Hoe kan je een digital nomad worden?

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle, Persoonlijke Lening
Tags:

digital nomad

Medewerkers die een 25-jarig werkjubileum bij dezelfde werkgever behalen zijn tegenwoordig een uitzondering. We leven in een keuzemaatschappij. Wanneer je de ene keuze gemaakt hebt, staat de volgende alweer voor de deur. Ook als het gaat om het bewandelen van het carrièrepad. Waar voorheen het hebben van een vast contract gezien werd als een absolute ‘must-have’, is tegenwoordig een ‘sabbatical’ allesbehalve uniek. We zien ook duidelijk andere effecten op de huidige arbeidsmarkt. Het aantal expats groeit en daarnaast is er een nieuw fenomeen: Digital Nomads.

Wat is een Digital Nomad?

Laten we eerst ingaan op de “expat”. Een expat is een medewerker die een bepaalde periode werkt in een ander land. Vaak zijn ze uitgezonden door de huidige werkgever of solliciteren ze direct bij een werkgever in het buitenland. Daarin zit tegelijk ook het essentiële verschil met een Digital Nomad. Een kenmerk van een Digital Nomad is dat ze huis en haard verlaten en werken zonder vaste verblijfplaats. Het woord ‘nomad’ zegt het al, deze personen reizen veel en verdienen op een flexibele manier geld.

Welke locatie?

Maar hoe verdien je geld als je niet achter jouw bureau zit? We zijn zo gewend aan een bureau met bureaustoel, maar op een ligbed kan je hetzelfde werk net zo goed uitvoeren. Draadloos internet is immers vrijwel overal. Toch zijn er enkele zaken waarmee je rekening kunt houden, wil je de optimale werkomgeving vinden. Coworking spaces laten bijvoorbeeld freelancers toe elkaar te vinden en te inspireren.

Daarnaast moet er natuurlijk ook ergens geslapen worden. Controleer, voordat je een accommodatie kiest, goed de kwaliteit van de huisvesting. Wanneer je zakelijk afhankelijk bent van draadloze internet, moet je er natuurlijk wel op kunnen rekenen. Mocht het niet het geval zijn, zijn er ondertussen legio cafés waar je terecht kunt met jouw laptop. Bekende ketens als McDonalds en Starbucks staan bekent als solide uitvalbasis voor reizigers.

Hoe verdien ik geld?

Vervolgens laat je alles achter. En dan? Hoe ga je nu geld verdienen? Er zijn verschillende mogelijkheden waarin het allerbelangrijkste is: onderscheidend zijn. Zoals bij elk succesvol bedrijf is het van belang dat je iets onderneemt waarmee je een verschil kan maken en mensen bereikt. Er zijn inmiddels zoveel reisblogs, maar waarin denk jij dat je het verschil maakt? Daarbij, wat is de doelstelling? Wil je genoeg geld verdienen om te kunnen reizen of wil je er echt jouw toekomst mee verzekeren?

Maak deze afweging voordat je begint. Werken in dit vak vergt namelijk ook de nodige zelfdiscipline. Dat strand is natuurlijk een inspirerende omgeving maar je moet jezelf natuurlijk ook dwingen om te werken. Hou dit in gedachten. Naast de vele voordelen, heeft zelfs dit beroep nadelen.

Hoe word je een Digital Nomad?

Het voordeel van een succesvolle Digital Nomad is dat je vrij weinig nodig hebt. De allerbelangrijkste eigenschap is te beschikken over een behoorlijke dosis lef. Alles achterlaten en op zoek gaan naar een avontuur dat op alle vlakken onzeker is, is niet niks. Toch zijn er inmiddels diverse ondernemers die de kneepjes van het vak beheersen. Tim Ferriss schreef The 4-hour workweek, zijn boek wordt ook wel de bijbel voor lifestyle ondernemers genoemd. Hij maakt je wegwijs met handige tips!

En hoe gaat je dit financieren?

Simpel! Is jouw zichtrekening om dit avontuur te starten niet toereikend? Dan kan je een persoonlijke lening afsluiten om een snelle start te maken. Vergeet ook zeker niet een kredietkaart aan te schaffen alvorens je aan jouw avontuur begint.

Schuilt er een digital nomad in jou? De wereld is een speeltuin, vol inspirerende mensen met ideeën. Waarom zou je nog langer acht uur per dag in jouw bureaustoel zitten wanneer je hetzelfde werk kan verrichten op prachtige plekken?

Je doet er goed aan alle financiële instellingen te vergelijken zodat je de persoonlijke lening en kredietkaart kan vinden die het beste bij jouw profiel past.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.