Studeren in het buitenland: advies ter voorbereiding

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: , ,

Studeren in het buitenland

Tijdens uw studies is het altijd een aantrekkelijke optie om een tijdje te studeren in het buitenland. U kan namelijk belangrijke levenservaring opdoen en tegelijk een mooie boost aan uw CV geven. Maar zelfs al bent u overtuigd dat u naar het buitenland wilt, toch zijn er een aantal praktische zaken die eerst in orde moeten zijn. TopCompare.be geeft advies voor een effectieve voorbereiding via het beantwoorden van enkele cruciale vragen.

Waar gaat u studeren in het buitenland

In het buitenland studeren klinkt hartstikke spannend, maar waar wilt u dit eigenlijk doen? U hebt de hele aardbol tot uw beschikking en uw ervaring zal volledig afhangen van het land dat u kiest. Vraag uzelf dus af wat het doel van uw verblijf is. Gaat u studeren in het buitenland om als persoon te groeien, of is het vooral een voorbereiding op uw carrière? Uiteraard is ook de taal van het land belangrijk, want een vreemde taal onder de knie krijgen kan u in de toekomst helpen uw droombaan te scoren. Het hoeft niet eens om een nieuwe taal te gaan. U kan eventueel naar Engeland gaan om uw Engels te verbeteren, al spreken de bewoners van Scandinavië ook behoorlijk goed Engels.

Waar zal u overnachten?

U hebt na lang overwegen eindelijk het perfecte land in gedachten. Vervolgens botst u op één van de grootste struikelblokken tijdens een buitenlandse studieperiode: uw verblijfplek. Het zal gewoonlijk het goedkoopst zijn om op kot te gaan. Uiteraard is het ook geen slecht idee om een appartement te delen met lokale bewoners of andere internationale studenten die ook studeren in het buitenland. Zo leert u direct het land beter kennen, alsook de taal (of talen) van uw nieuwe huisgenoten.

Houd er rekening mee dat het vinden van een kamer in iedere stad anders zal werken. Sommige locaties hebben nu eenmaal niet veel woonruimtes beschikbaar voor studenten, waardoor u best zo vroeg mogelijk op zoek kan gaan. Neem eventueel via het internet contact op met andere lokale bewoners of studenten uit het beoogde land zodat u alvast wat tips kan verzamelen.

Vergeet verder uw verzekeringen niet. In het buitenland is het heel belangrijk dat u overal op bent voorbereid. Daarbij is het handig om te weten dat sommige verzekeringen van uw ouders, zoals bepaalde brandverzekeringen, ook geldig zijn als u in het buitenland woont.

Hetzelfde geldt voor de ING Lion Assistance familieverzekering. Als u nog ten laste van uw ouders bent, kan u mee worden opgenomen in de verzekering van uw ouders. U ontvangt dan vergoedingen en bijstand in het geval dat u met medische kosten te maken hebt na een ongeluk of ziekte. Daarnaast kan een tolk u helpen als er een rechtszaak plaatsvindt en in ernstige gevallen wordt zelfs uw repatriëring naar België verzorgd. Deze verzekering is ook verkrijgbaar voor individuen.

Voordat u nieuwe verzekeringen aanvraagt, controleert u dus best eerst of u niet reeds gedekt bent voor bepaalde situaties. Zo niet, dan kan u onderzoek doen naar de meest geschikte verzekeringen. Lees vooral de algemene voorwaarden goed door, aangezien kleine details van de verzekering een wereld van verschil kunnen betekenen.

Is er een nieuwe bankrekening nodig?

Dankzij de SEPA-wetgeving kan u in de Europese Unie gemakkelijk uw Belgische Maestrokaart gebruiken voor betalingen. Een nieuwe rekening is dus meestal niet nodig als u gaat studeren in het buitenland en u hebt gewoonlijk genoeg aan uw Belgische rekening en bankkaart of kredietkaart. Toch moet u in sommige landen verplicht beschikken over een plaatselijke rekening. Zorg er dus voor dat u altijd toegang hebt tot uw paspoort of ID en een bewijs van woonst. In bepaalde gevallen vereist de bank ook een verblijfsdocument. Kijk vooraf alvast of het niet mogelijk is op afstand een rekening te openen met uw digitale handtekening. Zo bespaart u een hoop gedoe en tijd ter plaatse.

Vergeet vooral niet te genieten

Door alle bovengenoemde zaken zo snel mogelijk te regelen, kan u gerust naar het buitenland vertrekken zonder al te veel stress of papierwerk. Het kan best eng zijn om in een vreemd land te verblijven, maar als u eenmaal heeft gezorgd voor een goede organisatie door alles netjes te regelen, kan niets u meer tegenhouden om voluit te genieten van deze ervaring. Uw studieverblijf in het buitenland is de perfecte gelegenheid om de wereld en tegelijk uzelf te ontdekken, dus maak er vooral gebruik van!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.