Spaargeld kan tot twaalf keer meer opbrengen door beste spaarboekje te kiezen

|Posted by | Financiën
Tags: , ,

Het schooljaar is in mineur gestart voor de spaarders. Enkele banken hebben de tarieven op de hoogrentende spaarboekjes stevig verlaagd. Wie vergelijkt, kan tientallen euro’s meer verdienen aan zijn spaarinspanningen.

De spaarboekjes krijgen het bijzonder hard te verduren. De ene renteverlaging volgt de andere op. Begin deze maand heeft Beobank de rente op de Step Up Spaarrekening verlaagd van 0,71 naar 0,36 procent. Dat is net geen halvering. ING snoeide dan weer in de rente op de spaarrekening Tempo Sparen. De spaarrente bedraagt nu 0,21 procent. Voor de start van het nieuwe schooljaar was dat nog 0,56 procent.

Die renteverlagingen kwamen er nadat BNP Paribas Fortis (en Fintro) de rente op alle spaarboekjes hebben verlaagd naar 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes.

Rente lager dan 0,11 procent is mogelijk

Vandaag moeten we bij meer dan de helft van de spaarboekjes tevreden zijn met een rente van 0,11 procent. Bij één spaarboekje klokt de rente zelfs af op netto 0,07 procent. Dat is de Express Spaarrekening van MeDirect. De bank kan de rente op die spaarrekening laten zakken onder het wettelijke minimum omdat het een niet-gereglementeerd spaarboekje is.

Voor dergelijke spaarboekjes gelden er andere regels dan voor de gereglementeerde spaarboekjes. Zo wordt onder meer de brutorente op die spaarboekjes onderworpen aan een roerende voorheffing van 30 procent. Bij een gereglementeerd spaarboekje moet je op de eerste 980 euro aan interesten geen roerende voorheffing betalen. Zodra je meer interesten int, betaal je een roerende voorheffing van 15 procent op alles boven de grens van 980 euro. Lees hier meer over spaarboekjes die minder opbrengen dan 0,11 procent.

Verdien tientallen euro’s meer aan je spaarinspanningen

MeDirect bekleedt vandaag een bijzonder positie op de spaarmarkt. De internetbank heeft niet alleen het spaarboekje moet de laagste spaarrente, maar ook die met de hoogste spaarrente. Wie kiest voor de gereglementeerde spaarrekening Fidelity Sparen krijgt een spaarrente van 0,85 procent.

Als we op beide spaarboekjes 10.000 euro parkeren, zien we dat Fidelity Sparen na één jaar sparen 85 euro in het laatje brengt. Dat is 78 euro meer dan wat de Express Spaarrekening opbrengt, of ruim een twaalfvoud.

Hoe langer je spaart, hoe groter het verschil

Onze berekening toont aan dat wanneer je het geld meerdere jaren laat staan het verschil tussen beide spaarboekjes verder oploopt. Dat is een gevolg van de samengestelde interest. De interest op je spaarboekje brengt op zijn beurt ook interesten op. Hoe langer je spaart, hoe meer je kan genieten van de samengestelde interest. Albert Einstein noemde dit ooit het achtste wereldwonder.

Als we ervan uitgaan dat de rente de komende vijf jaar ongewijzigd blijft, krijg je na vijf jaar sparen 432 euro als je voor het beste spaarboekje kiest. Dat is 12,3 keer meer dan wat je krijgt bij de Express Spaarrekening (35 euro).

Op tien jaar tijd brengt Fidelity Sparen van MeDirect 883 euro in het laatje. Bij de Express Spaarrekening blijven de spaaropbrengsten na diezelfde periode beperkt tot 70 euro, of 12,6 keer minder dan wat je krijgt bij Fidelity Sparen.

Het loont met andere woorden de moeite om spaarboekjes te vergelijken. Hoe langer je spaart, hoe meer opbrengsten je opstrijkt dankzij de samengestelde interest. Op onze site kom je in een oogopslag te weten waar je de beste spaarboekjes vindt. Klik hier om zelf de vergelijking te maken.

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.