Tips om je leningen af te lossen

|Posted by | Hypothecaire Lening, Leningen, Persoonlijke Lening

Veel mensen hebben op een bepaald moment in hun leven één of meerdere kredieten op hun naam staan. Soms heb je nu eenmaal extra kapitaal nodig om een bepaald project, zoals de aankoop van een woning, te financieren. Maar hoe kan je vermijden dat jouw kredieten als een molensteen om je nek hangen?

In dit artikel gingen we al dieper in om wat goede en slechte schulden zijn en hoe je zo snel mogelijk schuldenvrij kunt zijn. Nu gaan we dieper in op waarom je je schulden best op tijd aflost en hoe je dat doet.

Extra kosten

Om te beginnen, moet je er rekening mee houden dat kredietgevers je extra kosten aanrekenen, zoals nalatigheidsinteresten als je er niet in slaagt om je krediet(en) op tijd af te lossen. De bank zal je overigens meermaals contacteren als je een wanbetaler bent. In het slechtste geval wordt de kredietovereenkomst stopgezet en moet je de lening volledig terugbetalen. Voorts word je opgenomen in de lijst van wanbetalers bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. De banken zijn verplicht om die lijst te raadplegen alvorens ze iemand een lening of kredietkaart geven. Daardoor wordt het moeilijker om elders een krediet af te sluiten.

Zorg dat er voldoende geld op je rekening staat

Je betaalt een lening doorgaans automatisch terug via een domiciliëring. Bij het afsluiten van je contract, bepaalt de kredietgever wanneer je elke maand je krediet moet aflossen. Dat kan bijvoorbeeld bij de start van de maand zijn. Je weet dus op voorhand wanneer de maandelijkse afbetaling wordt afgehouden. Het is daarom belangrijk om er altijd voor te zorgen dat er die dag voldoende geld op je zichtrekening staat. We raden aan om daarom een overzicht te maken van al je vaste inkomsten en uitgaven per maand. Op die manier is het eenvoudig om al je financiële verplichtingen op te volgen en vermijd je dat voor onaangename verrassingen komt te staan, zoals dus onvoldoende reserves hebben om de maandelijkse aflossing te betalen.

Bemiddelen

Indien je er niet in slaagt om je lening op tijd terug te betalen, is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met een adviseur van jouw bank. Die kan dan samen met jou bekijken welke oplossingen er zijn. De adviseur kan je bijvoorbeeld een tijdelijk uitstel van betaling geven of de aflossingsperiode verlengen, waardoor de maandelijkse aflossingen krimpen. Hou er wel rekening mee dat dergelijke gebaren gepaard kunnen gaan met extra kosten. Wanneer je je lening spreidt over een langere periode moet je bijvoorbeeld meer interesten betalen. In sommige crisissituaties, zoals bij de coronacrisis het geval was, sluit de federale overheid een overeenkomst met de banken af, waardoor ze sneller een uitstel van betaling toekennen.

Je kunt ook aankloppen bij een kredietbemiddelaar wanneer je geen overeenkomst bereikt met de kredietgever. De bemiddelaar bekijkt dan samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Die kan ook in jouw plaats een nieuw afbetalingsplan onderhandelen met de financiële instelling. Je  vindt zo’n schuldbemiddelaar bij het OCMW van jouw gemeente.

Leningen consolideren

Wanneer je meerdere kredieten op je naam hebt staan, is het ook mogelijk om die samen te voegen. Dankzij zo’n consolidatie moet je slechts één lening afbetalen. Die optie wordt wel niet door alle banken aangeboden. Overweeg om eventueel aan te kloppen bij een concurrent van jouw huidige kredietgever. Hou er rekening mee dat bij een hergroepering van de schulden hoger ligt dan bij andere consumentenkredieten, zoals een auto- of renovatielening. Al kan je heel wat geld besparen door een lening simulatie te doen en de kredietgevers te vergelijken. Uit onze vergelijking blijkt dat de rente start bij 4,5 procent en kan oplopen tot 10 procent. Sommige spelers, waaronder Mozenno, werken met risicoklassen om het prijskaartje van een schuldconsolidatie te bepalen.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.