Lening fraude: vijf tips om online vervalsing te herkennen

|Posted by | Leningen
Tags: , ,

Lening fraude

Tegenwoordig kan je vrijwel alles online regelen. Je kan shoppen, een afspraak maken met de dokter en zelfs een lening aanvragen. Zowel in de fysieke als in de virtuele wereld vinden oplichters steeds nieuwe manieren om je van je geld te beroven. Vandaar dat wij 5 tips delen om lening fraude te herkennen.

Hoe kunt u lening fraude herkennen?

De fraude begint meestal met een e-mail waarbij je wordt benaderd door een vreemdeling. Deze persoon biedt een snelle en goedkope lening aan. Daar heeft hij of zij gewoonlijk twee tactieken voor:

  • De persoon pretendeert een bekende of minder bekende financiële instelling te zijn; of
  • De persoon biedt een lening aan tussen individuen.

Vaak worden deze e-mails geschreven in gebrekkig Nederlands. De e-mails worden niet altijd gefilterd door uw spam folder. De rentevoeten zijn laag en een flexibele looptijd maakt het totaalpakket nog aantrekkelijker. Hiermee worden wanhopige mensen die niet in aanmerking komen voor een traditionele lening in de val gelokt. Kijk vooral naar de volgende alarmsignalen om de fraude te herkennen:

1. U hoeft uw inkomen niet te bewijzen

Geen enkele bank geeft leningen zonder eerst je kredietgeschiedenis en financiële situatie te bekijken. Een bank wil uiteraard weten of je je lening kan terugbetalen. Een bank zonder interesse in je financiën heeft geen oprechte intentie om u geld te verlenen.

2. De website van de verlener is niet veilig

Financiële instellingen doen er alles aan om het vertrouwen van klanten te winnen. Hun websites zullen daarom ISO webstandaarden gebruiken, er zijn veiligheidscertificaten, berichten van partners, sponsors en meer. Vergeet vooral niet de url te bekijken. Veilige webadressen moeten beginnen met ‘https’ en niet ‘http’. Als je deze aspecten niet kunt vinden op de website van een verlener, dan kan je beter wegwezen. Het gaat vrijwel zeker om fraude!

3. De verlener heeft geen fysiek adres

Als je de website van een verlener bezoekt, zoek dan ook naar een fysiek adres. Als er geen adres te vinden is of als er iets mis lijkt te zijn met het adres, dan moet je voorzichtig wezen. Bekijk het adres dan op Google Maps of bel naar de instelling. Als je geen adres vindt en er niemand opneemt, dan kan je maar beter opgeven. Verleners dienen een zetel te hebben om in België te opereren.

4. De verlener voldoet niet aan de wettelijke eisen om als kredietverstrekker erkend te worden

Vele nep-websites bieden voordelige leningen, maar het werkelijk doel van de websites is om je persoonlijke gegevens te registreren en te verkopen aan de hoogste bieder. Om zeker te weten dat de instelling legaal is, kan je het best kijken of de instelling is geregistreerd bij de FSMA.

5. Je moet geld betalen.

Je bent begonnen met het leenproces en krijgt vervolgens een registratierekening voor je kiezen. Vervolgens krijg je kosten voor de administratie, post, etc. terwijl je nog geen cent hebt gezien. Dit is een fraudetactiek van criminelen om hun zakken te vullen met kleine bedragen. Leningen moeten volgens de wet geheel gratis zijn, exclusief de rente die je betaalt. Trap er dus niet in, hoe klein het bedrag ook lijkt!

Lees ons artikel: Bescherm uw bankgegevens tegen digitale fraude

Wat kan een financiële bank wel en niet van u vragen?

OUI ✓NON ✕
– Je inkomen
– Je uitgaven
– Je andere kredietverleners
– Je familiesituatie
– Hoeveel kinderen Je hebt
– Of Je een huis bezit of huurt
– Je adres
– Uw ras
– Je etniciteit
– Je seksuele oriëntatie
– Je politieke, religieuese of
filosofische opvattingen
– Of Je lid bent van
vakbond

Lees ook: Lening documenten: Wat hebt u nodig?

Met de vergelijkingstool van TopCompare.be kan je het bedrag en de looptijd van de door je gewenste lening invullen. Vervolgens krijg je de meest voordelige leningen te zien. Deze dienst is geheel gratis en je zit nergens aan vast. Alle financiële instellingen op TopCompare.be zijn erkende en betrouwbare kredietverstrekkers, waardoor je veilig bent van lening fraude. Aarzel dus niet om een veilige vergelijking te maken!

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.