Lening fraude: vijf tips om online vervalsing te herkennen

|Posted by | Leningen
Tags: , ,

Lening fraude

Tegenwoordig kunt u vrijwel alles online regelen. U kunt shoppen, een afspraak maken met de dokter en zelfs een lening aanvragen. Zowel in de fysieke als in de virtuele wereld vinden oplichters steeds nieuwe manieren om u van uw geld te beroven. Vandaar dat wij 5 tips delen om lening fraude te herkennen.

Hoe kunt u lening fraude herkennen?

De fraude begint meestal met een e-mail waarbij u wordt benaderd door een vreemdeling. Deze persoon biedt een snelle en goedkope lening aan. Daar heeft hij of zij gewoonlijk twee tactieken voor:

  • De persoon pretendeert een bekende of minder bekende financiële instelling te zijn; of
  • De persoon biedt een lening aan tussen individuen.

Vaak worden deze e-mails geschreven in gebrekkig Nederlands. De e-mails worden niet altijd gefilterd door uw spam folder. De rentevoeten zijn laag en een flexibele looptijd maakt het totaalpakket nog aantrekkelijker. Hiermee worden wanhopige mensen die niet in aanmerking komen voor een traditionele lening in de val gelokt. Kijk vooral naar de volgende alarmsignalen om de fraude te herkennen:

1. U hoeft uw inkomen niet te bewijzen

Geen enkele bank geeft leningen zonder eerst uw kredietgeschiedenis en financiële situatie te bekijken. Een bank wil uiteraard weten of u uw lening kan terugbetalen. Een bank zonder interesse in uw financiën heeft geen oprechte intentie om u geld te verlenen.

2. De website van de verlener is niet veilig

Financiële instellingen doen er alles aan om het vertrouwen van klanten te winnen. Hun websites zullen daarom ISO webstandaarden gebruiken, er zijn veiligheidscertificaten, berichten van partners, sponsors en meer. Vergeet vooral niet de url te bekijken. Veilige webadressen moeten beginnen met ‘https’ en niet ‘http’. Als u deze aspecten niet kunt vinden op de website van een verlener, dan kunt u beter wegwezen. Het gaat vrijwel zeker om fraude!

3. De verlener heeft geen fysiek adres

Als u de website van een verlener bezoekt, zoek dan ook naar een fysiek adres. Als er geen adres te vinden is of als er iets mis lijkt te zijn met het adres, dan moet u voorzichtig wezen. Bekijk het adres dan op Google Maps of bel naar de instelling. Als u geen adres vindt en er niemand opneemt, dan kunt u maar beter opgeven. Verleners dienen een zetel te hebben om in België te opereren.

4. De verlener voldoet niet aan de wettelijke eisen om als kredietverstrekker erkend te worden

Vele nep-websites bieden voordelige leningen, maar het werkelijk doel van de websites is om uw persoonlijke gegevens te registreren en te verkopen aan de hoogste bieder. Om zeker te weten dat de instelling legaal is, kunt u het best kijken of de instelling is geregistreerd bij de FSMA.

5. U moet geld betalen.

U bent begonnen met het leenproces en krijgt vervolgens een registratierekening voor uw kiezen. Vervolgens krijgt u kosten voor de administratie, post, etc. terwijl u nog geen cent heeft gezien. Dit is een fraudetactiek van criminelen om hun zakken te vullen met kleine bedragen. Leningen moeten volgens de wet geheel gratis zijn, exclusief de rente die u betaalt. Trap er dus niet in, hoe klein het bedrag ook lijkt!

Lees ons artikel: Bescherm uw bankgegevens tegen digitale fraude

Wat kan een financiële bank wel en niet van u vragen?

OUI ✓ NON ✕
– Uw inkomen
– Uw uitgaven
– Uw andere kredietverleners
– Uw familiesituatie
– Hoeveel kinderen u heeft
– Of u een huis bezit of huurt
– Uw adres
– Uw ras
– Uw etniciteit
– Uw seksuele oriëntatie
– Uw politieke, religieuese of
filosofische opvattingen
– Of u lid bent van
vakbond

Lees ook: Lening documenten: Wat hebt u nodig?

Met de vergelijkingstool van TopCompare.be kunt u het bedrag en de looptijd van de door u gewenste lening invullen. Vervolgens krijgt u de meest voordelige leningen te zien. Deze dienst is geheel gratis en u zit nergens aan vast. Alle financiële instellingen op TopCompare.be zijn erkende en betrouwbare kredietverstrekkers, waardoor u veilig bent van lening fraude. Aarzel dus niet om een veilige vergelijking te maken!

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.