Leningsaanvraag optimaliseren: ontdek hier hoe!

|Posted by | Leningen

Eens in het leven doet er zich een moment voor waar je geld nodig hebt dat op dat moment niet op jouw bankrekening staat. Je wilt een nieuwe auto aanschaffen, een huis kopen of jouw vakantie financieren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw leningsaanvraag ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd? Lees hieronder de 6 tips van TopCompare om jouw leningsaanvraag optimaal voor te bereiden.

1. Zorg dat je niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat

Als je jouw leningen niet op tijd aflost, kan dit een plek op de zwarte lijst tot gevolg hebben. Wanneer je op de zwarte lijst staat, is het onmogelijk om een nieuwe lening aan te vragen. Zelfs wanneer je al jouw leningen hebt afbetaald, zal je nog 12 maanden op de lijst blijven staan. Als jouw schulden zich opstapelen en je ze niet kan afbetalen, blijf je voor 10 jaar op de lijst staan.

2. Besteed aandacht aan jouw profiel

Het is belangrijk dat je kan aantonen dat je goed met jouw geld kan omgaan. Bij de leningsaanvraag zal de bank namelijk altijd jouw profiel bekijken. Voorkom daarom dat je bijvoorbeeld 6 maanden voor het indienen van jouw leningsaanvraag wordt betrapt op het niet (terug)betalen van jouw rekeningen. Als jouw maandelijks inkomen niet hoog is, probeer dan aan te tonen dat je wel in staat bent wat te sparen. Wanneer je daarentegen een hoog inkomen hebt, laat dan zien dat je niet al jouw geld direct spendeert.

Wanneer je recent bent afgestudeerd of net bent begonnen met een nieuwe baan, zal het lastiger zijn om een lening te verkrijgen. Als je ondanks deze omstandigheden in staat blijkt te zijn om jouw maandelijkse rekeningen af te betalen, dan maak je toch een grote kans.

Een goede vuistregel is dat jouw maandelijkse lasten van al jouw leningen niet hoger zijn dan één derde van jouw netto maandinkomen. Het is immers belangrijk dat je ook nog geld overhoudt voor jouw dagdagelijkse uitgaven en kleine onverwachte kosten links en rechts.

3. Doe een eigen inbreng

Dit punt kan erg belangrijk zijn bij bijvoorbeeld de leningsaanvraag voor een hypotheek. Hoe hoger jouw eigen inbreng in de lening is, hoe hoger de kans op aanvaarding en vaak hoe lager de rente. De eigen inbreng kan bijvoorbeeld bestaan uit spaargeld, de opbrengsten van de verkoop van jouw oude huis of een schenking of erfenis.

De kans is klein dat je een hypothecaire lening krijgt met een inbreng van minder dan 10% van het aankoopbedrag. De bank gaat ervan uit dat je minstens de registratierechten uit eigen zak kan betalen (6% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië). Een goede vuistregel is om 20%-40% van de totale aankoopsom met eigen middelen te kunnen betalen.

4. Balanceer de looptijd met de rente

Het is belangrijk om tijdens jouw leningsaanvraag een goed evenwicht te vinden tussen de looptijd van jouw lening, de maandelijkse afbetaling en de rente. Enerzijds zal je voor hetzelfde bedrag vaak een hogere rente betalen als je over een langere periode leent. Anderzijds heeft dezelfde lening over een langere periode het voordeel dat je maandelijks lagere bedragen moet aflossen. Je bekijkt best tot welke maandelijkse aflossingen je in staat bent om de duurtijd van de lening in functie daarvan te kiezen.

5. Kies de juiste bank

Elke bank heeft haar eigen kredietbeleid. Voel je daarom vrij om de diverse banken te vergelijken. Je zal beseffen dat sommige banken beter bij jouw profiel passen dan andere. Daarnaast specialiseren bepaalde banken zich in bepaalde financiële producten met heel scherpe tarieven, bijvoorbeeld autoleningen en minder op andere.

Via een lening simulatie kan je alle leningen op de Belgische markt vergelijken en kan je zien welke lening het beste bij jou past.

6. Draag een borgsteller voor

Wanneer je er niet in slaagt het vertrouwen van de bank te winnen, kan je altijd een familielid of geliefde vragen om borg te staan voor jouw krediet. Er bestaan verschillende vormen van borg :

  • Gewone borg: wanneer je niet in staat bent om jouw schulden af te betalen, zal de schuldeiser zich in eerste instantie op jezelf verhalen. De schuldeiser zal zich pas tot de borg wenden nadat hij er niet in geslaagd is bij jou verhaal te halen.
  • Hoofdelijke borg: de hoofdschuldenaar en de borg staan op gelijke voet. De schuldeiser kan de gehele schuldvordering zowel bij jou als bij jouw borg opvragen, zonder dat de schuldeiser moet aantonen dat je insolvabel bent.
  • Ondeelbare borg: verschillende mensen staan borg. De kredietnemer heeft het recht om de volledige som van de lening te vragen van een van de borgen.
  • Beperkte borg: het bedrag of de duur van de borg is beperkt.
  • De hypothecaire borg: in dit geval kan de borg, bijvoorbeeld de ouders van de zoon of dochter die een leningsaanvraag wilt indienen, een hypotheek verlenen op het huis als garantie.

Het indienen van een leningsaanvraag moet een weloverwogen beslissing zijn. Je moet er immers zeker van zijn dat je jouw lening kan terugbetalen. Om de beste leningen te vinden waarvoor je in aanmerking komt, kan je onze vergelijkingstool gebruiken.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.