4 tips voor als u voor het eerst op kot gaat

|Posted by | Lifestyle
op kot

Dit jaar voor het eerst studeren? In een vreemde stad, ver weg van uw eigen stad? Dan gaat u zeker op kot! Spannend, maar vooral een geweldige ervaring, want de studententijd is de leukste periode van uw leven zeggen ze. Maar nu moet u natuurlijk alles zelf doen!

Er komt namelijk een hoop bij kijken als u voor de eerste keer op kot gaat. Om u de spanning een beetje te ontnemen, geven wij hier enkele tips waar u op moet letten als u op kot gaat.

Lees ook ons artikel: Vernieuw uw garderobe tegen een klein bedrag voor het nieuwe schooljaar

1. Kijk goed naar uw huurcontract

Top! U heeft een kot gevonden dat voldoet aan uw wensen. De volgende stap is het contract ondertekenen, wat meer is dan een vodje papier. Het is daarom ook belangrijk om op een aantal dingen te letten. Een daarvan is hoelang uw contract duurt. De duur van een huurcontract voor een studentenkot is meestal 10 of 12 maanden, maar kan ook voor een kortere of langere duurtijd zijn, of voor onbepaalde duur.

Hoe gemakkelijk u uw contract kan verlengen of vervroegd beëindigen hangt van het type contract af. Bij een huurcontract voor onbepaalde duur, is er een opzeggingstermijn die u moet in acht nemen. Deze bedraagt meestal 1 tot 3 maanden. Is het contract van bepaalde duur, dan moet u eruit op de voorafbepaalde dag.  U kan natuurlijk vragen het contract te verlengen.

De huurprijs kan tijdens de huurperiode van de huurovereenkomst niet substantieel worden verhoogd. Weet wel dat de verhuurder een jaarlijkse indexering van de huurprijs kan doorvoeren, tegen de wettelijke interest. Het is pas als huurder en verhuurder een nieuw contract afsluiten dat de verhuurder de prijs substantieel kan aanpassen.

2. Controleer de verzekering

Er zijn twee soorten verzekering waarover u moet nadenken: de brandverzekering en de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

  • Wat betreft de brandverzekering is het mogelijk dat uw verhuurder de schaderisico’s voor de huurders bij brand laat verzekeren in zijn eigen polis. Als dit het geval is, moet u zelf geen polis afsluiten, maar zal de verzekeringskost wel verdeeld worden onder de huurders. Als de verhuurder deze risico’s niet verzekerd, zal hij u verplichten zelf een verzekering af te sluiten. U kan ook uw kot laten meeverzekeren onder de brandverzekering van uw ouders.
  • De familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) van de ouders volstaat voor schade die u als student veroorzaakt aan derden. Hiervoor hoeft er geen nieuwe verzekering worden afgesloten, tenzij u niet langer gedomicilieerd bent bij uw ouders.

3. Plan een budget

Voordat u op kot gaat is het handig om een budget te plannen. Ga eerst eens na hoeveel geld er binnenkomt. Krijgt u geld van uw ouders? Heeft u een baantje? Krijgt u een studietoelage?

Ga vervolgens eens na welke kosten u allemaal uit moet geven. Denk aan de prijs van uw kamer, inschrijvingsgeld, boeken, boodschappen, openbaar vervoer, hobby’s en maak ook wat ruimte voor af een toe een drankje. Daarnaast is het handig om ook elke maand wat opzij te zetten voor nooduitgaven.

Lees ook ons artikel: hoe kunt u geld besparen als u boodschappen doet

4. Meubelen

U heeft natuurlijk ook meubelen nodig voor uw kamer. In plaats van alles nieuw te kopen, kunt u vaak ook leuke meubelen voor een prikje vinden in tweedehandswinkels. U vindt er vaak ook originele stukken die niet te vinden zijn in een winkel.

Vraag ook eens aan de studenten die voor u in op dat kot zaten of u de meubels kan overkopen. Dit kan ook een hoop geld besparen en bespaart u een grote zoektocht en verhuis.

Lees ook ons artikel: Bespaar geld bij uw aankopen voor het nieuwe schooljaar

Hoeveel kost op kot gaan voor u?

Tenslotte, wat kost een kot nu gemiddeld in België’s studentensteden? Misschien kan dit de keuze van uw universiteit nog veranderen. De gemiddelde prijzen van de grootste Belgische studentensteden:

  • Antwerpen – €355
  • Leuven – €355
  • Gent – €336
  • Brussel – €450

Zoals u kunt zien, kunnen de prijzen erg verschillen per stad. Maar laat uw studiekeuze niet afhangen van de prijs van uw studentenkamer. Doen wat u het meest interessert is het belangrijkst. Mocht u te weinig budget hebben, ook niet met een studentenbaantje, leg dan uw probleem eens voor aan familie of vrienden of kijk of u een stuk kan financieren met een persoonlijke lening. Weet dat een lening natuurlijk elke maand moet terugbetaald worden en dus enkele een tijdelijke oplossing kan zijn tot u andere inkomsten kan aanwenden.

Wij hopen dat deze tips u de spanning wat hebben ontnomen. Twijfel niet om de financiële instellingen te vergelijken zodat u het product kan vinden dat het best bij u past. U kan nu vooral kan genieten van de eerste maanden op kot!

Wij wensen u veel succes met uw studie en veel plezier op kot!

Lees ook ons artikel: Hoe kiest u als student de beste kredietkaart?

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!