Online verkopen: Geen Europese grenzen meer

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: ,

Online verkopen

Sinds online verkopen in de jaren ‘90 aan populariteit hebben gewonnen, worden internetgebruikers (en potentiële klanten) geconfronteerd met een vorm van commerciële discriminatie. Inwoners van de EU worden vaak geconfronteerd met een geografische blokkering die hen verhindert om buiten de eigen landsgrenzen aankopen te doen. Wellicht verwacht u het niet, maar meer dan 60% van internetsites die actief zijn in de Europese Unie staat burgers van andere EU landen niet toe om goederen of diensten te kopen. Dit zal echter veranderen! Op 6 februari 2018 stemde het Europees Parlement in met een verordening die voor een gedeeltelijke beëindiging van dit embargo zorgt. De gevolgen zijn direct zichtbaar, dit jaar verwachten Europese online bedrijven in totaal meer dan 300 miljard euro aan transacties te verwerken.

1. Geografische blokkade

Stelt u zich voor: de favoriete zanger(es) van uw partner zal binnenkort optreden in Parijs. U weet dat u een droom kan laten uitkomen wanneer u twee kaartjes bemachtigd. Vervolgens zoekt u online naar tickets en uiteindelijk vindt u er twee op een Franse site. Wanneer u bij de laatste stap van het betalingstraject komt beseft u zich dat u de tickets niet kunt kopen. Waarom? Omdat u in België bent! In een ander scenario wordt u omgeleid naar een Belgische partner site, waar de tickets net zijn uitverkocht of voor veel hogere prijzen worden aangeboden. Dit voorbeeld geeft aan dat er economische obstakels aanwezig zijn bij online verkopen buiten de eigen landsgrenzen.

2. Positief punt

De nieuwe Europese verordening voor online verkopen zal bepaalde veranderingen mogelijk maken. E-commerce bedrijven zullen niet langer in staat zijn om klanten in de Europese Unie op basis van hun nationaliteit of woonplaats anders te behandelen. Alle Europeanen dienen toegang te hebben tot diensten of producten onder dezelfde voorwaarden en voor dezelfde prijs. Hierdoor maakt het niet uit welke kredietkaart of bankpas wordt gebruikt! De positie van de consument wordt op deze manier versterkt, waardoor deze toegang heeft tot meer aanbieders en dus vaker lagere prijzen vindt.

Dit zijn de categorieën waar deze verordening op van kracht zal zijn:

  • Consumptiegoederen: elektronische apparaten, meubels, huishoudelijke apparaten, kleding, etc.
  • Digitale diensten: hosting van websites, clouds, dataopslag, firewalls, etc.
  • Entertainment: concert- en theater tickets, entreekaarten voor pretparken, toegang tot sportevenementen, hotels, autoverhuur, etc.

3. Huidige beperkingen

De verordening over de online verkopen heeft echter ook zijn beperkingen. Als u een product koopt op een Europese website is de verkoper niet verplicht om het bij u thuis te bezorgen. Zolang de verkoper maar een keuze geeft in welke landen hij de levering kan verzorgen. Als de verkoper niet in uw regio bezorgd moet u er zelf voor zorgen dat het product wordt geleverd.

Daarnaast werd een extra productcategorie, die auteursrechtelijk beschermde inhoud bevatte, verwijderd uit de oorspronkelijke verordening. Deze categorie zou op televisieseries, films, downloadbare muziek, e-books (zoals voor Kindle) en online videogames van toepassing zijn. De wetgeving tot online verkopen zal echter binnen twee jaar worden herzien, dus dit onderwerp zou dan weer op de agenda kunnen staan.

4. Online verkopen: elektronische betalingen

Of het nu om tickets, kleding, verzorgingsproducten of iets anders gaat, om een ​​aankoop online te doen hebt u meestal een kredietkaart nodig. Er worden een heleboel kredietkaarten aangeboden met verschillende eigenschappen. Zo kan een kredietkaart u toegang geven tot een reisverzekering, air miles, winkel verzekering, cashback of een verzameling van punten die tot kortingen kan leiden.

Maakt u veel gebruik van e-commerce? Kies dan voor kredietkaart punten of cashback. Deze omvatten per bank verschillende dekkingen:

  • De koop verzekering, om u te dekken in geval van diefstal of schade buiten eigen schuld.
  • Met Safe Online krijgt u een vergoeding als u het juiste product niet ontvangt of als het beschadigd of niet geleverd is.
  • Dankzij de verlengde garantie geniet u van een garantieverlenging van meestal één jaar.

De nieuwe regelgeving voor online verkopen is goed nieuws voor de e-commerce sector die dit jaar opnieuw aanzienlijk zal gaan groeien. Als u klaar wilt zijn voor het online winkelen, aarzel dan niet om alle kredietkaarten te vergelijken zodat u kunt zien welke kaart het beste bij u past, op basis van uw bestedingsprofiel en uw koopgedrag.