Mijn echtgenoot/echtgenote heeft schulden, wat nu?

|Posted by | Leningen

echtgenoot

Eindelijk is de grote dag aangebroken: je gaat trouwen met de liefde van jouw leven en er staat een prachtige huwelijksreis naar de Malediven gepland. Maar wat als jouw kersverse echtgenoot na het spreekwoordelijke ja-woord bekent schulden te hebben? Moet je dan meebetalen?

Het antwoord hangt af van de huwelijkssituatie waarin je verkeert en wanneer en door wie de schulden zijn gemaakt. Pas als je dit in kaart hebt gebracht, weet je welke rechten en plichten jij en jouw partner hebben bij een lening.

Gemeenschappelijke schulden versus eigen schulden

De meeste mensen zijn getrouwd onder het wettelijk huwelijksstelsel. Dit stelsel verdeelt het vermogen van de partners feitelijk in drieën: het vermogen van de ene echtgenoot, het vermogen van de andere echtgenoot en het gemeenschappelijke vermogen.

Beide echtgenoten staan in voor de kosten en schulden die worden aangegaan tijdens het huwelijk. Voorbeelden hiervan zijn de dagelijkse uitgaven voor boodschappen, onderwijskosten voor jullie kinderen, de kosten voor het onderhoud van jullie woning, maar ook bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Zo zijn niet alleen schulden waarvoor beide echtgenoten tekenen gemeenschappelijk, maar ook de schulden die gemaakt zijn in het belang van het gezin en het huishouden. Een schuldeiser van gemeenschappelijke schulden kan naast het gemeenschappelijk vermogen dan ook het eigen vermogen aanspreken van elke echtgenoot.

Daartegenover staan de zogeheten eigen schulden. Dit zijn schulden die toebehoren aan één echtgenoot. Het kan hier gaan om de volgende vormen van schulden:

    • Schulden van voor het huwelijk
    • Schulden uit een erfenis of schenking aan één echtgenoot
    • Schulden gemaakt in het belang van het eigen vermogen
    • Schulden uit een strafrechtelijke veroordeling

Deze schulden kunnen in principe alleen verhaald worden op de echtgenoot die de schulden gemaakt heeft.

Welke uitzonderingen zijn er?

Wanneer je afstand hebt genomen van het wettelijk huwelijksstelsel door een huwelijksovereenkomst kan het anders liggen.

Als je getrouwd bent onder het stelsel van scheiding van goederen, blijft iedere echtgenoot eigenaar van zijn eigen goederen en kunnen schuldeisers zich alleen verhalen op de goederen van de echtgenoot die de schuld is aangegaan. Enkel voor leningen ondertekend door beide partners kunnen beide partners aangesproken worden.

Wanneer je getrouwd bent onder het stelsel van algehele gemeenschap van goederen, draai je op voor alle schulden, ook voor deze die jouw partner aangegaan is voor het huwelijk.

In ons artikel ‘Wat gebeurt er met een openstaande lening bij een scheiding’ lees je meer over de diverse vormen van huwelijkscontracten en de bijbehorende regels.

Het is dus duidelijk dat wanneer je gaat trouwen je best een open gesprek hebt met jouw aanstaande over eventuele openstaande schulden. Zodoende kan je samen naar een oplossing zoeken waarbij jullie zich beide comfortabel voelen. Zo kan je volledig genieten van jouw wittebroodsweken.

Als je (samen) een lening aan wilt gaan, aarzel dan niet om alle financiële instellingen te vergelijken om het financieel product te vinden dat het beste bij jou past.

btn_PL_1_DUTCH

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.