Het academiejaar is al begonnen en je financiert jouw studie vast en zeker met een of meerdere van de volgende financieringsmiddelen: steun van jouw ouders, beurs, lening, studentenjob, etc. De leefkosten zijn vrij hoog in België, waardoor het belangrijk is een budget op te maken. Ontdek onze tips om een studentenbudget te organiseren zodat je zonder zorgen kan genieten van jouw studententijd.
De relevatie van een studentenbudget
Het is niet gemakkelijk om als student jouw geld te beheren, vooral als je moet jongleren tussen uitgaven van het dagelijkse leven, de eerste facturen, aankopen voor school, etc. Het opmaken van een budget is dus van essentieel belang. Daarbij moet je zowel rekening houden met de mogelijke inkomsten die je kan ontvangen (beurzen, ouderlijke steun, jobs…), als de uitgaven (vaste, sporadische). Van daaruit kan je een beschikbaar inkomen vaststellen en een bedrag voor onvoorziene uitgaven en eventueel voor jouw spaarrekening voorzien.
Jouw studentenbudget moet regelmatig worden gecontroleerd en moet indien nodig aangepast worden. Om je daarmee te helpen, kan je de apps van jouw bank of apps om jouw budget te beheren gebruiken.
Ontdek onze infografiek over de leefkosten van de Belgische studenten:
Vandaag de dag is huisvesting van studenten de grootste uitgavenpost voor studenten, gevolgd door eten. Daarnaast kan inschrijvingsgeld erg duur zijn in bepaalde privéscholen, vooral wanneer je geen beurs ontvangt.
Hoe besparen op je studentenbudget?
Om zoveel mogelijk geld op jouw studentenbudget te besparen kan je:
- Neuzen in tweehandswinkeltjes of websites: voor jouw kleding, schoenen, meubels of schoolspullen. Twijfel niet om naar boetiekjes, marktjes of zolderuitverkopen te gaan kijken en interessante ontdekkingen te doen. Daarnaast kan je ook om surfen naar tweedehands websites zoals 2dehands.be of kapaza.be.
- Geniet van studentenaanbiedingen: met jouw studentenkaart kan je kortingen en promoties krijgen, zoals een kortingstarief op de bioscoop, in restaurants, etc. Vergeet dus niet om jouw kaart mee te nemen.
- Bereid jouw eigen maaltijden: tal van scholen en universiteiten hebben universiteitsrestaurants met aantrekkelijke prijzen voor studenten. Maar zelfs al is een maaltijd goed geprijsd aan €4,80, op het einde van de maand loopt het totaalbedrag toch erg op. Je kan een hoop geld besparen wanneer je jouw eigen maaltijd voorbereidt.
- Neem de fiets: wanneer je niet ver van de universiteitscampus woont, kan je investeren in een fiets. Naast het feit dat het ecologisch en sportief is, zorgt het er ook voor dat je geld kan besparen op een maandelijks of jaarlijks abonnement voor het openbaar vervoer.
- Vergelijk de aanbiedingen: om geld te besparen op jouw studentenbudget, helpt het om alle prijzen te vergelijken, of het nu voor restaurants, shows, sportieve activiteiten, financiële producten, elektronische apparaten, of dergelijke is.
Je hebt nu alle tips om jouw studentenbudget te kunnen beheren. Wanneer je een betaalmiddel voor studenten zoekt, twijfel niet om de financiële instellingen te vergelijken.