Record lage rentevoet voor renovatieleningen

|Posted by | Uncategorised
Tags: , ,
lage rentevoet


Als u een renovatie overweegt, dan is dit een mooi moment om te beginnen. De jaarlijkse rentepercentages zijn namelijk lager dan ooit tevoren. Ontdek de beste leningen met een lage rentevoet in dit artikel en bespaar geld op uw renovatielening.

Historisch lage rentevoet op renovatieleningen

De rentepercentages om geld te lenen zijn flink gedaald. Zo kunt u in 2017 bijvoorbeeld kiezen voor een hypothecaire lening met een lage rentevoet van gemiddeld 1,82%, met een looptermijn van 20 jaar. Wilt u renovaties verrichten, dan is het jaarlijkse rentepercentage gemiddeld 2,9%. De rentes van hypothecaire leningen zullen altijd goedkoper zijn dan renovatieleningen, aangezien de hypotheek op uw huis de bank de zekerheid geeft haar geld terug te krijgen.

Klassieke renovatie

U hebt twee opties om een renovatie te financieren. Er zijn consumentenleningen en hypothecaire leningen. Het grootste verschil tussen deze leningen is dat de hypothecaire lening uw huis als onderpand beschouwt. In het geval dat u de lening niet op tijd kunt afbetalen, dan heeft de bank de optie om uw huis in beslag te nemen. Daarnaast moet u bij een hypotheek rekening houden met registratie- en hypotheekrechten en notariskosten, wat bij een consumentenlening niet het geval is. Hypothecaire leningen zijn voornamelijk bedoeld voor grotere bedragen, terwijl de consumentenlening beter geschikt is voor kleine projecten. Het is altijd slim om beide opties te berekenen zodat u zeker weet wat de interessantste optie is.

Met een renovatielening kunt u vrijwel alle werken betalen. Denk aan een nieuwe keuken, constructie van een terras of de toevoeging van een tweede badkamer. U moet echter wel de facturen of quotaties aan uw bank laten zien om de lening te verwantwoorden. Voor een renovatielening van € 10.000 met een looptijd van 2 jaar zijn de interessantste financiële instellingen:

 VDK SpaarbankArgentaRecord bank
Jaarlijkse kostenpercentage (JKP)2,40%2,55%2,75%
Maandelijkse aflossing€ 427€ 428€ 429
Totale aflossing€ 10.249€ 10.265€ 10.285

Groene of ecologische renovatie

Het is ook belangrijk om het verschil tussen renovatieleningen en groene leningen te kennen. Met groene leningen kunt u namelijk aanpassingen aan uw huis doen om uw verbruik van fossiele energie te verminderen. Het soort renovatie dat hiermee mogelijk is zal per bank verschillen. Gewoonlijk kunt u met deze lening uw dak isoleren, fotovoltaïsche zonnepanelen installeren en een zonneboiler of warmtepomp plaatsen.

Deze leningen zijn een initiatief van de banken om de landelijk opgestelde klimaatdoelstellingen voor 2020 te behalen. Daarom zijn er erg aantrekkelijke rentepercentages. Ontdek de drie meest voordelige leningen voor een periode van 2 jaar hieronder.

 VDK SpaarbankArgentaRecord bank
Jaarlijkse kostenpercentage (JKP)2,40% 2,55%2,75%
Maandelijkse aflossing€ 427€ 428€ 429
Totale aflossing€ 10.249€ 10.265€ 10.285

De drie gewesten (Brussel, Wallonië en Vlaanderen) beiden ook energieleningen aan. Deze groene leningen zijn erg voordelig.

Waarom renoveren?

Als het positieve effect op het milieu niet genoeg voor u is, dan is er ook een financieel argument voor de renovaties. U creëert namelijk een meerwaarde op uw huis, waardoor deze meer waard is op de markt als u ooit gaat verkopen. Zelfs als u niet gaat verkopen, dan is het uiteraard belangrijk om een zo fijn mogelijk huis te creëren voor uw eigen levenscomfort. Bij ecologische renovaties kan u daarbovenop ook nog uw energiefactuur naar beneden halen.

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.