Start-up financiering: Hoe doe ik dat in België?

|Posted by | Lifestyle, Persoonlijke Lening
Tags: , ,
start-up financiering

Denkt u er weleens aan om een eigen bedrijf op te starten? Zeker en vast. Veel Belgen in ieder geval wel en hebben deze stap ook daadwerkelijk genomen. België staat maar liefst op de 5e plaats in Europa op het vlak van het aantal investeringen in een start-up. Een groot deel van de mensen heeft zelf niet de financiële mogelijkheden om een bedrijf op te richten. Weet u welke verschillende mogelijkheden er zijn? Wij laten de manieren van een start-up financiering zien.

Er zijn verschillende manieren om uw start-up te financieren. Daar zitten natuurlijk voor- en nadelen aan verbonden. Hieronder een overzicht van de meeste alledaagse manieren:

Persoonlijk spaargeld

Een mogelijkheid voor uw start-up financiering is door middel van eigen spaargeld. Dit is natuurlijk de veiligste en makkelijkste manier van financieren.

Geld van familie en/of vrienden

Er zijn verschillende manieren om geld te vragen aan uw familie en vrienden. Zo kunnen ze u geld lenen of kunnen zij aandelen kopen in uw bedrijf. Als familie of vrienden u geld lenen, geven ze een bepaald bedrag, wat dan later (mogelijk met rente) terug wordt betaald. Als u familie of vrienden aandelen laat kopen in uw bedrijf, worden zij mede-eigenaar. U hoeft hen dan niet periodiek terug te betalen, maar zij worden wel mee eigenaar van uw bedrijf en hopen dus ook om later te kunnen delen in de winst. Zorg er voor dat dit een minderheidsaandeel blijft, zodat u nog het hoogste woord heeft.

Business angels/venture capital firms

Business angels en venture capital firms zijn investeerders die durven investeren in jonge bedrijven, waar banken dit vaak nog niet durven.

Business angels zijn individuen, meestal ex-ondernemers, die hun eigen geld investeren in een start-up of scale-up (meestal in de branche waar ze zelf in gewerkt hebben). Naast dat ze u geld geven, geven ze ook advies vanuit hun rijke ervaring. Een business angel kan ook uw netwerk en geloofwaardigheid versterken. Ze doen dit meestal in ruil voor aandelen.

Venture capital firms investeren ook in jonge bedrijven, maar niet met eigen geld, maar met geld opgehaald bij verschillende investeerders. Venture capital firms kunnen daarom vaak meer investeren dan een business angel. Daarnaast gaan venture capital firms vaak pas investeren eenmaal het concept bewezen is en er inkomsten zijn. Business angels investeren vaker van bij het begin.

Bankfinanciering

Bankfinanciering is een van de meest voorkomende manieren van financieren voor bedrijven, maar niet evident voor start-ups. Banken moeten namelijk overtuigd zijn van uw businessplan en zeker zijn dat uw idee geld gaat opbrengen. Banken zijn de laatste jaren alleszins strenger geworden in de toekenning van leningen.

Verschillende subsidies in de regio

Lees ook: een lening helpt u bij het realiseren van al uw projecten

Het is ook mogelijk om in aanmerking te komen voor subsidies in de regio. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of u in aanmerking komt voor een van deze subsidies. Voor meer informatie over enkele subsidies in elke regio:

Lening aanvragen

Naast de banklening die u kan aanvragen met uw onderneming, zijn er ook verschillende soorten leningen die u kunt gebruiken voor persoonlijke doeleinden, zoals de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening laat u toe geld te lenen zonder dat u moet aangeven waarvoor u het geld zal gebruiken.

Crowdfunding

Een nieuwe manier van start-up te financiering is crowdfunding. Bij crowdfunding wordt uw start-up gefinancierd door een groep van belanghebbenden of verenigingen die ook geloven in uw project. U moet dus uw (potentiële) investeerders proberen te overtuigen van uw idee. Het bedrag dat elke investeerder investeert kan laag zijn, maar het idee van crowdfunding is dat u geld aantrekt bij vele verschillende belanghebbenden en zo tegelijkertijd een merkidentiteit opbouwt. Van deze belanghebbenden kunt u in de toekomst weer klanten maken.

Hetgeen de investeerders in ruil krijgen kan variëren:

  • Donaties en beloningen: investeerders schenken een bedrag of krijgen een beloning in de vorm van een cadeaubon, tickets, een testpakket van uw product, etc.
  • Winstdeelname op basis van omzet: investeerders krijgen een bepaalde vergoeding, afhankelijk van de omzet.
  • Leningen: investeerders lenen geld uit, wat u over een bepaalde periode weer terugbetaalt.
  • Aandelen: investeerders krijgen aandelen van het bedrijf. Zij krijgen een deel van de winst als vergoeding via dividenduitkering, maar zonder dat één investeerder belangrijke zeggenschap krijgt.

Op dit moment zijn er verschillende platformen voor crowdfunding, waar iedereen zijn eigen, innovatieve ideeën op kan zetten en geld in kan zamelen voor zijn/haar project. Eén hiervan is Kickstarter. Dit is een van de grootste crowdfunding platformen ter wereld. U kunt hier voor allerlei soorten projecten terecht, van dans en kunst tot een technologisch project. Er is ondertussen al voor 978 miljoen euro aan geld opgehaald via Kickstarter.

De voor- en nadelen van de verschillende financieringsmogelijkheden

start-up financiering

Zoals u ziet zijn er verschillende manieren om uw start-up te financieren. U moet bekijken welke vorm van financiering het beste bij u past om uw start-up tot een succes te brengen. Helaas is succes niet gegarandeerd, maar wie niet waagt niet wint! Wij wensen u veel succes met de opstart van uw geweldige project!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.