het gebruiken van de meest geschikte kredietkaart voor je kerstaankopen kan je voordelen opleveren naargelang je persoonlijk voorkeur . De twee opties bij uitstek zijn de cashback kredietkaarten en de kredietkaarten met punten.

Beobank is momenteel de enige financiële instelling die cashback kredietkaarten aanbiedt. De kaarten voorzien je van een cashback tussen 1 en 2% (bij sommige kaarten gaat dit tot 5% cashback gedurende de eerste maanden) op je aankopen. Over al je geaccumuleerde kerstcadeautjes kan dit dus al eens oplopen tot een fijn bedrag. Met deze som kan je een extra geschenkje kopen of gewoon jezelf eens verwennen; het totale bedrag kan jaarlijks toenemen tot € 250. Ook maakt de kredietkaart het makkelijker om online te shoppen. Dit is een goede manier om tijd te besparen en veilig je aankopen te doen.

Bij kredietkaarten met een puntensysteem word je beloond in de vorm van coupons of kortingsbonnen die te pas kunnen komen als je nog een laatste cadeautje zoekt, zowel in de winkel als online. Het aantal punten dat je kan verdienen per uitgegeven euro en het type coupons variëren naargelang de banken, hun kredietkaarten en het verbonden getrouwheidsprogramma aan de kaart (zoals Spaar & Pluk, Neckermann of Membership Rewards). De verzamelde punten kan je omruilen voor diverse voordelen waaronder cadeaucheques, coupons, cadeaus en meer. Voor extra informatie kan u al onze cashback en puntenkredietkaarten vergelijken op onze website.

Profiteer nog snel van het Spaar-en Plukprogramma want eind dit jaar stoppen Visa en Mastercard met dat programma. Wie nog punten heeft, kan ze nog tot eind maart 2020 gebruiken.

4. Het duurste cadeau is niet het beste

Wanneer je online of in de winkel op zoek bent naar kerstgeschenken, dan zijn hoog geprijsde cadeaus geen uitzondering. Belangrijk om te onthouden is dat je je niet verplicht moet voelen om de nieuwste iPhone of de laatste gameconsole te kopen, gewoon omdat die persoon duurdere cadeaus gewoon is. Een zelfgemaakte kerstcadeau doet het nog steeds goed; het is uiteindelijk het gebaar dat telt! Iets waar je zowel je tijd als moeite hebt ingestoken, draagt je persoonlijke touch en is vaak meer waard voor je vriend of familielid dan een cadeaubon uit een winkel. Met een beetje creativiteit kom je al heel ver. Ook de Secret Santa aanpak is nog steeds populair in vriendenkringen en familie. Dit houdt in dat je een naam op een stukje papier trekt voor wie je een cadeautje moet kopen. Zo weet niemand van wie hij of zij een geschenkje zal krijgen en moet je ook maar 1 pakje kopen in plaats van 10.

5. Cadeautjes kopen kan het hele jaar door

Het is fout om aan te nemen dat je je kerstaankopen best in de maand november en december doet, zogezegd omdat er meer promoties en aanbiedingen zouden zijn. Winkeleigenaars weten dat er een enorme mensenmassa op hun winkels zal afkomen deze maanden en kunnen de prijs sturen. Daarom kan het nuttig zijn om al wat vroeger aan kerstcadeautjes te denken, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie door een plaatselijk marktje struint. Vaak kan je hierdoor goedkoper cadeaus doorheen het jaar verzamelen om deze dan weg te geven op Kerstmis zelf. Je kan dusdanig de kerstdrukte in de winkels tijdens de piekperiode vermijden en Je hoeft geen stress te hebben dat je nog geen kerstcadeau hebt liggen.

6. Organiseer je uitgaven

Nu ken je al enkele handige tips die je zullen helpen geld te besparen tijdens kerst 2019. Nu wordt het tijd om alle uitgaven een plekje te geven en alles te organiseren. Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we een eenvoudige Excel sheet voor je gemaakt die je zal helpen om een kerstbudget op te maken dat precies op je maat is.

Excel bestand: excel-kerstbudget

Zo moet je het gebruiken:

  • In de rij “maandelijks inkomen” vul je het salaris in dat je die maand zal ontvangen of andere inkomsten (pensioen, huurgeld, etc.)
  • Plaats niks in de rij “maandelijkse balans” omdat dat automatisch het verschil tussen je inkomen en uitgaven zal berekenen. Hier leest je of je voldoende inkomsten hebt om je uitgaven te financieren. Hier moet je dus zorgen dat je een positieve balans overhoudt, door je uitgaven aan te passen aan je inkomsten.
  • Vul de cellen in de rij “vaste kosten” in en daarna de rij voor “kerstuitgaven”. Wees eerlijk tegen jezelf- als je over het bedrag beschikbare inkomen gaat, zal je dit zien in de cell “maandelijks balans”.
  • Probeer een beetje te goochelen met de bedragen die je uitgeeft bij elke kosten – misschien moet je bijvoorbeeld stoppen met regelmatig snoepjes te kopen voor je kinderen en dus geld besparen op niet-kerstgerelateerd eten. Je kinderen zullen genoeg snoep hebben tijdens de kerstdagen! Of om geld te besparen voor je vliegticket naar je familie kan je enkele maanden de fiets gebruiken in plaats van de auto om zo geld te besparen.
  • “Totale kosten” zullen berekenen hoeveel geld je in totaal elke maand uitgeeft – je hoeft daar niks in te vullen, omdat dit automatisch berekend wordt.

7. Voorkom schulden ten allen tijde

Jezelf in de schulden steken omdat je ten koste wat het kost dat ene fancy cadeau wilt kopen, moet je vermijden. Liefde, attentie of vriendschap dient niet te worden geuit door geschenken met een dure prijs te geven. Ga je schulden aan, dan zal je daar later een prijs voor moeten betalen. Denk dus goed na vooraleer je een op afstand bestuurbare drone, die giga flatscreen TV of die ene trendy smartphone op de kop tikt. Hoe vroeger je dit in je achterhoofd houdt, hoe meer je zal besparen.

Door het hele jaar door te denken aan mogelijke kerstcadeaus zal je minder gemakkelijk zwichten voor het eerste object dat je in december tegenkomt in de winkelstraten, wat dan vaak duurder zal geprijsd staan. Op die manier kan je zelfs profiteren van de solden in januari en juli en zo koopjes vinden, waarvan je tijdens kerst 2019 volop van kunt genieten!