Registratierechten Vlaanderen dalen naar 3%: krijgen jongeren nu een kans op de vastgoedmarkt?

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags: ,
Registratierechten Vlaanderen van 6 naar 3%

De Vlaamse regering kwam deze week met goed nieuws voor huizenjagers: vanaf 1 januari 2022 worden de registratierechten in Vlaanderen verlaagd van 6% naar 3%. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maakte de nieuwe maatregel bekend in zijn Septemberverklaring. Betekent deze halvering van de registratierechten een kans voor jongeren op de huizenmarkt? 

Wat verandert er aan de registratierechten in Vlaanderen? 

Vanaf 2022 zijn er drie grote veranderingen wat betreft de tarieven van de registratierechten in Vlaanderen: 

  1. De registratierechten voor een enige en eigen woning dalen van 6% naar 3%. Als je geen tweede woning of investeringspand koopt, betaal je voor je gezinswoning dus de helft minder registratierechten dan nu.
  2. Als je investeert in vastgoed of een tweede (of derde, of vierde, …) woning koopt, betaal je binnenkort 12% in plaats van 10% registratierechten. Dit verhoogde tarief geldt ook voor de aankoop van bouwgrond.
  3. Als je een woning koopt waaraan je ingrijpende, duurzame renovaties gaat uitvoeren die leiden tot het hoogste EPC, dalen de registratierechten van 5% naar 1%

Een voorbeeld: 

  • Koop je een woning van € 250.000 en bezit je geen ander vastgoed? Dan betaal je vanaf volgend jaar € 7.500 aan registratierechten in plaats van € 15.000. 
  • Investeer je in een tweede woning van € 250.000? Dan betaal je binnenkort € 30.000 aan registratierechten in plaats van € 25.000. 
  • Ga je aan je gekochte woning van € 250.000 ingrijpende, groene renovaties doen? Dan betaal je binnenkort maar € 2.500 aan registratierechten in plaats van € 12.500. 

Waarom neemt de Vlaamse regering deze beslissing? 

Om de Vlaamse begroting terug gezond en in evenwicht te brengen, kondigde Jambon in de Septemberverklaring en mix van besparingen, heffingen en investeringen aan. Eén van die aankondigingen moet de oververhitting van de huizenmarkt aanpakken: een verlaging van de registratierechten voor de enige en eigen woning, en een verhoging van de verkooprechten voor vastgoedinvesteringen. Het afgelopen jaar zijn de vastgoedprijzen immers sterk gestegen waardoor het voor alleenstaanden of jonge gezinnen steeds moeilijker wordt om een eigen huis te kopen. 

Deze regeling zou jongeren, maar ook oudere Vlamingen nu een duwtje in de rug moeten geven bij het kopen van een eigen woning. Registratierechten kan je immers niet met een hypothecaire lening financieren, waardoor jongeren nu eerst veel moeten sparen. Door de halvering van deze verkoopbelasting, zouden ze dus minder lang moeten sparen voor ze voldoende eigen inbreng hebben. 

Welke gevolgen zal deze beslissing hebben? 

Eerst en vooral zouden starters dus sneller en gemakkelijker een eigen woning kunnen kopen. Door de verlaging van de registratierechten zullen ze immers meer geld overhouden voor de eigen inbreng van hun woonkrediet, die in principe minstens 10% van de aankoopwaarde moet bedragen. (Let op: in 2022 verandert dit naar 10% van de geschatte waarde van de woning!) Met meer eigen middelen verlaagt ook het risico voor de kredietgever waardoor de kans op een goedkeuring van een hypothecair krediet (met gunstigere voorwaarden) zou moeten stijgen.

Verder wordt er uiteraard verwacht dat de drukte op de vastgoedmarkt nu nog zal toenemen. Investeerders of mensen die een tweede woning willen kopen, zullen dat nog voor het einde van het jaar willen doen omdat ze dan profiteren van het gunstigere tarief van 10%. Kopers van een eerste woning zullen willen wachten tot 1 januari 2022 om de akte te laten verlijden (moet verplicht binnen de vier maanden gebeuren). Toch geloven experten dat door de lage hypotheekrente investeerders zich ook volgend jaar niet zullen laten afschrikken door de hogere registratierechten. 

Ten slotte is het weinig waarschijnlijk dat de vastgoedprijzen zullen dalen door deze maatregel. De hoge huizenprijzen worden immers beïnvloed door verschillende factoren, zoals de lage rentevoeten, de drukte op de vastgoedmarkt en de grote aanwezigheid van investeerders. Sommige experten vrezen zelfs dat de lagere fiscaliteit misschien zal verrekend worden in een hogere verkoop- of biedprijs, al valt dat af te wachten. De andere nieuwe maatregel waarbij het leenbedrag vanaf 2022 berekend zal worden op de geschatte waarde en niet langer op de aankoopwaarde, is daarentegen wel bedoeld om de huizenprijzen te laten dalen. 

Hoe zit het met de meeneembaarheid van registratierechten? 

De Vlaamse regering kwam ook met minder goed nieuws voor mensen die een woning willen verkopen om nadien opnieuw een enige en eigen woning te kopen: vanaf 2024 wordt de meeneembaarheid van de registratierechten afgeschaft. Wie nu een huis verkoopt om nadien een andere woning te kopen, kan zijn eerder betaalde registratierechten immers aftrekken van de registratiebelasting op de nieuwe aankoop. Zo kunnen ze genieten van een voordeel tot wel € 13.000. Tot eind 2023 is er wel nog een overgangregeling waarbij kopers kunnen kiezen voor meeneembaarheid met 6% registratierechten en het verlaagde tarief van 3%. Welk systeem het voordeligst is, hangt af van de prijs die je betaalt voor je woning. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.