Hoe uw hogere studies financieren?

|Posted by | Kredietkaart, Leningen
Tags: , ,

Studies

Het schooljaar is voor velen onder jullie opnieuw gestart en het is voor sommigen soms moeilijk om hun studies te financieren. De prijs van een schooljaar varieert sterk naargelang de gekozen studierichting en dit kan zeer duur uitkomen. Het schoolgeld, de verblijfplaats, de vervoerkosten, de studieboeken, het eten, de activiteiten en allerlei andere kosten stapelen zich op, en het is soms een zware taak om dit financieel op te volgen. Helaas kunnen sommige studenten hun studies zelf niet financieren. Hieronder vindt u vier mogelijkheden die u hierbij zullen helpen.

Studietoelage verkrijgen van de overheidsdiensten voor uw studies

Om uw studies te financieren kan u een aanvraag doen voor een studiebeurs. Dit is een studietoelage die de overheid toekent aan studenten met een beperkt inkomen. Deze steun wordt toegekend naargelang uw inkomens en die van uw ouders. Om in aanmerking te komen voor deze toelage moet u voornamelijk:

  • De Belgische nationaliteit hebben (of gelijkgesteld)
  • Een erkende opleiding volgen in een erkende onderwijsinstelling
  • Over voldoende studietoelagekrediet beschikken
  • Een bepaald gezinsinkomensbedrag niet overschrijden
  • Een gezinssituatie hebben die aan bepaalde voorwaarden voldoet

Ander belangrijk punt: het is zeer belangrijk om uw aanvraag tijdig in te dienen (de deadlines worden meestal meegedeeld op de website van uw hogeschool of universiteit). Indien u meer informatie wenst, kan u steeds terecht op de website Onderwijs Vlaanderen.

Erasmusbeurs of lokale toelage aanvragen

Er bestaan nog andere soorten toelagen die u helpen om uw studies te financieren. Bijvoorbeeld, indien u studeert in het buitenland of indien u een Europese student bent die in België wenst te studeren, kan u verschillende mobiliteitsbeurzen aanvragen. Hierbij is ‘Erasmus+’ één van de bekendste. Deze beurs laat studenten van hoger onderwijs toe om te studeren, gedurende 3 tot 12 maanden, in een land van de Europese Unie, Ijsland, Macedonië, Noorwegen, Liechtenstein en Turkije (indien er een partnerschap bestaat met de instelling in dat land). Zo kan u genieten van een studietoelage van maximaal 500 euro per maand naargelang het land van bestemming en de voorwaarden die gelden. Voor verdere informatie kan u terecht op de website van Erasmus en Onderwijs Vlaanderen.

U kan ook andere regionale of gemeentelijke toelagen aanvragen die variëren volgens uw verblijfplaats. Aarzel niet om informatie te vragen aan uw onderwijsinstelling.

Lees ons artikel: Wat te doen voor u vertrekt om in het buitenland te gaan studeren

Deeltijds werken

Om hun studies te kunnen financieren moeten sommige studenten gaan werken. Hierbij is het belangrijk dat uw job u niet belemmert om uw lessen te volgen. Idealiter zou u een job moeten vinden die perfect gecombineerd kan worden met uw studies, bijvoorbeeld het geven van bijles. Er zijn nog andere populaire jobs voor studenten zoals jobs in grootwarenhuizen, promojobs, werken in kledingswinkels, etc.

U kan vacatures voor studentenjobs vinden op verschillende websites, zoals: Student.be, Indeed.be, Studentjob.be

Studielening verkrijgen van de overheid

Indien u niet in aanmerking komt om een beurs te ontvangen kan u een studielening aanvragen bij de overheidsdiensten. Een studielening is een financiële hulp, die moet worden terugbetaald met interest, die de Franse Gemeenschap verleent aan meerderjarige studenten of aan de ouders van minderjarige studenten.

Het voordeel van deze soort leningen is dat ze in het algemeen een lage rentevoet hanteren. Om in aanmerking te komen voor deze leningen zijn er bepaalde voorwaarden die vervult moeten worden:

  • De student moet maximum 35 jaar oud zijn
  • De student moet ingeschreven zijn, en regelmatig lessen volgen, in een hoger onderwijsinstelling en bovendien zijn jaar niet opnieuw doen (uitzonderingen mogelijk onder bepaalde voorwaarden)
  • De voogd moet minstens drie kinderen fiscaal ten laste hebben
  • Het gezin moet een Belgische nationaliteit hebben en in België verblijven of in België verblijven en afkomstig zijn van een EU-land of een ander land (politieke vluchteling, etc.) onder voorwaarden.
  • Studieleningen worden nog niet toegekend door de Vlaamse Gemeenschap. Voor meer informatie kan u de website Belgium.be raadplegen

Lening aanvragen bij een financiële instelling

U komt niet in aanmerking voor een studiebeurs of -lening en u hebt de nodige middelen niet om uw studies te financieren? Dan kan u nog altijd een aanvraag doen voor een lening bij een financiële instelling. In het algemeen hanteren banken een lage rentevoet voor studenten. Aarzel niet om contact op te nemen met uw bank om te zien of dit het geval is.

Bovendien is het belangrijk om te begrijpen dat een dergelijke lening niet zonder gevolgen is. Denk dus zeer goed na voor u een persoonlijke lening aangaat. Indien u uw rechten en plichten niet kent, is het ook geen goed idee om direct een lening aan te gaan. U kan u best eerst informeren bij uw bank of bij iemand uit uw omgeving die hier meer kennis over heeft.

We hopen dat ons advies u zal helpen om uw studies zorgeloos te kunnen financieren. Indien u op zoek bent naar een lening of een kredietkaart op maat, kan u gratis gebruik maken van onze vergelijkingstool.

Lees ons artikel: Hoe kiest u als student de beste kredietkaart?

Kredietkaarten

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!