Welke nieuwe betaalmethoden zijn in opmars bij het winkelen?

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,

betaalmethoden

Bijna 1 of 2 Belgen haalt volgens Febelfin regelmatig de kaart boven om te betalen, en dat zal niet anders zijn in de aanloop naar de feestdagen. T. Kearney verwacht dat het aandeel van niet-cash transacties in Europa verder zal oplopen tot 40% in 2020 (vandaag 30%), en dat tot 20% van de niet-cash transacties via alternatieve betaalmethoden zal verlopen, dus niet rechtstreeks via een zichtrekening. De uitrol van nieuwe technologie en betaalterminals in winkels en op uw smartphone brengt verschillende nieuwe (mobiele) betaalmethoden met zich mee, zoals contactloos betalen met de kaart of mobiel betalen. Hieronder

Waar kan u uw eindejaarsinkopen vandaag al doen via deze betaalmethoden? 

Contactloos betalen met de kaart laat u toe om bij 15.000 à 20.000 winkels zonder pincode (minder dan €25) of met pincode (meer dan €25) eenvoudiger en sneller te betalen via NFC technologie, ook in het buitenland

 • Als u een cadeau of ingrediënten voor uw diner van maximum €25 wilt kopen en u uw kaart van KBC/CBC, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, HelloBank, Carrefour of Bpost met het contactloos symbool (4 radiogolfjes) bij u hebt, kan u gemakkelijk aan de kassa betalen door de kaart in de buurt van de terminal te houden. Grotere uitgaven moet u om veiligheidsredenen nog wel bevestigen met uw pincode. Indien u kaarthouder bent bij een van deze banken maar nog niet over een contactloze kaart beschikt, kan u deze gratis aanvragen.
 • Met slechts 1 op 10 winkels die vandaag contactloze betalingen toelaten, loopt de adoptie van NFC technologie achter op schema (de doelstelling was dat tegen het einde van 2016 zo’n twee op drie handelaars contactloze betalingen met een betaalkaart zouden aanvaarden). Toch is de verwachting dat tegen eind 2017 75% van alle betaalterminals contactloze betalingen zullen toelaten. Tegen 2020 moeten sowieso alle betaalterminals uitgerust zijn met NFC technologie.
 • Bij contactloze betaling met debetkaart – net zoals bij de meeste andere betaalmethoden die we hier bespreken – gaat het betaalde bedrag onmiddellijk van uw rekening. De kredietkaart is het enige betaalmiddel dat u tot 30 dagen gratis betalingsuitstel biedt.

De gewone Bancontact betaalkaart kan u nu reeds gebruiken in de vorm van een app waarmee bij meer dan 20.000 handelaars zonder (tot €25) of met pincode kan betaald worden via QR scanning, maar niet in het buitenland.

 • Indien u aan de kassa staat van een Colruyt, Delhaize, Carrefour of Aldi supermarkt en merkt dat u uw portemonnee bent vergeten, moet u zichzelf geen zorgen maken. U kan snel even uw Bancontact app openen op uw smartphone en betalen door de QR-code aan de kassa te scannen en een pincode in te geven. Ook winkels als Krëfel, AS Adventure, Inno, JBC, Decathlon en Veritas en de fastfoodrestaurants Quick en McDonalds bieden ondersteuning voor deze mobiele betaaloplossing. In totaal kan u nu bij deze en andere grote ketens en bij zo’n 000 kleine handelaars via de Bancontact app betalen.
 • Indien u klant bent van Belfius, BNP Paribas Fortis, Fintro, HelloBank, ING of KBC/CBC, kan u ook betalen via de mobiele app van de bank.
 • Met de Bancontact app kan u grote aankopen verrichten, want de limiet per transactie is €500. Hou er wel rekening mee dat de app nauwelijks bruikbaar is voor winkelbetalingen in het buitenland.

Met de SEQR app kan u grote en kleine bedragen mobiel betalen via NFC technologie zonder (tot €25) of met pincode en genieten van cashback tot 3%, bij 10.000 à 15.000 Belgische handelaars, maar ook in een aantal andere Europese landen en de VS.

 • Koopt u graag kleding in ketens als H&M, Inno of JBC, een sportartikel bij Decathlon of eerder een woonaccessoire of cadeaupas van Ikea, kan u sinds kort ook aan de kassa via de SEQR app betalen door uw smartphone met NFC-chip even tegen de terminal te houden (Tap & Pay). Ook kan u in een beperkter aantal winkels (een 1.000-tal) met QR code scanning betalen. Tegelijk krijgt u op iedere € die u uitgeeft tot 3% terug, wat het gebruik van de app nog interessanter maakt.
 • Ook hierbij moet u als bevestiging nog een code ingeven als uw rekening meer dan €25 bedraagt. Het maximumbedrag is €75 voor uw eerste drie mobiele betalingen, erna wordt de limiet verhoogd naar €750 per transactie waardoor ook grotere aankopen doen mogelijk worden.
 • Tap & Pay is beschikbaar in ongeveer 000 à 15.000 Belgische winkels (waaronder Carrefour, IKEA, Decathlon, Inno, Aldi, Starbucks en H&M). QR code scanning is mogelijk in ongeveer 1.000 Belgische winkels.
 • Een bijkomend voordeel is dat de app bruikbaar is in het buitenland, in totaal in zo’n 30 miljoen winkels wereldwijd. Niet alleen in onze buurlanden, ook in Oostenrijk, Italië, Spanje, Portugal, Malta, Zweden, Roemenië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Door de lagere betaallimiet is de Payconiq app een van de nieuwe betaalmethoden die vooral geschikt zijn om frequente kleinere aankopen te doen bij de reeds 12.000 aangesloten winkels in België, tegelijk spaart u punten voor het getrouwheidsprogramma Joyn.

 • U moet niet noodzakelijk naar de stad of een winkelcentrum gaan om het gebruiksgemak van mobiel betalen te ervaren. De Payconiq app laat u vlot betalen in vele grote en kleinere winkels en restaurants in de buurt. Zo zijn er momenteel reeds 12.000 handelaars aangesloten en komen er dagelijks bij. Het aantal handelaars dat de app accepteert is daarmee nog niet zo uitgebreid als het terminalnetwerk van de contactless kaarten of het Bancontact netwerk, maar Payconiq is wel aan een sterke opmars bezig. Het is al mogelijk om ermee te betalen bij vele bakkers, slagers, computerwinkels, drankenhandelaren, apothekers, etc.
 • Bovendien kan u eenvoudig punten sparen en inwisselen bij zo’n 4.100 handelaars met het gekoppelde getrouwheidsprogramma Joyn. Zo kan u genieten van diverse kortingen en beloningen bij de aangesloten handelaars.
 • Payconiq maakt deel uit van betaalmethoden die eerder geschikt zijn voor kleinere aankopen, aangezien de limiet van betalingen op €150 per week ligt. Op dit moment is het nog niet mogelijk om met de app bij handelaars in het buitenland te betalen.

Maar de technologie gaat nog verder bij deze nieuwe betaalmethoden…

De Identity Check app van MasterCard werd onlangs geïntroduceerd op de Belgische markt, maar het is nog wachten totdat de app echt bruikbaar is. Dankzij biometrische authenticatie kan u via een selfie, vingerafdruk of stemherkenning uw online betaling bevestigen. Tot slot zou in de nabije toekomst betalen met een ring, armband of andere draagbaar voorwerp shopping nog een stuk gemakkelijker moeten maken. Hieronder vindt U nog een overzicht van de nieuwe betaalmethoden.

Contactloos
met bankkaart
(Bancontact/
Mister Cash en Maestro)
Contactloos
met kredietkaart (Visa en MasterCard)
Bancontact
app
SEQR
app
Payconiq
app
Selfie
Pay,app MasterCard
Korte
beschrijving van betaalmethoden
– Houd uw kaart tegen de betaalterminal
– Onmiddellijke debitering
– Geen pincode nodig voor betaling tot €25
– Houd uw kaart tegen de betaalterminal
– Tot 30 dagen betalingsuitstel
– Geen pincode nodig voor betaling tot €25
– Scan met uw smartphone de QR-code op de
terminal of aan de kassa
– Kies uw bankrekening en geef uw code in
– Debitering dezelfde dag,- Geen pincode nodig voor betaling tot €25
– Gebruik de Tap & Pay functie,(houd uw smartphone tegen de betaalterminal)
of betaal via QR-code scanning
– Debitering binnen een paar dagen
– Geen pincode nodig voor betaling tot €25
– Selecteer via geolocatie de zaak waar u
zich in bevindt
– Vul het bedrag in en uw code
– Debitering binnen 48u
– Kies online voor een betaling met
MasterCard
– Authenticatie via gezichtsherkenning (selfie)
en geolocatie op de app
Introductie
in België
201520152014201620162016
Technologie
handelaar
Betaalterminal
uitgerust met NFC-technologie (radiogolfjes symbool)
Betaalterminal
uitgerust met NFC-technologie (radiogolfjes symbool)
Betaalterminal uitgerust met QR-code technologieBetaalterminal
uitgerust met NFC-technologie (radiogolfjes symbool) die MasterCard ondersteunt
– Geen betaalterminal nodig
– Winkel moet aangesloten zijn bij Payconiq
Online betalingssysteem dat MasterCard accepteert
Drager
consument
Bankkaart
van KBC/CBC, ING, Beobank en de Carrefour Flex prepaid debetkaart met radigolfjes
symbool
Beobank
kredietkaarten, Visa kaarten van Carrefour en prepaidkaarten van BNP Paribas
Fortis, HelloBank en Bpost met radiogolfjes symbool
-Bancontact/ Mister Cash kaart
– Android smartphone, iPhone of Windows Phone
– Android smartphone met NFC-chip voor Tap
& Pay
– Android smartphone, Iphone of Windows Phone voor
betalen via QR-code
Android smartphone of iPhoneAndroid smartphone,
iPhone of Windows Phone met front camera
AanvaardingMatig,
maar sterk groeiend (15.000 à 20.000 winkels)
Matig,
maar sterk groeiend (15.000 à 20.000 winkels)
Matig,
maar sterk groeiend (bv. bij grote ketens als Colruyt, Delhaize, Krëfel, AS
Adventure en Inno maar ook zo’n 20.000 kleine handelaars)
-Beperkt tot matig, sterk groeiend,- Tap & Pay in 10.000 à 15.000
Belgische winkels (bv. Carrefour, IKEA, Decathlon, Inno, Aldi, Starbucks en H&M)
en 30 miljoen winkels wereldwijd
– QR-code in 1.000 Belgische winkels
Beperkt tot matig, sterk groeiend (12.000 winkels, vooral kleine handelaars en dienstverleners)Nog
niet bekend
Andere
voor- of nadelen
+ Bruikbaar in het buitenland
– Bij het bereiken van het maximum van €50 voor contactloze betalingen, moet een keer normaal betaald worden
en vanaf dan kan u weer contactloos betalen
+ Gratis betalingsuitstel,(tot een maand)
+ Bruikbaar in het buitenland
– Bij het bereiken van het maximum van €50
voor contactloze betalingen, moet een keer normaal betaald worden en vanaf dan
kan u weer contactloos betalen
+ Tot 5 kaarten koppelen van dezelfde of
verschillende banken
+ Geïntegreerd in app van BNP Paribas
Fortis, Fintro, HelloBank, Belfius en,KBC/CBC
+ Online betalen ook mogelijk via QR-code
– Tot 500 € per transactie
– Nauwelijks bruikbaar voor winkelbetalingen in
het buitenland
+ Cashback tot 3% op iedere betaalde €
+ Promoties bij deelnemende winkels
+ Authenticatie met,vingerafdruk ook mogelijk (iPhone 5s en
nieuwer)
+ Bruikbaar in het buitenland
– Eerste drie betalingen max. €75
per transactie, erna €750.
+ Sparen voor winkelkortingen dankzij getrouwheidsprogramma
Joyn
– Enkel realtime betaling in geval van
gekoppelde zichtrekening bij ING, KBC of Belfius
– Max. 150 € betalen per 7 dagen
– Nog niet bruikbaar in het buitenland
+ Ook
authenticatie mogelijk met vingerafdruk
Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.