Per 10.000 euro die je spaart, verlies je jaarlijks 183 euro aan koopkracht

|Posted by | Financiën
Tags: , , ,

De lage spaarrente lijkt de spaarders niet af te schrikken. Integendeel, we hebben met z’n allen samen nog nooit zoveel geld op onze spaarboekjes geparkeerd. Eind juni stond er maar liefst 278,4 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, een nieuw record.

Waarom is de spaarrente zo laag?

De banken blijven gebukt gaan onder het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij zijn namelijk verplicht een rente te betalen (0,4%) als ze op het einde van de dag het overtollige kapitaal parkeren bij de centrale banken. De ECB hoopt op die manier de banken aan te zetten meer geld uit te lenen en zo de economische groei en de inflatie een boost te geven. Maar dat beleid heeft ook een keerzijde: Bijna de helft van de Belgische spaarboekjes brengt vandaag niet meer op dan 0,11 procent.

De lage spaarrente knibbelt aan onze koopkracht. Die ligt namelijk veel lager dan de inflatie in ons land. De gemiddelde Belgische inflatie tussen januari en juli klokte af op 1,94 procent. Dat is ruim 17 keer meer dan wat een traditioneel spaarboekje opbrengt. En dat voelen we in onze portefeuille.

Ruim 180 euro koopkrachtverlies

Ervan uitgaan dat al het spaarkapitaal op spaarboekjes met een rente van 0,11 procent staat en de gemiddelde inflatie ongewijzigd blijft, verliezen we jaarlijks 183 euro per 10.000 euro die wij sparen.

Wie zijn kapitaal op het best renderende spaarboekje op de markt parkeert – Fidelity Sparen van MeDirect (0,85%) – kan het koopkrachtverlies beperken tot 109 euro per jaar.

We laten overigens ook heel wat geld op de zichtrekeningen staan. In juni stond er maar liefst 251,8 miljard euro geparkeerd op de zichtrekeningen, leren de cijfers van de Nationale Bank. In tegenstelling tot een spaarboekje krijg je voor dat geld geen rente. Onze berekening leert dat wie zijn geld op een zichtrekening laat staan jaarlijks gemiddeld 194 euro (per 10.000 euro) aan koopkracht moet inboeten.

Spaarder moet risico’s nemen

Wie zijn koopkracht wil beschermen tegen de inflatie moet risico’s nemen. Veilige alternatieven voor het spaarboekje brengen spijtig genoeg te weinig op om de inflatie bij te benen. Wie bijvoorbeeld zijn spaargeld voor tien jaar vastklikt op een termijnrekening moet in het beste geval tevreden zijn met een jaarlijkse opbrengst van 1,82 procent netto. Dat is het geval voor de termijnrekening Saver+ (10 jaar) van Izola Bank.

Volgens de Nationale Bank staat er 22,2 miljard euro op langlopende termijnrekeningen (looptijd> 1 jaar).

Je als onervaren belegger op aandelen-en obligatiemarkten storten brengt natuurlijk ook geen soelaas. Onervaren beleggers kunnen wel hun gading vinden bij de beleggingsfondsen. Wie via dergelijke fondsen belegt, verdeelt zijn kapitaal over uiteenlopende beleggingsproducten, gaande van obligaties en aandelen tot grondstoffen en deviezen.

Bovendien zijn de adviseurs verplicht een risicoprofiel op te stellen vooraleer ze een bepaald product naar voren schuiven. Zo zal je als defensieve belegger bijvoorbeeld nooit het voorstel krijgen om te investeren in een beleggingsfonds dat voornamelijk belegt in aandelen. Dat sluit niet uit dat je een deel van je kapitaal kan verliezen.

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.