Kun je een lening krijgen bij een Belgische bank als Nederlander of als je in het buitenland woont?

|Posted by | Leningen
Tags:
Geld lenen in België als je in Nederland woont

Zoek je een lening in België als Nederlander? Of wil je zelf geld lenen in het buitenland als Belg? Misschien is het je niet helemaal duidelijk of dit wel mogelijk is en wat je hiervoor moet doen. Hoewel de procedure voor het aanvragen van een lening en de afbetalingen op een gelijkaardige manier verlopen in andere landen, moet je uiteraard op de hoogte zijn van de verschillen en de zaken die komen kijken bij de lening.

Waarom geld lenen in het buitenland?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je specifiek een lening in België wilt aanvragen: misschien zijn de rentevoeten beter in België, wil je over enkele jaren in België gaan wonen of kan je vanwege een negatieve BKR-registratie geen lening meer krijgen in Nederland.

Ook omgekeerd kan je als Belg verschillende redenen hebben om geld te lenen in het Buitenland. Je vertoeft er misschien vaak voor je werk, je hebt er een buitenverblijf gekocht of je gaat er voor enkele maanden wonen.

Hoe dan ook is het belangrijk dat je een gegronde reden hebt, omdat banken meer informatie zullen vragen over je persoonlijke en financiële situatie. Dit geldt overigens voor alle leningen, of het nu gaat om een persoonlijke lening, woonkrediet of autolening.

Kan je geld lenen in België als je in Nederland (of ander land) woont?

De Europese wetgeving legt geen beperkingen op aan kredieten en leningen die in een ander EU-land worden afgesloten. Dat betekent dat je het recht hebt om als Nederlander of met een andere Europese nationaliteit een lening in het buitenland aan te vragen. Dit betekent echter niet dat een bank of andere instelling je aanvraag automatisch goedkeurt, ook al laat je financiële situatie toe een lening af te sluiten. Er is dan wel geen wetgeving die een lening in een ander Europees land verbiedt, banken zijn ook niet verplicht om een lening toe te kennen aan personen uit andere landen, zelfs buurlanden. Banken willen het risico namelijk zo veel mogelijk beperken.

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je bij zo goed als elke Belgische bank eenvoudig een lening aanvragen:

  • Je woont in België en hebt een Belgisch domicilieadres
  • Je werkt bij een Belgisch bedrijf of een Belgische werkgever
  • Je bent gehuwd met een Belg

Er is in dit geval sprake van een laag risico: als je in België woont en werkt, is de kans op een stabiele afbetaling groter. Omdat banken van zekerheid houden, zijn deze factoren van groot belang bij het al dan niet toekennen van een lening. Betekent dit dat je geen lening kunt aangaan als je niet in België woont, maar wel van plan bent om over enkele jaren naar een Belgische stad te verhuizen? Nee. Maar het is wel mogelijk dat je meer moeite hebt om een lening te krijgen bij een Belgische bank.

Hetzelfde geldt voor Belgen in het buitenland. Als je momenteel in een ander Europees land woont en werkt, kun je een leningaanvraag indienen bij een bank in België. Er is echter een grote kans dat je moet bewijzen dat je ofwel plannen hebt om je over enkele maanden of jaren opnieuw in België te vestigen, ofwel bij een Belgische werkgever werkt en dit de meerderheid van je inkomsten vormt. Een tip die je kunt toepassen bij het zoeken naar een krediet, is om aan te kloppen bij banken die internationaal actief zijn. Hoewel er geen garanties zijn, is het mogelijk dat je bij deze banken alsnog een lening kunt krijgen, zeker als ze kantoren hebben in België én het land waar je momenteel verblijft.

Kan je geld lenen in het buitenland als Belg?

Aangezien België een EU-land is, gelden ook hier dezelfde regels. In theorie is het mogelijk om geld te lenen in Nederland of in een ander land, maar het zal wat moeite vergen.

Vroeger was het veel minder vanzelfsprekend om bij een bank in het buitenland aan te kloppen, omdat elk land zijn eigen systeem had. De Europese Unie lanceerde enkele jaren geleden echter het zogenaamde SECCI-formulier. Dit standaardformulier wordt door iedere Europese kredietgever gebruikt en toont jou als consument alles wat je moet weten over een lening: van de rentevoet tot de voorwaarden en het afbetalingsplan. Zo kan je gemakkelijker de aanbiedingen van alle kredietverstrekkers, zowel binnen- als buitenlandse, met elkaar vergelijken en een geïnformeerde beslissing nemen.

Conclusie

Kortom: een hypothecaire of persoonlijke lening aanvragen bij een Belgische bank kan vrij veel moeite vergen. Hoewel iedere EU-inwoner in principe een lening kan krijgen bij een financiële instelling in een ander EU-land, zijn veel banken voorzichtig. Tenzij je een gegronde reden hebt en over voldoende bewijsmateriaal beschikt dat je de lening zult terugbetalen, zullen financiële instellingen zo weinig mogelijk risico nemen. Het beleid in deze situaties verschilt echter bij de verschillende banken, dus het is zeker de moeite waard om je oor te luisteren te leggen bij meerdere banken.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.