Reisverzekeringen: vertrek met een gerust hart

|Posted by | Kredietkaart
Tags: ,

Reisverzekeringen

Yes, eindelijk vakantie! We dromen er elke ochtend van in de file. We besteden meer tijd aan het inbeelden dat we op een strandstoel liggen op een Caraïbisch strand dan onze vakantie optimaal te plannen. Dromen mag, maar u vergeet niet uw vakantie goed te organiseren zodat ze nog memorabeler wordt.  Maar hoe kan u ervoor zorgen dat u veilig kan reizen? U kan uzelf best vóór vertrek verzekeren om te vermijden dat een verrassing het moment zal verpesten waar u misschien al een heel jaar naar uitkijkt. Kies dus zeker de goede nuttige reisverzekeringen!

Wat zijn de risico’s wanneer u op vakantie vertrekt?

Wees gerust, u zal waarschijnlijk niet uw leven riskeren door op reis te vertrekken. Toch kunnen er kleine onvoorzienigheden uw gemoedsrust snel verstoren en uw vakantie om zeep helpen. Wat zijn deze risico’s?

  • Persoonlijke risico’s

Reizen kunnen slecht uitdraaien in geval van een ongeval, ziekte of overlijden. Het is dus belangrijk om gedekt te zijn om financieel tegemoet te komen aan deze risico’s. In geval van een ongeval zal het misschien nodig zijn om gerepatrieerd te worden naar uw woonplaats en dat kan veel kosten. Door verzekerd te zijn, zal u gemakkelijk geholpen kunnen worden en geen extra stress hebben.

  • Risico’s verbonden aan uw reis

Verschillende negatieve verrassingen kunnen zich voordoen tijdens uw reis, afhankelijk van de bestemming. Als u bijvoorbeeld met de auto op reis vertrekt en in panne valt voordat u aankomt op de bestemming, zal een sleepdienst nodig zijn.

Als u een ander vervoermiddel neemt, kan het zijn dat u de reis moet annuleren door een ziekte of ander geval van overmacht. Een verzekering zal u toelaten van een financiële bescherming te genieten tegen deze risico’s indien u de reis reeds vastgelegd hebt.

Uw bagage kan ook het voorwerp uitmaken van diefstal of verlies. U kan uzelf hiertegen verzekeren door een verzekering te onderschrijven die u een financiële vergoeding biedt als er iets zou gebeuren met uw bezittingen.

Lees ons artikel: De beste vakantiebestemmingen voor een student

Hoe zich beschermen tegen deze risico’s? Kies de juiste reisverzekeringen!

  • Sociale zekerheid en ziekenfonds

Wanneer u op reis vertrekt, geniet u van de beschermingen verbonden aan uw sociale zekerheid en de mutualiteit die u dekt in geval van een ziekte of ongeval dat een medische behandeling vereist. Vergeet niet uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee te nemen als u binnen Europa reist. Informeer u goed over de internationale bescherming die u krijgt.

Nochtans worden niet alle gevallen gedekt en er geldt vaak een beperking op het bedrag dat u terugbetaald krijgt. Het is dus van belang om wel tegen alle risico’s verzekerd te zijn.

  • Privé verzekering

Voordat u begint te reizen kan u verschillende reisverzekeringen onderschrijven bij een verzekeringsmaatschappij of bij uw bank als zij het aanbiedt. U kan misschien reeds gedekt zijn door andere lopende verzekeringen voor bepaalde risico’s dankzij uw woonverzekering of autoverzekering. Deze dekken bijvoorbeeld de kosten voor een repatriëring of redding. Contacteer zeker uw verzekeraar om een goed zicht te hebben en denk eraan om de franchise en de maximale vergoeding van uw verzekeringen na te gaan, want de facturen kunnen gemakkelijk oplopen. Dat zal natuurlijk afhangen van uw soort vakantie: gerepatrieerd worden tijdens uw vakantie op Panama zal niet evenveel kosten als een repatriatie vanuit Frankrijk.

  • Kredietkaarten

Kredietkaarten zijn ook een goed middel om zichzelf te beschermen tegen blootgestelde risico’s op reis. Sommige kaarten bieden gratis verzekeringen, zoals een annulatieverzekering, reisongevallenverzekering, vertraging of verlies van bagage, medische bijstand of bijstand voor voertuigen. Als u hiervan wilt genieten, moet u wel uw reis volledig of gedeeltelijk met uw kredietkaart betaald hebben.

Lees ons artikel: De drie beste kredietkaarten voor frequente reizigers

Controleer dus bij uw bank of dergelijke reisverzekeringen inbegrepen zijn bij uw kredietkaart. In het tegenovergestelde geval, aarzel niet om ons vergelijkingsplatform te gebruiken om de kredietkaart te vinden die het beste bij u past. Het merendeel laat u toe om mijlen te sparen door aankopen te doen, waarmee u zal kunnen besparen op uw volgende reizen.

 

Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.