Succesvol met pensioen gaan

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

Met pensioen gaan

GESPONSORD DOOR ING

U bent al lang aan het werk en inmiddels is het tijd dat u over uw pensioen nadenkt. Met pensioen gaan, kan een fantastische stap in uw leven zijn. U hebt alle tijd om u te richten op uw persoonlijk inspiraties en hobby’s. Vanzelfsprekend is niet iedereen even blij. Sommigen blijven liever werken en vinden het een beetje intimiderend om een lege agenda te hebben. In beide situaties is het belangrijk om goed voorbereid te zijn zodat u weet hoe u ervoor staat.

Met pensioen gaan in België

Momenteel is de wettelijke leeftijd waarop Belgen met pensioen gaan 65 jaar. In 2025 wordt de wettelijke leeftijd naar 66 jaar verhoogd en in 2030 wordt het 67. Deze wettelijke pensioenleeftijd is echter meer een richtlijn dan een vaste regel. De gemiddelde pensioenleeftijd is namelijk 59 jaar, wat betekent dat veel Belgen vervroegd met pensioen gaan. De volgende adviezen helpen u met een goede voorbereiding op uw pensioen.

Bewaar en orden uw gegevens

Om vervroegd of later dan de wettelijke leeftijd met pensioen te gaan, moeten uw papieren in orde zijn. Dat wil zeggen dat u bewijs nodig hebt van uw werkactiviteiten. Vandaar dat u beter op een jonge leeftijd kan beginnen met het bewaren van uw gegevens. Zorg ervoor dat alles overzichtelijk is geordend, want zodra u niet weet waar een document is, vergroot u de kans dat het kwijtraakt. Gooi dus geen contracten, loonfiches of andere werkdocumentatie weg. Deze zal u tonen wanneer u een vervroegd of vertraagd pensioen aanvraagt.

Met pensioen gaan op een leeftijd van 65 jaar, oftewel de wettelijke leeftijd, is een simpeler proces. Er komt minder administratief werk bij kijken aangezien de meeste administratie automatisch wordt verzorgd. U hoeft dus veel minder te doen om de overstap te maken en in no time van uw pensioen te genieten.

Bereken uw pensioeninkomen

Om u voor te bereiden op de toekomst is het wel zo handig om te bekijken hoeveel uw pensioen zal bedragen. Uw pensioenplannen zullen namelijk grotendeels afhangen van hoeveel geld u beschikbaar hebt. Gemiddeld kan u in België op ongeveer € 1.100 rekenen als u werknemer bent. Zelfstandigen moeten het meestal met € 200 minder doen.

Vanzelfsprekend is uw pensioen afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan het aantal jaren dat u hebt gewerkt, uw leeftijd, uw beroep/functie en de situatie van uw familie. Doe eventueel een simulatie om een beter idee van uw toekomstige vermogen te krijgen. De lengte van uw carrière en het aantal jaren dat u hebt gewerkt zijn erg belangrijk in de berekening van uw pensioen. Uiteraard zal uw inkomen verschillen als u besluit om eerder met pensioen te gaan.

Naast de waarde van uw pensioen zelf is ook uw spaargeld belangrijk. Kijk dus ook naar spaarrekeningen, pensioenspaarformules, groepsverzekeringen of levensverzekeringen. Dit geld is uiteraard onderdeel van uw toekomstige vermogen. U kan eventueel met uw bank afspreken om uw pensioen in detail te bespreken. Zo weet u of alles in orde is, of dat er wellicht een koerswijziging nodig is.

Communiceer met uw werkgever

Voor een geslaagd pensioen is het wel zo slim om uw werkgever op de hoogte te stellen van uw vertrek. Er geldt zoals gewoonlijk een opzegtermijn van een maand, maar als u een goede relatie hebt met uw werkgever is het niet verkeerd om uw plannen al iets eerder te delen. Om het officieel te maken moet u wel een opzeggingsbrief aangetekend versturen, zo mogelijk inclusief ontvangstbevestiging. Deel uw plannen ook met uw collega’s en leidinggevenden en organiseer eventueel een mooi afscheidsfeest.

Vervolgens kan u bedenken wat u zal doen in uw nieuwe leven. Gaat u lekker op vakantie, rust u lekker uit of volgt u een strakke planning om het beste te maken van iedere dag? De keuze ligt geheel bij u.

Als u wil blijven werken, dan is dat ook mogelijk. U kan doorgaan met bepaalde vormen van werk zonder het aan te geven, maar er zijn uitzonderingen. Ga dus na of uw activiteiten wettelijk in orde zijn. Met pensioen gaan brengt ook inkomenslimieten met zich mee. Als u deze zou overschrijden kan uw pensioen wegvallen. Daarnaast is het verboden om te genieten van uitkeringen samen met uw pensioen.

Om uw kennis van het pensioenstelsel te testen, kan u deze quiz uitvoeren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.