Kortingskalender: Waar vind je deze maand de mooiste kortingen?

|Posted by | Financiën
Tags: ,

Wie op onze site bankproducten vergelijkt, kan duizenden euro’s besparen door het juiste product te kiezen. Maar ook in het dagdagelijkse leven kan je heel wat geld opzijzetten door te profiteren van allerlei kortingen. TopCompare.be gaat elke maand op zoek naar de mooiste kortingen op de markt.

Nu de feestdagen achter de rug zijn, is het moment aangebroken om je goede voornemens voor het nieuwe jaar waar te maken. Voor sommigen is dat meer budgetteren of nog meer koopjes op de kop tikken. Waar vind je in januari de beste koopjes? TopCompare.be geeft je alvast enkele tips.

De wintersolden 2020

De wintersolden vinden plaats van 3 tot en met 31 januari 2020. Dankzij de solden kunnen de verkopers hun stockage verkopen tegen bijzonder zachte prijzen. Op die manier kunnen ze na de koopjesperiode hun collectie aanvullen met het nieuwste van het nieuwste.

Veel verkopers geven al bij het begin van de verkoop kortingen tot 50 procent, vooral op jassen en winterschoenen. De tot nu toe zachte winter heeft de verkopers immers stevig in hun portefeuille geraakt. We kopen nu eenmaal minder winterkledij als de temperaturen nauwelijks flirten met de nulgrens. De kortingen lijken op het eerste gezicht bijzonder verleidelijk, maar wie even de kat uit de boom kijkt, kan nog mooiere kortingen op de kop tikken. Naarmate de solden op hun einde lopen, verlagen de verkopers de prijzen. Kortingen tot ruim 70 procent zijn dan geen uitzondering.
Sommige verkopers aarzelen echter niet om hun prijzen voor de verkoop te verhogen om vervolgens uit te pakken met een ‘korting’. Dergelijke wanpraktijken zijn volstrekt illegaal, dus aarzel niet om eerst de etiketten te controleren alvorens je iets koopt. Als er sprake is van fraude, kan je dit melden aan de Economische Inspectie.

Hou er overigens rekening mee dat de handelaars zelf de retourregeling bepalen. Vraag daarom altijd welke regeling er van toepassing is. De wettelijke garantie van 2 jaar en de herroepingstermijn van 14 dagen (voor online aankopen) blijven wel van toepassing tijdens de soldenperiode. Er kunnen echter wel een retourkosten worden aangerekend, tenzij het artikel defect is of niet aan de beschrijving ervan voldoet. Je krijgt meestal de keuze tussen een vervanging van het defecte toestel, of een terugbetaling. Controleer overigens altijd of je kredietkaart gepaard gaat met een aantal verzekering. In sommige gevallen worden je aankopen beschermd door een aankoopverzekering.

Goedkope autoleningen

Het Autosalon heeft de deuren gesloten, maar de gunsttarieven voor autoleningen die de banken tijdens het event gelanceerd hebben, blijven wel nog even gelden. De meeste banken handhaven de lagere tarieven tot februari of maart. Voornamelijk wie een groene autolening wenst af te sluiten, kan genieten van bijzonder gunstige voorwaarden.

Wil je weten bij welke bank je de goedkoopste autolening krijgt? Maak dan zeker en vast gebruik van onze vergelijker.

Goedkope sportabonnementen

2 op de 3 Belgen heeft op 1 januari 2020 aan zichzelf belooft om dit jaar gezonder te gaan leven. Dat is de grote fitnessketens zeker en vast niet ontgaan. Sinds de start van het nieuwe jaar is er een ware concurrentiestrijd losgebarsten tussen de verschillende ketens. Zo kunnen leden bij bijvoorbeeld JIMS Fitness momenteel genieten van vier gratis VIP-weken. Basic-Fit pakt dan weer uit met acht gratis fitnessweken. Met die kortingen hopen de fitinessclubs hun ledenbestand uit te breiden.

Wees weliswaar altijd voorzichtig als je ingaat op één van de promodeals. De afgelopen jaren zijn er namelijk een aantal fitnessclubs in opspraak gekomen omdat ze niet altijd even open communiceren over de voorwaarden en de prijzen van een fitnessabonnement. Zo is een abonnement bij veel clubs één jaar geldig en kan die niet zomaar worden stopgezet.

Batimoi 2020

De 23ste editie van Batimoi vindt plaats van 24 tot en met 27 januari 2020 in Wallonië Expo. Tijdens dat evenement kan je met al je vragen terecht bij de exposanten. Zij beantwoorden die met alle plezier en geven je hun beste advies over je (toekomstige) woning. Bovendien kan je tijdens Batimoi genieten van allerhande promoties en cashbacks. Aangezien veel professionals uit de bouwsector aanwezig zijn tijdens het het event, is dit het uitgelezen moment om uiteenlopende aanbiedingen te vergelijken.

Sperperiode solden

Volgens de Belgische wetgeving mogen de winkels tijdens de sperperiode geen kortingen aankondigen of waardebonnen verspreiden die recht geven op een korting gedurende die periode. Het verbod op kortingen geldt voor verkopers van kleding, schoenen en lederwaren. Toch proberen winkels op allerhande manieren deze regeling te ontwijken. Hieronder lees je hoe ze dat doen.

Stille kortingen

Veel winkels kondigen geen kortingen aan, maar geven bijvoorbeeld wel kortingen op vertoon van je klantenkaart. In dat geval wordt er gesproken van fluistersolden. Ze doen dit bijvoorbeeld naar eigen zeggen om de loyaliteit van de klant te belonen.

Koppelverkoop

Veel winkels geven gedurende de sperperiode ook kortingen in de vorm van koppelverkoop. In dat geval worden artikels goedkoper aangeboden als je er minstens twee koopt. Het is weliswaar verboden om te verkopen met verlies.

Onlinewinkels blijven kortingen geven

Tot slot lijken de onlinewinkels zich weinig aan te trekken van de sperperiode. Bij de internetwinkels zoals Bol.com en Zalando.be kan je doorheen het volledige jaar genieten van allerhande kortingen. In principe is dit toegelaten, zolang de winkels niet het woord ‘solden’ in de mond nemen.

Korting op elektro bij diverse winkels

Black Friday is voornamelijk interessant voor wie op zoek is naar elektro. Tijdens die dag komen allerhande elektrowinkels op de proppen met zeer mooie kortingen. Zo pakt MediaMarkt telkens als één van de eerste winkelketens uit met stevige kortingen. Ook Vandenborre grijpt Black Friday aan om de prijzen op bepaalde producten gevoelig te verlagen. Wie een nieuwe tv of een prachtige geluidsinstallatie zoekt, wacht dus best nog even tot 29 november.

Shop op Cyber monday

Cyber monday is nog zo’n kortingsdag die meer en meer in de spotlight komt te staan. Dat is de maandag volgend op Black Friday. Hou die dag zeker en vast de webwinkels in de gaten want het zijn voornamelijk zij die dan met stevige kortingen over de brug komen.

Meeste internetwinkels geven kortingen op zowel Black Friday als Cyber monday

Wie aan onlinewinkels denkt, haalt ongetwijfeld Bol.com of Coolblue.be voor de geest. Die internetwinkels verlagen met regelmaat van de klok de prijzen van een aantal producten. Zo krijg je op dit moment bij Bol.com bijvoorbeeld kortingen op educatief speelgoed en rijdend speelgoed. Perfect voor wie nu al zijn inkopen wil doen voor Sinterklaas.

We verwachten dat ook deze twee winkels op Black Friday en Cyber Monday stevig het mes gaan zetten in de prijzen van bepaalde producten. Gezien het ruime aanbod, valt het moeilijk te voorspellen op welke producten je een stevige korting zal kunnen pakken.

Kans bestaat overigens dat sommige winkelsites zullen uitpakken met zogeheten flashdeals. Dat zijn kortingen die maar enkele uren geldig zijn. We raden je daarom aan om de winkelsites regelmatig een bezoekje te brengen tussen Black Friday en Cyber Monday.

Profiteer van tijdelijke deals

Wie in de maand oktober wil genieten van allerhande kortingen blijft een beetje op zijn honger zitten. Gelukkig zien we hier en daar een winkelketen uitpakken met tijdelijke acties. MediaMarkt is daar één van. Die winkelketen start op 4 oktober met een actie genaamd ‘Shocktober’. Tijdens die actieperiode – die welgeteld 10 dagen loopt – gaat MediaMarkt elke dag een korting geven op een aantal producten.

Wachten op november

Je kan deze maand ook gebruiken om wat geld opzij te zetten voor niet-dringende aankopen. De kans is namelijk groot dat de maand november heel wat lekkers in petto heeft voor de koopjesjagers. Op 29 november barst Black Friday namelijk los in de Verenigde Staten. Tijdens die dag pakken allerhande winkelketens uit met zeer scherpe kortingen. Ook bij ons wint Black Friday elk jaar aan populariteit. Als we naar de voorgaande jaren kijken, leren we dat onder meer MediaMarkt, Bol.com en Coolblue die dag uitpakken met mooie kortingen. Lees er hier volgende maand meer over.

Wie wil genieten van een extra korting, kan overwegen om zijn kredietkaart te gebruiken. Bij sommige kaarten krijg je namelijk een extra korting als je die gebruikt.

Grijp mooie kortingen in onlinewinkels

Bol.com en Collishop.be zijn maar enkele voorbeelden van onlinewinkels die uitpakken met stevige kortingen. Wie een laptop wil, kan bij Bol.com tot 30 procent korting krijgen op studielaptops. Wie op zoek is naar een rugzak voor zoon-of dochterlief is zowel bij Bol.com als bij Collishop.be aan het juiste adres. Op beide sites kan je genieten van kortingen die oplopen tot 30 à 40 procent.

Fietsenwinkel.nl geeft dan weer stevige kortingen op fietsen naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar. Daarnaast geeft de internetwinkel een gratis fietskrat bij alle transportfietsen. Wie een nieuwe fiets wil kopen, kan daar een fietslening voor afsluiten.

Vraag een leerlingenkaart aan

Via de site van de Vlaamse Scholierenkoepel kan je een leerlingenkaart aanvragen voor leerlingen in het secundair onderwijs. Die kaart is gratis en levert tal van kortingen op voor de schoolgaande kinderen. Dankzij die kaart kunnen ze onder meer profiteren van kortingen in lokale broodjeszaken en een korting op een kappersbezoek. Op de site scholierenkoepel.be vind je een overzicht van alle handelszaken die kortingen geven aan studenten met een leerlingenkaart.

Hogeschool-en universiteitsstudenten kunnen nog even op hun lauweren rusten voor het nieuwe schooljaar van start gaat. Zij worden pas op 23 september aan de schoolpoorten verwacht. Maar ook zij kunnen van allerlei kortingen profiteren dankzij hun studentenkaart. Ze krijgen die kaart doorgaans wanneer ze zich inschrijven aan een universiteit of hogeschool. Die kaart geeft onder meer recht op een korting van 25 procent op je filmticket in alle cinema’s van Kinepolis. Bovendien geven uiteenlopende handelszaken een korting als je je studentenkaart toont.

Vertrek in september op reis

Wie geen schoolgaande kinderen heeft, kan in september bijzonder goedkoop reizen. Uiteenlopende touroperators pakken tijdens die maand uit met lucratieve last minute deals. Zo kan je via Neckermann bijvoorbeeld een weekje op hotel (all inclusive) gaan in Egypte voor slechts 510 euro. Volgens de site van Neckermann is dat een korting van 50 procent. Voor sommige reizen loopt de korting zelfs op tot 70 procent.

Ook de concurrerende touroperators pakken uit met stevige kortingen. Op de site van bijvoorbeeld TUI vind je kortingen die kunnen oplopen tot 50 procent. September biedt met andere woorden mooie kansen voor mensen die voor de start van de herfst-en winterperiode nog even willen genieten van de zon.

Bespaar op je telecomfactuur door je tv-abonnement te schrappen

Orange, één van de grootste telecomoperators in België heeft een absolute primeur gelanceerd in ons land, namelijk een telecombunder zonder tv-abonnement. Het nieuwe product heet Love Duo. Bij de overige spelers ben je verplicht een tv-abonnement op te nemen in je telecombundel.

Wie bij Orange zijn telecombundel met tv-abonnement inruilt voor Love Duo, kan op die manier maandelijks 15 euro besparen. Op jaarbasis vertaalt zich dat naar een besparing van 180 euro.

Jonger dan 26 jaar? Reis deze maand zeer goedkoop met de trein

De NMBS heeft deze zomer een kortingsactie gelanceerd voor treinreizigers jonger dan 26 jaar. Zij kunnen tijdens de schoolvakantie namelijk voor 25 euro per maand het abonnement ‘Go Unlimited’ kopen.

Dankzij het abonnement kunnen jongeren tot en met de start van het nieuwe schooljaar op 1 september vrij reizen in België. Jongeren die veel reizen met de trein kunnen dankzij deze formule heel wat geld besparen. Wie één week onbeperkt wil reizen, betaalt 15 euro voor een abonnement.

Profiteer deze maand van cashbackdeals

Tijdens augustus kan je profiteren van heel wat cashbackdeals bij MediaMarkt. Dankzij dergelijke deals wordt een deel van je aankoopbedrag terugbetaald. Zo kan je bijvoorbeeld tot 500 euro terugkrijgen als je een QLED-televisie van Samsung koopt.

Pas op met een gratis zichtrekening als je op reis gaat

Wie deze maand nog een reis naar de zon boekt, controleert best even of hij moet bijbetalen als hij met zijn bankkaart geld afhaalt. Buiten de eurozone gaat een geldafhaling gepaard met wisselkoers-en administratiekosten.

Binnen de eurozone is dat doorgaans kosteloos, tenzij je een gratis zichtrekening hebt. In het merendeel van de gevallen, moet je extra kosten betalen als je geld afhaalt aan een geldautomaat die geen eigendom is van je vertrouwde bank. Vergelijk hier alle beschikbare zichtrekeningen.

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.