Lening fraude: vijf tips om online vervalsing te herkennen

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening
Tags: , ,
Lening fraude

Tegenwoordig kan je vrijwel alles online regelen. Je kan shoppen, een afspraak maken bij de dokter en zelfs een lening aanvragen. Zowel in de fysieke als in de virtuele wereld vinden oplichters steeds nieuwe manieren om je van je geld te beroven. Daarom delen wij vijf tips om lening fraude te herkennen.

Hoe kan je lening fraude herkennen?

De fraude begint meestal met een e-mail waarbij je wordt benaderd door een onbekend persoon of een malafide organisatie. Zij bieden je een snelle en goedkope lening aan en hebben daar gewoonlijk twee tactieken voor:

  • De persoon pretendeert een bekende of minder bekende financiële instelling te zijn; of
  • De persoon biedt een lening aan tussen individuen.

Vaak worden deze e-mails geschreven in gebrekkig Nederlands. De e-mails worden niet altijd gefilterd door je spam folder, waardoor je extra waakzaam moet zijn. De lage rentevoeten en een flexibele looptijd maken het totaalpakket nog aantrekkelijker. Hiermee worden wanhopige mensen die niet in aanmerking komen voor een traditionele lening in de val gelokt. Kijk vooral naar de volgende alarmsignalen om de fraude te herkennen:

1. Je hoeft jouw inkomen niet te bewijzen

Geen enkele bank geeft leningen zonder eerst je kredietgeschiedenis en financiële situatie te bekijken. Een bank wil uiteraard weten of je jouw lening kan terugbetalen. Een bank zonder interesse in je financiën heeft geen oprechte intentie om je geld te verlenen.

2. De website van de verlener is niet veilig

Financiële instellingen doen er alles aan om het vertrouwen van klanten te winnen. Hun websites zullen daarom ISO-webstandaarden gebruiken, er zijn veiligheidscertificaten, berichten van partners, sponsors en meer. Vergeet vooral niet de url te bekijken. Veilige webadressen moeten beginnen met ‘https’ en niet met ‘http’. Als je deze aspecten niet kunt vinden op de website van een verlener, dan kan je beter wegwezen. Het gaat vrijwel zeker om fraude!

3. De verlener heeft geen fysiek adres

Als je de website van een kredietverlener bezoekt, zoek dan ook naar een fysiek adres. Als er geen adres te vinden is of als er iets mis lijkt te zijn met het adres, dan moet je voorzichtig wezen. Bekijk het adres dan op Google Maps of bel naar de instelling. Als je geen adres vindt en er niemand opneemt, dan kan je maar beter opgeven. Kredietverleners dienen een zetel te hebben om in België te opereren.

4. De verlener voldoet niet aan de wettelijke eisen om als kredietverstrekker erkend te worden

Vele nep-websites bieden voordelige leningen, maar het werkelijk doel van de websites is om je persoonlijke gegevens te registreren en te verkopen aan de hoogste bieder. Om zeker te weten dat de instelling legaal is, kan je het best kijken of de instelling is geregistreerd bij de FSMA. Dat is immers verplicht voor Belgische financiële instellingen.

5. Je moet geld betalen.

Je bent begonnen met het leenproces en krijgt vervolgens een registratierekening voor je kiezen. Vervolgens krijg je kosten voor de administratie, post, etc. terwijl je nog geen cent hebt gezien. Dit is een fraudetactiek van criminelen om hun zakken te vullen met kleine bedragen. Volgens de wet mag een kredietverstrekker je geen kosten in rekening brengen voor het aangaan van een lening. Je moet dan ook geen aflossingen van kapitaal en rente doen voor het bedrag van de lening op je rekening staat. Ook eventuele dossierkosten zijn hierin opgenomen. Trap er dus niet in als ze geld vragen, hoe klein het bedrag ook lijkt!

Wat kan een financiële bank wel en niet vragen bij het aangaan van een lening?

JA ✓NEE ✕
– Je inkomen
– Je uitgaven
– Je andere openstaande
kredieten
– Je familiesituatie
– Hoeveel kinderen je hebt
– Of je een huis bezit of huurt
– Je adres
– Jouw ras
– Je etniciteit
– Je seksuele oriëntatie
– Je politieke, religieuse of
filosofische opvattingen
– Of je lid bent van vakbond

Met de vergelijkingstool van TopCompare kan je het bedrag en de looptijd van de door je gewenste lening invullen. Vervolgens krijg je de meest voordelige leningen te zien. Deze dienst is geheel gratis en je zit nergens aan vast. Alle financiële instellingen op TopCompare zijn erkende en betrouwbare kredietverstrekkers, waardoor je veilig bent van lening fraude. Aarzel dus niet om een veilige vergelijking te maken!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.