Review Legacio: online je testament opstellen

|Posted by | Nieuws
Tags: , ,
Online je testament opstellen

Enkele weken geleden werden we bij TopCompare benaderd door Killian, co-founder van Legacio, een 100% digitaal en Belgisch platform voor het schrijven van je testament. Hij vroeg ons om zijn nieuwe tool te testen en een review te schrijven. Sien, een van onze content marketeers, nam het project in handen. Hieronder lees je haar bevindingen.

Een testament schrijven… op mijn 24ste 

Toen ik gevraagd werd om een tool te testen voor het schrijven van mijn testament dacht ik: ‘Maar ik ben nog maar 24’. Toch dacht ik ook: spannend. Hoewel ik positief in het leven sta, denk ik soms ook na over mijn dood. Wat zou ik nog willen doen voor ik sterf? Welke wensen en dromen heb ik nog? Welke liedjes zou ik op mijn afscheid spelen? En aan wie zou ik mijn geld nalaten? Ik hoop zeker dat dit in de verre toekomst ligt, maar je weet natuurlijk nooit. Een testament schrijven op mijn 24ste? Dat lijkt dus zo overbodig nog niet. 

Mijn laatste wensen opstellen in minder dan 15 minuten

Legacio dus: het eerste Belgische platform dat 100% digitaal en op afstand allerlei juridische, administratieve en praktische diensten aanbiedt. En dus ook een platform waarop je in minder dan vijftien minuten tijd je testament zou kunnen opstellen. 

Het opmaken van je testament kan in slechts enkele stappen: 

  • Een online vragenlijst invullen in minder dan vijftien minuten 
  • Je gegevens laten valideren door een van Legacio’s juridische experten  
  • Een tekstueel ontwerp van je testament ontvangen en opnieuw bespreken met een van de experten
  • Je testament zelf op papier met de hand neerschrijven en eventueel laten registreren bij het Centraal Register voor Testamenten

Stap 1: vragenlijst invullen via de online testamenttool van Legacio

De eerste stap naar mijn testament was het invullen van een online vragenlijst. Na enkele korte introductievragen werd geschat dat ik slechts twaalf minuten zou nodig hebben om mijn testament voor te bereiden. Mijn situatie – 24 jaar, alleenstaand, geen kinderen maar wel twee honden en een beperkte erfenis – is natuurlijk ook niet heel ingewikkeld. 

De vragenlijst bestond uit vier stappen:

  • Stap 1: Persoonlijke gegevens zoals mijn naam, geboortedatum, burgerlijke status, kinderen en huisdieren.
  • Stap 2: Mijn voogden: ik heb nog geen kinderen, maar iemand moet natuurlijk voor mijn twee honden zorgen.
  • Stap 3: Mijn vermogen: bij welke banken ik een bankrekening heb, mijn roerende en onroerende goederen.
  • Stap 4: Verdeling van de nalatenschap: wat wil ik aan wie nalaten? Hier kan je ook aangeven of je eventueel een deel aan een goed doel wilt schenken. 
  • Optioneel: Geschenken en mijn laatste wilsbeschikkingen inzake mijn begrafenis. 

Het invullen van de vragenlijst heeft inderdaad slechts twaalf minuten van mijn tijd in beslag genomen. De vragen waren eenvoudig opgesteld en ik had het gevoel dat ik al mijn wensen en eisen gemakkelijk kwijt kon. De tool is daardoor heel gebruiksvriendelijk, zelfs voor digitale leken. 

Het enige wat voor mij misschien ontbrak, was informatie over de tarieven in de erfbelasting. Ik heb een broer en vroeg me tijdens het proces af of het een verstandige beslissing zou zijn om mijn erfenis meteen aan hem te schenken. Mijn beide ouders leven nog, maar ik geloof dat mijn broer het geld aan het begin van zijn jeugdjaren beter kan gebruiken. Gelukkig kon ik me hierover wel bevragen in het gesprek met de juridische expert.

Stap 2: Een kort telefonisch gesprek met een jurist

Na het invullen van de online vragenlijst kreeg ik een e-mail met het verzoek om een telefonische afspraak in te plannen met een juridische expert van Legacio. In een gesprek van ook slechts vijftien minuten werd mijn informatie overlopen en geverifieerd. 

Tijdens het gesprek gaf de juridische expert ook nog wat extra uitleg en aandachtspunten met betrekking tot een testament mee. Ik kreeg ook de kans om mijn vragen inzake de erfbelastingen te stellen. Hij gaf geen raad over wat ik beter wel en beter niet zou doen, maar beantwoordde wel mijn vragen op basis waarvan ikzelf dan mijn eigen beslissingen kon maken. 

Met de geverifieerde informatie ging de juridische expert dan aan de slag om een tekstueel ontwerp van mijn testament te maken. Hij legde uit dat het immers vaak voorkomt dat mensen zelf een testament schrijven, maar bijvoorbeeld door foute bewoordingen, hun testament ongeldig is of in twijfel kan worden getrokken. Hoewel je het waarschijnlijk niet beseft, zou het toch jammer zijn dat je laatste wensen niet vervuld worden door kleine onjuistheden. Het tekstueel ontwerp kan opnieuw telefonisch besproken worden, waarna ik zelf aan de slag kan gaan met pen en papier om mijn testament neer te schrijven.

Legacio: een tool voor iedereen om correct zijn testament op te stellen

Je testament zelf neerschrijven is ook echt noodzakelijk als je wilt dat het geldig is. Legacio stelt je testament dus niet op. Wel proberen ze met hun adviestraject mensen op een goedkope en eenvoudige manier te helpen om hun testament correct op te stellen. Eenvoudig en snel was het. Maar hoeveel kost de tool nu? 

Je registreren op Legacio is gratis. Daarna kan je de vragenlijst invullen om je testament op te stellen. Op het einde van het proces moet je € 90 betalen. Op het eerste gezicht lijkt dat duur voor de eenvoud van de tool, maar eigenlijk betaal je vooral voor de verificatie van je gegevens door de jurist en de vragen die je hem kan stellen. Bovendien stellen ze ook een voorbeeld op hoe je testament er zou kunnen uitzien op een correct geschreven manier en kan je nadien nog een gesprek hebben om het tekstueel ontwerp te bespreken. Uiteraard staan ook nadien de experten tot je beschikking via telefoon, e-mail of chat. Als je bovendien weet dat het opstellen van je testament bij een notaris gemiddeld € 250 tot € 400 kost, is de kostprijs van Legacio niet overdreven. 

Natuurlijk gebeurt er in je leven heel veel waardoor je nog regelmatig aanpassingen aan je testament zal moeten maken. Zeker als je zoals ik nog heel jong bent. Daarom bieden ze ook een update-service aan, die het eerste jaar gratis is en waarvoor je nadien jaarlijks € 10 betaalt. Voor € 50 kunnen ze jouw testament ook officieel bij een notaris laten registreren. 

Zo is Legacio een eenvoudige, toegankelijke en redelijk goedkope online tool om correct je testament op te stellen. Voor iedereen, hoewel ze mensen met een complexe situatie zelf aanraden om een notaris te bezoeken. Met mijn 24 levensjaren was ik misschien nog net iets te jong, maar de tool is zeker handig voor 30 tot 65 jarigen. Toch kan ik nu met een gerust hart deze aardbol verlaten.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.