Hoe millennials over hun persoonlijke financiën denken (of juist niet)

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,

millennialsHet is kerstavond. Samen met mijn vrienden genieten we van een heerlijk kerstdiner. We hebben het over onze financiële situatie. Gekscherend roept de echtgenoot van mijn vriendin een exorbitant hoog bedrag dat hij kwijt is aan zijn energierekening. Ik ben de enige vrouw aan tafel die reageert met: “Wat? Hoe kan dat?”. Hij begint te lachen en zegt: “Het is me wel weer duidelijk dat jij de enige vrouw aan tafel bent, die haar eigen financiën doet”. Mijn vriendinnen krijgen een kleur. Ze bekennen dat ze geen idee hebben wat hun financiële situatie is. Maar weet ik dat eigenlijk wel?

Helaas zijn onze financiën iets waar we niet omheen kunnen. Elk jaar wanneer ik mijn belastingaangifte moet doen, slaag ik erin om het uit te stellen tot de allerlaatste dag. Mijn aflossingen verlopen voor 80% via automatische opdrachten of domiciliëring waardoor ik wel eens vergeet dat die uitgaven er zijn. Contant geld heb ik ook zelden op zak, alles wordt betaald met mijn kaarten, waardoor ik weinig zicht heb over mijn maandelijkse uitgaven. Het consulteren van mijn bankrekening doe ik zo min mogelijk, aangezien ik niet graag geconfronteerd wil worden met het fenomeen geld. Echter, de waarheid haalt me regelmatig in. Tegenwoordig ken ik mijn bestedingspatroon en hoe ik daarmee om moet gaan.

Ik ben niet de enige in mijn generatie die worstelt met zijn of haar financiële situatie. Toch is uit recent onderzoek gebleken dat mijn generatie (ook wel millennials genoemd) informatie vergaart en verstandige beslissingen neemt als het gaat om financiën. 37% van deze generatie heeft een financieel plan en 86% spaart elke maand geld. Onze generatie heeft 2 missies:

  1. Zo min mogelijk schulden (43%)
  2. Sparen (38%)

Lees ons artikel: 6 manieren om uw schuldenlast onder controle te houden

Ik kan dit beamen. Ondanks dat ik niet dagelijks mijn financiële situatie in de gaten houd, weet ik wel hoever ik kan gaan. Daarnaast stort ik waar ik kan, geld op mijn spaarrekening. 25% van deze generatie ziet het hebben van een kredietkaart als iets dat niet bevorderlijk is voor de financiële situatie. Er bestaan echter nog steeds misvattingen over kredietkaarten, die lang niet altijd berusten op de waarheid. Er is echter ook een groot voordeel wanneer men een kredietkaart gebruikt: financiële flexibiliteit.

Daarnaast haalt onze generatie van millennials zijn of haar financiële kennis van sociale platformen. 40% bespreekt het onderwerp via Facebook. Dit resulteert in 65 miljoen posts, reacties en likes per maand, waarbij vrouwen ook duidelijk actiever zijn. Meer dan 60% van de content over leningen, investeringen en banken wordt gegeneerd door vrouwen.

Vele millennials geloven dat schuldenvrij zijn de sleutel is tot het financiële succes (46%). Een andere prioriteit in het succes is eigenaar zijn van een huis (21%). Terwijl 13% graag voor een goed pensioen wil zorgen (link naar artikel over pensioen).

Wilt u ook verstandiger omspringen met uw financiën? Wij kunnen u daarbij helpen. U kan de financiële instellingen vergelijken om het financieel product te vinden dat het beste past bij uw bestedingspatroon. En mocht u tijdens het eerst volgende kerstdiner ook mee willen praten over de hoogte van de energierekening, leer u persoonlijke financiën goed kennen en word ook een expert!

A. Maalderink

Over A. Maalderink

Ze is een ervaren lifestyle blogger. Ze voorziet u graag van haar kennis over het besparen van geld op Topcompare.be.