Lening voor werklozen: is dat mogelijk?

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags:
Lening voor werklozen: is dat mogelijk?

Heb je (tijdelijk) geen werk, maar zou je toch graag geld willen lenen om bijvoorbeeld jouw schulden te herfinancieren of een auto te kopen? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat banken niet staan te springen om je een lening te geven. Geen paniek, wij leggen je uit wat de voornaamste mogelijkheden zijn voor jou, ook wanneer je werkloos bent.

Waarom geld lenen zo moeilijk is als je werkloos bent

Eerst en vooral is het belangrijk te begrijpen waarom het zo moeilijk is om een lening voor werklozen te verkrijgen. Zonder werk heb je geen vast inkomen en ben je eigenlijk niet kredietwaardig genoeg voor de meeste banken. Banken zijn immers enkel bereid een lening toe te kennen indien ze een garantie hebben dat de lener het bedrag zal kunnen terugbetalen. Vandaag hanteren financiële instellingen strenge richtlijnen voor het verstrekken van leningen, bovenop de wettelijke voorwaarden (minstens 18 jaar en niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank staan).

Een lening voor werklozen: enkele voorwaarden

Is het dan onmogelijk om een lening te verkrijgen als werkloze? Neen, want elke bank stelt andere voorwaarden. De bank kan eventueel een lening voor werklozen goedkeuren indien je bijvoorbeeld een solvabele borg of garant kan aanstellen, zoals je partner of je ouders. Belangrijk hierbij is dat het inkomen van de borgsteller voldoende hoog is om zowel in zijn/haar eigen levensonderhoud te voorzien, als om de afbetalingen van het krediet over te nemen indien jij daar niet meer in slaagt.

Daarnaast maak je meer kans om een lening voor werklozen te bemachtigen als je reeds eigenaar bent van een onroerend goed zoals een huis. Door dit onder hypotheek te plaatsen, bied je een garantie aan de bank, die vervolgens minder terughoudend zal zijn bij het toekennen van de lening.

Wel is het logisch dat je met een uitkering minder, of tegen minder voordelige voorwaarden, kan lenen dan wanneer je een vaste baan hebt: jouw kredietwaardigheid is immers lager in de eerste situatie.

Meer dan 1 lening voor werklozen

  • Starterslening voor werklozen

Indien je een eigen zaak wilt oprichten als werkloze is het mogelijk om een Startlening van PMV / z aan te vragen. Deze lening is bedoeld voor de uitkeringsgerechtigde volledige werklozen, de niet-werkende werkzoekenden ingeschreven sinds minstens 3 maanden en de begunstigden van een inschakelingsuitkering of leefloon. Je kan tot € 100.000 lenen tegen een voordelig tarief van 3% per jaar voor een looptijd van 3 tot 10 jaar.

  • Sociale lening

Een sociale lening is in het leven geroepen om mensen met een minimuminkomen of uitkering te helpen met het behouden, aankopen of renoveren van hun woning. Indien je bijvoorbeeld dringend jouw woning moet verbouwen, kan je jou wenden tot het Vlaams Woningfonds. Je betaalt een erg lage rente op een dergelijke lening en je ontvangt begeleiding in het leenproces.

Conclusie

Samengevat is het dus zeker mogelijk om een (kleine) lening voor werklozen te verkrijgen, maar het is van groot belang dat je nagaat of je wel degelijk dat geld nodig hebt. Je zal immers te maken krijgen met  maandelijkse aflossingen die je moet incalculeren bovenop jouw noodzakelijke uitgaven. Ga steeds alle voorwaarden na van de kredietverstrekker en bekijk altijd het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) in plaats van enkel de rente. Het JKP houdt namelijk rekening met alle kosten bovenop de rentevoet. Vergeet ook zeker niet om een lening simulatie te doen om jouw opties voor een krediet te vergelijken.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.