Kunnen jongeren nog een eigen woning kopen in 2021?

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags: ,
Als jonge koper een eigen woning kopen

Bijna elk jaar opnieuw stijgt de gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste woning kopen. In 2021 zou die gemiddelde leeftijd nu al op 42 jaar liggen. Kunnen jonge kopers door de strengere banken en de stijgende vastgoedprijzen nog een eigen woning kopen? Wij leggen de grootste problemen uit, maar geven ook enkele tips om als jonge koper toch je vastgoeddroom te realiseren.

Meer dan ooit werd er in dit jaar luid geroepen dat het stilaan onmogelijk is geworden voor jonge kopers om een eigen woning te kopen. De krantenkoppen laten daarbij weinig aan de verbeelding over: “de woningmarkt zit op slot voor jongeren”, “een eigen woning is onbetaalbaar voor jongeren”, … Ook adviesbureau Immotheker Finotheker legde in mei 2021 harde cijfers voor die beweren dat twee op de drie 21- tot 35-jarigen geen eigen woning meer kunnen kopen. Nochtans vindt de Nationale Bank van België (NBB) daar geen bewijzen voor en zeggen ze dat jongeren even vaak als vroeger een eigen huis of appartement kunnen kopen. Waar liggen de grootste problemen?

Vastgoedprijzen en -activiteit blijven stijgen

De Notarisbarometer maakte voor de eerste helft van 2021 de balans op en concludeerde dat de vastgoedprijzen opnieuw zijn gestegen. Voor een huis tel je nu gemiddeld € 289.456 neer en voor een appartement € 254.267. Dat is respectievelijk 4,5% en 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen blijven stijgen omdat in 2021 ook de vastgoedactiviteit blijft stijgen. Er zijn heel veel kopers actief op de markt en ook de interesse van investeerders blijft aanhouden. Natuurlijk dragen ook de lage rentes op de hypothecaire leningen hun aandeel bij in de stijgende vastgoedprijzen.  

Strengere regels: meer eigen inbreng

De historisch lage rentevoeten van woonkredieten lijken goed nieuws voor startende kopers, maar dan moeten ze ook wel voldoende spaarcenten opzij hebben staan om effectief bij de bank te kunnen aankloppen voor een hypotheeklening. Eind 2019 werden de banken immers strengere regels opgelegd door de NBB voor het toekennen van hypothecaire kredieten. Dit weliswaar om overmatige schuldenlast bij kredietnemers te vermijden. Concreet geven de meeste banken een voorkeur aan een maximale quotiteit van 90%, wat wilt zeggen dat je maximaal 90% van de aankoopwaarde van je woning kan lenen en dus minstens 10% zelf moet financieren.

Banken toch flexibeler voor jonge koper

Hoewel velen waarschijnlijk anders beweren, toont het Financial Stability Report van de NBB dat banken toch flexibeler zijn in het toekennen van hypothecaire kredieten voor startende kopers. Zo werden in 2020 nog altijd 60% van de leningen voor jonge kopers toegekend voor een quotiteit boven 80%. Dit terwijl voor andere kredietgevers een quotiteit boven 80% minder werd toegekend of aanvaard, en voor investeerders dit bijna onmogelijk was. Aan de cijfers is wel te zien dat steeds meer startende kopers een hogere eigen inbreng hebben, aangezien het aandeel van leningen met een quotiteit boven 90% sterk is gedaald ten opzichte van 2019. Steeds meer jongeren proberen om minstens 10 à 20% van de aankoopwaarde zelf te financieren.

Tips voor jonge kopers om een eigen woning te kopen

  • Bereken hoeveel je kan lenen: Je eigen bank of online simulators kunnen je helpen berekenen hoeveel je kan lenen afhankelijk van je financiële situatie. Zo kan je jouw zoektocht naar een woning afstemmen op je beschikbare budget en leencapaciteit.
  • Zoek een betaalbare woning en vermijd daarbij het dure stadscentrum.
  • Leg een stevig spaarboekje aan: Door de strengere regels lenen de banken nog maar uitzonderlijk meer dan 90% van de aankoopwaarde. Om je huis te kopen en alle extra kosten te kunnen betalen (notariskosten en registratierechten), moet je dus genoeg op voorhand sparen. Wie meer eigen middelen heeft, krijgt trouwens vaak ook een betere rentevoet voorgesteld.
  • Vraag hulp aan je ouders: Veel jongeren krijgen van hun ouders een financieel duwtje in de rug voor het aankopen van hun eerste eigen woning. Als je ouders dit zelf financieel aankunnen, kunnen ze jou helpen met een hogere eigen inbreng of kunnen ze borg staan als jij in het slechtste geval de lening niet meer zou kunnen terugbetalen. 
  • Vergelijk aanbieders van hypothecaire leningen: Door de verschillende kredietgevers te vergelijken kan je de goedkoopste rentevoet en de beste voorwaarden voor je woonkrediet vinden. Op TopCompare kan je in enkele minuten hypothecaire leningen vergelijken en degene vinden die het beste bij jou past.
Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.