Onderzoek TopCompare: Vlamingen sluiten minder persoonlijke leningen af dan Walen

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: ,
Studie persoonlijke leningen

Volgens een nieuwe studie van TopCompare, uitgevoerd door onderzoeksbureau Profacts in mei 2021 bij 1.005 Belgen, hebben minder dan twee op de vijf Vlamingen (37,99%) al eens een persoonlijke lening afgesloten. Dat aantal ligt lager dan het aantal Walen die al een persoonlijke lening hebben afgesloten (48,52%). Waarom sluiten Belgen een persoonlijke lening af? Of waarom net niet? Ontdek hier de resultaten van ons nieuwste onderzoek. 

De nieuwste studie van TopCompare toont aan dat – met 47,62% – eigenlijk minder dan een op de twee Belgen al eens een persoonlijke lening hebben afgesloten. Daarbij is er ook nog eens een significant verschil van ongeveer 10% tussen de inwoners uit het noorden van ons land (37,99%) en die van het zuiden (48,52%). 

Voor Quentin Denis, CEO van TopCompare, zijn deze resultaten gerechtvaardigd door het feit dat persoonlijke leningen in België nog vaak als taboe worden beschouwd. Ten onrechte. « Als je in staat bent om jouw lening terug te betalen, waarom zou je dan jouw droomproject uitstellen? We moeten ophouden schulden te demoniseren. Hou je financiële buffer voor onverwachte uitgaven of om te investeren in je droomhuis en vergelijk de huidige zeer lage rentevoeten, zodat je meteen kan profiteren van het gebruik van je investering. »

Waarom sluiten Belgen een persoonlijke lening af? 

Wanneer Belgen wel een persoonlijke lening afsluiten, doen ze dat in de eerste plaats om een auto te kopen (41,72%) of om hun woning te renoveren (29,41%). Daarnaast zijn vooral de terugbetaling van schulden (9,56%), het aankopen van een ander voertuig dan een auto (7,46%), de financiering van een verhuizing (6,38%) en de aankoop van een duur voorwerp (6,07%) populaire redenen om een persoonlijk krediet af te sluiten.

In onderstaande grafiek zie je een overzicht van de verschillende redenen om een persoonlijke lening af te sluiten, en zie je ook de verschillen tussen Vlamingen en Walen (in percentages): 

Waarom hebben Belgen nog nooit een persoonlijk lening afgesloten? 

In het onderzoek werd ook bevraagd waarom mensen geen persoonlijke leningen afsluiten. 52,38% van de Belgen zijn immers nog nooit een persoonlijke lening aangegaan. De grootste redenen daarvoor zijn simpelweg omdat ze er nog nooit een nodig hebben gehad (52,51%), omdat ze liever het volledige bedrag bijeen willen sparen voor ze iets kopen (32,38%) of omdat ze geen schulden willen maken (32,23%).

In onderstaande grafiek zie je een overzicht van de verschillende redenen om geen persoonlijke lening af te sluiten, en zie je ook de verschillen tussen Vlamingen en Walen (in percentages): 

Hebben Belgen meer dan één persoonlijke lening?

Ten slotte werd in de enquête ook gekeken naar het aantal openstaande persoonlijke leningen. De meeste Belgen (44,10%) hebben slechts één persoonlijke lening lopen. Bijna een op de tien (9,20%) heeft momenteel twee persoonlijke leningen tegelijk. Slechts een minderheid heeft meer dan twee openstaande persoonlijke leningen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.