Tips om geld te sparen als alleenstaande

|Posted by | Financiën, Lifestyle, Savings
Tips om geld te sparen als alleenstaande

Als alleenstaande is het niet altijd eenvoudig om geld te sparen. Gelukkig hebben wij enkele tips waarmee we je kunnen helpen om elke maand wat meer geld opzij te zetten.

Er wordt een alleenstaande niet veel gegund in België. Om te beginnen moeten singles in geen enkel OESO-land zoveel belastingen als in ons land. Dat komt onder meer omdat verschillende fiscale gunstregimes in België, zoals het huwelijksquotiënt, exclusief gericht zijn op gezinnen of koppels. Ook wanneer singles een supermarkt bezoeken, moeten ze verhoudingsgewijs dieper in de buidel tasten. Wanneer producten in grotere volumes worden gekocht, ligt de prijs per eenheid doorgaans lager. Gezinnen kunnen dat doen, maar voor alleenstaanden is dat niet altijd eenvoudig. Toch kan je aantal zaken doen om maandelijks wat meer te sparen.

Koop een diepvriezer

Zoals we hierboven al hebben aangehaald, zijn producten in de supermarkt, zoals voedingswaren, doorgaans duurder voor alleenstaanden. Je kan dat probleem omzeilen door  een diepvriezer te kopen. Op die manier kan je, net als gezinnen, grotere verpakkingen kopen. Hetgeen je teveel hebt, kan je dan in de diepvriezer plaatsen. Grotere verpakking zijn verhoudingsgewijs niet alleen goedkoper, maar bij heel wat winkels krijg je ook kortingen als je bijvoorbeeld meerdere artikels van hetzelfde merk koopt. Op die manier kan je al snel tientallen euro’s per maand besparen.

Spaar bij de start van de maand

Dit is eerder een psychologisch trucje om je te helpenmeer geld opzij te zetten. Door bij de start van elke maand te sparen, leg je jezelf als het ware een bestedingslimiet op. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om eerst een overzicht te maken van al jouw uitgaven gedurende een maand. Pas dan kan je een realistisch spaardoelstelling voorop stellen. Vergeet daarbij niet wat ruimte te laten voor ontspanning, zoals een avond uitgaan met vrienden of een cinemabezoek.

Neem je abonnementen onder de loep

Je kan vandaag voor allerhande zaken een abonnement afsluiten, waardoor je soms vergeet dat je voor bepaalde diensten nog maandelijks betaalt. We denken bijvoorbeeld aan de streamingdiensten Netflix, Amazon Prime of Spotify. Ga na of je nog van al die diensten nog gebruikmaakt. Of controleer of je er niet minder kan voor betalen. Veel van de streamingdiensten bieden formules aan waaraan je verschillende accounts kan koppelen. Door samen met enkele vrienden zo’n abo af te sluiten, kan je het prijskaartje gevoelig verlagen.

Controleer ook eens je telecomabonnement. Verbruik je effectief alle (mobiele) data die is opgenomen in je contract? Als dat niet het geval, loont het zeker de moeite om na te gaan of een goedkopere formule je niet meer op het lijf is geschreven.

Cohousing

Indien je moeite hebt om op je eentje een woning te huren of een woonkrediet af te betalen, kan je overwegen om samen met iemand te wonen. Het is de perfecte manier om maandelijks honderden euro’s te besparen. Zo kan je die persoon niet enkel huur aanrekenen, maar kan je ook de energiekosten delen. Hetzelfde geldt voor de boodschappen. Als je met iemand samenleeft kan je grotere verpakkingen kopen, wat resulteert in een lagere prijs per persoon.

Bovendien hebben verzekeraars meer en meer aandacht voor deze levensvorm. Sommige financiële spelers, waaronder AXA en Ethias, bieden al brandverzekeringen aan op maat van cohousers.

Vermijd singlesupplementen bij het reizen

Singles moeten doorgaans meer betalen als ze reizen. Zo moeten ze veel meer geld op tafel leggen voor een hotelkamer dan duo’s. Wie met iemand anders reist, kan de prijs van de kamer immers door twee delen. Je kan als single dergelijke meerkosten vermijden door in groep te reizen. Er bestaan allerhande organisaties die reizen op maat van singles organiseren. Je trekt er dan meestal met andere alleenstaanden op uit.

Deel met je buren

Heb je bijvoorbeeld een bepaald gereedschap nodig om iets te doen? Klop dan eerst aan bij je buur of een vriend om te vragen of je zijn tools mag gebruiken alvorens je je naar de winkel haast. Kans is immers groot dat je het gereedschap slechts één per jaar (of zelfs minder) nodig hebt. Het heeft dan ook weinig zin om bijvoorbeeld honderden euro’s te betalen voor een boormachine.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.