Nieuwe auto kopen: bespaar met deze 8 tips

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

Nieuwe auto kopen

Wilt u een nieuwe auto kopen en bent u zo wanhopig dat u bijna uw ziel te koop zou aanbieden? Geen paniek, TopCompare.be helpt u met een beter alternatief. Wij stelden 8 tips voor u op om de kosten van uw volgende auto te verlagen.

Nieuwe auto kopen 1. Ken uw budget

Een nieuwe auto kopen is een een serieuze zaak. Zet dus uw fantasieën en wilde dromen even opzij en wees realistisch bij het bepalen van uw budget voor de gewenste auto. Ga vooral op zoek naar de echte benodigdheden. Hoeveel kinderen hebt u? Zal u veel rijden? Hebt u een hond die ook ruimte vereist? Door dit soort vragen te beantwoorden weet u beter wat u nodig hebt. Probeer zo specifiek mogelijk tussen alle opties te zoeken totdat u een klein aantal geschikte auto’s overhoudt.

Download hier het budgetformulier Wij helpen u uw budget te beheren

Nieuwe auto kopen 2. Bezoek het Autosalon

Gaat u een nieuwe auto kopen rond januari? Dan mag u het Autosalon dit jaar absoluut niet missen! Het Autosalon van Brussel is de perfecte plek om verschillende modellen te bestuderen, vergelijken en uiteraard kan u ook wat genieten van de sfeer. Houd er rekening mee dat u op de locatie een koopovereenkomst kan ondertekenen. U hebt dan een herroepingsrecht van 14 dagen, wat niet het geval is bij een autodealer. Bij de laatste is het contract definitief en kan u niet meer afhaken.

Het is echter aan te raden dat u na uw bezoek aan het Autosalon een autodealer bezoekt. Deze kan u misschien nog beter helpen met advies en uw zoektocht naar de juiste auto vorm geven. Ook bent u beter in staat om te onderhandelen over de prijs. Uiteraard worden er in de periode van het autosalon veel kortingen aangeboden.

Tip

Als u een autolening van een financiële instelling aanvraagt, zorg er dan voor dat het koopcontract stelt dat de verkoop alleen doorgaat wanneer de bank het eens is met de aankoop.

271_negociate-price-of-new-car_title-3 3. Bespeel de competitie

U hebt inmiddels een lijst met automodellen samengesteld. Nu is het tijd om verschillende autodealers te bezoeken. Hier kan u de auto’s uittesten en de ongeschikte wagens uitsluiten.

Klaar met de tests? Overweeg dan om bij verschillende verkopers een prijs op te vragen voor de meest interessante aanbiedingen. Vergelijk vervolgens de prijzen en de aangeboden pakketten. Ook de goedkoopste autoleningen vergelijken kan u al een pak op weg helpen. U kan voor de keuze komen te staan waar u ofwel dankzij een korting minder betaalt, ofwel extra’s ontvangt die de waarde van de auto verhogen.

Nieuwe auto kopen 4. Overweeg een ouder model

Inmiddels weet u beter welk model het best bij uw behoeften past. Kijk vervolgens naar uw precieze wensen voor het autopakket en stel samen wat u nodig hebt. Wellicht is het een goed idee om niet mega veeleisend te zijn en het te houden bij een goedkoper pakket zonder extra’s. Of misschien is een minder recent model wel een betere optie voor u. Bij deze laatste keuze geniet u vaak van vele voordelen; zoals een lagere prijs, accessoires, extra’s of een langere garantieperiode. Met een tweedehands wagen is ook niets mis, zo’n auto kan u een hele hoop geld besparen. U kan hier gemakkelijk tweedehands autoleningen vergelijken als u op zoek bent naar financiering voor uw tweedehands wagen.

Nieuwe auto kopen 5. Geef de verkoper de leiding

Het onderhandelingsproces begint en het is aan u de taak om niet te agressief te zijn. Bedenk dat de verkoper precies weet hoeveel hij moet krijgen voor de verkoop. Vraag dus niet om een korting, maar laat het aan hem/haar over deze aan te bieden. Gewoonlijk kan u een korting van 5% verwachten. Zodra u een aanbod krijgt, maakt u duidelijk dat u nog flexibel in uw keuze bent en dat u nog altijd kan overstappen naar een ander model of merk. Geef ook aan dat u andere dealers hebt bezocht (van hetzelfde merk) en dat u geen haast hebt bij het maken van uw beslissing. Afhankelijk van het merk en de dealer kan u uiteindelijk een gemiddelde korting van 15% verwachten, zo zegt automagazine Vroom.

Tip

Als de onderhandeling rond is, vraag dan om het aanbod in schrift waarbij alle kortingen en eventuele extra’s zijn weergegeven.

Nieuwe auto kopen 6. Filter de kortingen

Een nieuwe auto kopen kan erg ingewikkeld zijn, vooral wegens de spannende onderhandelingsprocedure. Onderhandeling  is een spel, zowel voor u als de verkoper. U zal vaak accessoires en leuke bonussen aangeboden krijgen in plaats van een reductie in prijs. Wees attent en val niet voor grappige extra’s die eigenlijk weinig waarde toevoegen.

Nieuwe auto kopen 7. Verkoop uw vorige auto

Tenzij dit uw eerste auto is, hebt u misschien wel een ouder voertuig waar u vanaf wilt. U hebt dan 3 opties:

  • U plaatst een advertentie op verkoopsites zoals Autoscout24, Gocar en Autogids om de auto aan een individu te verkopen. Op deze manier kan u vaak het meeste geld krijgen.
  • U vermijdt de stress van het verkoopproces en verkoopt de auto simpelweg aan een autodealer. Deze zal een iets lager bedrag bieden aangezien hij aan zijn winstmarge moet denken.
  • U verkoopt de auto aan dezelfde dealer waar u een nieuwe auto koopt, om zo de prijs van de nieuwe wagen te verlagen. Weet echter dat het prijsverschil met de eerste optie tot 30% kan verschillen.

Als u voor de laatste optie kiest, wees dan voorzichtig! Praat niet over uw oude auto totdat u een goed aanbod hebt en er geen ruimte voor verbetering meer is. Als u te vroeg over de inruil van uw auto begint, dan is de verkoper minder bereidt om andere kortingen te verlenen. Zorg ervoor dat u weet wat uw auto waard is en accepteer geen onredelijke aanbiedingen.

Nieuwe auto kopen 8. Vergelijk de financiering

Een nieuwe auto kopen is vrijwel altijd duur. Om hulp te krijgen met de financiering hebt u twee opties:

– Een lening van 0% bij de autodealer

– Een autolening van de bank.

Het komt veel voor dat autodealers een goedkope autolening aanbieden, soms tegen 0% rente. Dit is echter niet zo voordelig als u wel zou denken. Bij een lening met 0% rente, krijgt u weinig voordeel aangeboden van de autoverkoper. Verwacht dus minder kortingen en extra’s. Kijk dus vooral welke bank de beste autolening aanbiedt. Vergeet ook niet te kijken naar tweedehands autoleningen, dit is misschien wel exact wat bij uw noden past. Vervolgens kan u de autodealer vragen naar een aanbieding met en zonder lening van 0%, zodat u kan berekenen welke lening beter uitkomt.

Met deze tips bekomt u de beste prijs voor uw nieuwe wagen, waarna u dit kan financieren met de geschikte autolening. TopCompare.be wenst u veel succes!

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.