Startup financiering: Hoe doe ik dat in België?

|Posted by | Lifestyle, Persoonlijke Lening
Tags: , ,
start-up financiering

Denk je er weleens aan om een eigen bedrijf op te starten? Zeker en vast. Veel Belgen in ieder geval wel en hebben deze stap ook daadwerkelijk genomen. België staat maar liefst op de 8e plaats in Europa (laatste cijfers 2018) op het vlak van het aantal investeringen in een startup. Een groot deel van de mensen heeft zelf niet de financiële mogelijkheden om een bedrijf op te richten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je startup te financieren. Wij leggen de meest voorkomende manieren van een startup financiering uit.

Persoonlijk spaargeld

De gemakkelijkste en veiligste manier om je eigen startup te financieren, is het gebruik van jouw spaargeld. Zo hoef je niet te lenen en maak je geen schulden.

Geld van familie en/of vrienden

Er zijn verschillende manieren om financiering te vragen aan jouw familie en vrienden. Ze kunnen je geld lenen of ze kunnen aandelen kopen in jouw bedrijf. Als familie of vrienden je geld lenen, geven ze een bepaald bedrag, wat dan later (mogelijk met rente) terug wordt betaald. De Belgische overheid stimuleert dit soort leningen en geeft zelfs een belastingvermindering onder de vorm van een Winwinlening.

Als je jouw familie of vrienden aandelen laat kopen in jouw bedrijf, worden ze mede-eigenaar. Je hoeft hen dan niet periodiek terug te betalen, maar ze worden wel mee eigenaar van jouw bedrijf en hopen dus ook om later te kunnen delen in de winst. Zorg er voor dat dit een minderheidsaandeel blijft, zodat jij nog steeds het hoogste woord voert in jouw startup.

Business angels/venture capital firms

Business angels en venture capital firms zijn investeerders die durven investeren in jonge bedrijven, waar banken dit vaak nog niet durven.

Business angels zijn individuen, meestal oud-ondernemers, die hun eigen geld investeren in een startup of scale-up (meestal in de branche waar ze zelf in gewerkt hebben). Naast geld, geven ze je ook advies vanuit hun rijke ervaring. Een business angel kan ook jouw netwerk en geloofwaardigheid versterken. Ze doen dit meestal in ruil voor aandelen.

Venture capital firms investeren ook in jonge bedrijven, maar niet met eigen geld, maar met geld opgehaald bij verschillende investeerders. Venture capital firms kunnen daarom vaak meer investeren dan een business angel. Daarnaast gaan venture capital firms vaak pas investeren eenmaal het concept bewezen is en er inkomsten zijn. Business angels investeren vaker van bij het begin.

Bankfinanciering

Bankfinanciering is een van de meest voorkomende manieren van financieren voor bedrijven, maar niet evident voor startups. Banken moeten namelijk overtuigd zijn van jouw business- en financieel plan en zeker zijn dat jouw idee geld gaat opbrengen. Banken zijn de laatste jaren ook strenger geworden in de toekenning van leningen.

Verschillende subsidies in de regio

Het is ook mogelijk om in aanmerking te komen voor subsidies in jouw regio. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een van deze subsidies. Voor meer informatie over enkele subsidies in elke regio:

Lening aanvragen

Naast de banklening die je kan aanvragen met jouw onderneming, zijn er ook verschillende soorten leningen die je kan gebruiken voor persoonlijke doeleinden, zoals de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening laat je toe geld te lenen zonder dat je moet aangeven waarvoor je het zal gebruiken.

Crowdfunding

Een alternatieve manier van startup financiering is crowdfunding. Bij crowdfunding wordt jouw startup gefinancierd door een groep van belanghebbenden of verenigingen die ook geloven in jouw project. Je moet dus jouw (potentiële) investeerders proberen te overtuigen van je idee. Het bedrag dat elke investeerder investeert kan laag zijn, maar het idee van crowdfunding is dat je geld aantrekt bij vele verschillende belanghebbenden en zo tegelijkertijd een merkidentiteit opbouwt. Van deze belanghebbenden kan je in de toekomst ook klanten maken.

Hetgeen de investeerders in ruil krijgen kan variëren:

  • Donaties en beloningen: investeerders schenken een bedrag of krijgen een beloning in de vorm van een cadeaubon, tickets, een testpakket van jouw product, etc.
  • Winstdeelname op basis van omzet: investeerders krijgen een bepaalde vergoeding, afhankelijk van de omzet.
  • Leningen: investeerders lenen geld uit, wat je over een bepaalde periode weer terugbetaalt.
  • Aandelen: investeerders krijgen aandelen van het bedrijf. Zij krijgen een deel van de winst als vergoeding via dividenduitkering, maar zonder dat één investeerder belangrijke zeggenschap krijgt.

Op dit moment zijn er verschillende platformen voor crowdfunding, waar iedereen zijn eigen, innovatieve ideeën op kan zetten en geld in kan zamelen voor zijn/haar project. Eén hiervan is Kickstarter. Dit is een van de grootste crowdfunding platformen ter wereld. Je kan hier voor allerlei soorten projecten terecht, van dans en kunst tot een technologisch project.

De voor- en nadelen van de verschillende financieringsmogelijkheden

start-up financiering

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om jouw startup te financieren. Je moet bekijken welke vorm van financiering het beste bij jou past om van jouw startup een succes te maken. Helaas is succes niet gegarandeerd, maar wie niet waagt niet wint! Wij wensen je veel succes met de opstart van jouw geweldige project!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.