Met welke kosten moet je rekening houden als je via Erasmus in het buitenland studeert?

|Posted by | Financiën, Lifestyle

Veel studenten dromen ervan om een tijdje in het buitenland te studeren. Dat is dan ook de perfecte manier om nieuwe ervaringen op te doen. Daarenboven staat zoiets moet op jouw cv als je later gaat solliciteren. Maar met welke kosten moet je rekening houden?

Reiskosten

Wanneer je naar het buitenland trekt, raden we aan om eerst de reiskosten in kaart te brengen. Die kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de bestemming en de manier waarop je reist (vliegtuig, trein, auto,…).

Gelukkig kom je als Erasmusstudent wel in aanmerking voor kortingen via de zogenaamde ESN-kaart. Dat is een ledenkaart voor studenten die deel uitmaken van het Erasmusprogramma. Zo kan je dankzij zo’n kaart een korting krijgen op internationale vluchten van de vliegtuigmaatschappij Ryanair. AirBnB snoeit dan weer in het prijskaartje van overnachtingen. Op deze site kun je nagaan van welke kortingen je nog allemaal kunt genieten.

Verzekeringen

Wanneer je naar het buitenland trekt, is het altijd een goed idee om na te gaan of je voldoende verzekerd bent. Neem daarvoor contact op met de universiteit of de hogeschool waar je studeert om na te gaan of die een collectieve ongevallenverzekering voor studenten afsluit. Vraag ook wat deze dekking exact inhoudt.

Check daarnaast even je eigen verzekeringen, zoals je familiale verzekering. De dekking van die laatstgenoemde verzekering geldt binnen Europa en vaak zelfs wereldwijd. Ook de ziekte- en hospitalisatieverzekering zijn vaak geldig binnen de Europese Unie. Vergeet hoe dan ook niet de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen. Heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met jouw verzekeraar. Ook een reisbijstandsverzekering kan van pas komen als je het buitenland bezoekt.

Ter plaatse leven

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende geld op zak hebt om ter plaatse te kunnen leven. Daarom controleer je best even hoe duur het leven is de stad waar je tijdje zal vertoeven. De koopkracht van je kapitaal is niet in elk land hetzelfde. Het is bijvoorbeeld veel duurder om in Ierland op Erasmus te gaan dan in Spanje of Bulgarije. Het is altijd een goed idee om op voorhand al een inschatting te maken van het budget dat je zal nodig hebben.

Betalen in het buitenland

Check ook even hoeveel het kost of met je bankkaart geld af te halen of te betalen in het buitenland. Bij veel betalende zichtrekeningen kan je binnen de Europese Unie doorgaans kosteloos geld afhalen. Bij sommige banken gelden er wel limieten op hoeveel kosteloze geldafhalingen je kan doen.Hou er ook rekening mee dat sommige lokale banken alsnog extra kosten aanrekenen.

Wanneer je de grenzen van de Europese Unie oversteekt, kunnen de kosten van geldafhalingen en -betalingen fors oplopen. Veel banken rekenen extra kosten, zoals behandelings- en wisselkoerskosten, aan als je je bankkaart in een land met een andere munteenheid gebruikt. Je kan een overzicht van alle kosten vinden in het tariefblad van jouw bank. Je vindt die informatie online of in een lokaal kantoor.

Beurzen

Gelukkig bestaan er uiteenlopende beurzen als je in het buitenland wenst te studeren. Op die manier kan je het prijskaartje van zo’n ervaring ietwat drukken. Voor Erasmusstudenten bestaat er een beurs. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van het inkomen van jouw ouders en hoe duur het leven is in het gastland. Indien je wilt studeren in een Europese stad, ligt het beursbedrag tussen 235 euro en 435 euro per maand. Dat bedrag loopt op tot 650 euro voor uitwisselingen buiten Europa. Het ligt ook hoger als je in aanmerking komt voor een Vlaamse studietoelage. Meer weten over hoe studeren in het buitenland kan financieren? Lees dan zeker dit stuk.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.