5 tips om uw kredietkaart slim te gebruiken

|Posted by | Kredietkaart
Tags:
Kredietkaart

Kredietkaarten worden in België veel gebruikt. Toch weet lang niet ieder nu precies wat de meerwaarde en de valkuilen zijn van het gebruik van kredietkaarten. Daarom hebben wij wat tips op een rij gezet voor de ‘newbies’ maar ook voor de ‘veteranen’ als het gaat om het gebruik van een kredietkaart.

1. Leer wat u wel (en niet) kunt doen met uw kredietkaart

We willen u ten eerste op het hart drukken dat voordat u zich een kredietkaart aanschaft, u goed de kleine letters van de overeenkomst moet doornemen. Lees verder dan de rente, jaarlijkse bijdrage en aanvullende kosten, ook de verborgen voordelen kunnen effect hebben op de juiste keuze van uw kredietkaart. Sommige kredietkaarten hebben exclusieve privileges die wellicht niet uitgebreid tentoon worden gesteld, zoals kortingen op online aankopen of cashback. Ontdek deze voordelen en onderzoek hoe andere consumenten deze voordelen hebben ervaren.

2. Overschrijd niet de betalingstermijn

Hierover bestaat geen discussie als het gaat om het verstandig gebruiken van een kredietkaart: betaal uw rekening altijd op tijd! Als u in staat bent om uw uitgaves bij het ontvangen van uw kredietkaartstaat binnen de maand terug te betalen, vermijdt u zelfs interesten. Daarnaast leven veel consumenten in de veronderstelling dat het overschrijden van de betalingstermijn geen probleem is, maar wanneer u er een gewoonte van maakt kunt u onnodig geld weggooien. Dit geld had u beter kunnen gebruiken om daadwerkelijk te spenderen of om te sparen. Als u de maandelijkse minimumbetalingen van uw kredietkaart niet aankan, wees verstandig en weersta de verleiding. Leer uw financiële situatie goed inschatten, zodat u opeenstapelende schulden voorkomt.

3. Controleer uw kredietkaartuitgaven

Ongeacht uw kredietkaartgewoontes, moet u uzelf altijd als doel stellen 100% schuldenvrij te zijn. Een goede manier om hier direct op toe te zien is om uw uitgaven maandelijks te bestuderen. Ga na wat u gekocht heeft en hoe u uw uitgaven verder aan banden kunt leggen. Een andere reden om dit goed in de gaten te houden, is kredietkaartfraude. Mocht u afschrijvingen constateren die niet van u zijn, neem direct contact op met uw bank.

4. Let op uw rente

Wanneer u beschikt over meerdere kredietkaarten met gelijkaardige openstaande bedragen, adviseren wij u om eerst de kaart met de hoogste rente af te betalen. Hoe hoog de rente is, is van essentieel belang wanneer u een kredietkaart zoekt die bij u past op langere termijn.

5. Zoek naar een veilige en gemakkelijke kredietkaart

Velen van ons kennen de kredietkaart als een stuk plastiek met magnetische strip met informatie waarbij regelmatig om een handtekening wordt gevraagd. In de afgelopen jaren investeerden banken in kaarten die ‘high tech’ zijn en die je nu al zelfs contactvrij kan gebruiken in sommige winkels. Kaarten bieden intussen ook extra bescherming bij aankopen en soms ook een bijkomende fraudeverzekering. Controleer bij u bank hoe veilig en gemakkelijk in gebruik uw huidige kredietkaart is.

Niet iedereen gebruikt een kredietkaart op dezelfde manier. Houd uw eigen budget in de gaten wanneer u uw kredietkaart gebruikt. Zo lang u deze tips in uw achterhoofd houdt, kan er vrijwel niets misgaan.

Aarzel niet om alle financiële instellingen te vergelijken om de kredietkaart te vinden die het beste bij uw profiel past.

A. Maalderink

Over A. Maalderink

Ze is een ervaren lifestyle blogger. Ze voorziet u graag van haar kennis over het besparen van geld op Topcompare.be.