Tips om veilig online te winkelen tijdens Cyber Monday 2021

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , ,
Veilig online winkelen tijdens Cyber Monday 2021

Ben je vandaag al volop aan het shoppen tijdens Black Friday? Hou zeker nog wat geld over voor komende maandag, want ook dan kan je nog torenhoge kortingen scoren tijdens Cyber Monday 2021. Het is waarschijnlijk de favoriete online shopdag van vele koopjesjagers, maar helaas ook die van cybercriminelen. Wij geven je alvast enkele tips om veilig online te winkelen tijdens Cyber Monday. 

Wat is Cyber Monday? 

Cyber Monday is het antwoord van de online retailers op Black Friday. Vroeger kon je tijdens Black Friday enkel hoge kortingen vinden in fysieke winkels, waarop de online retailers besloten om de daaropvolgende maandag uit te roepen tot hun grote kortingsdag. Nu is het verschil eerder klein, omdat je zowel op Black Friday als Cyber Monday online kan winkelen tegen scherpe prijzen.

Zoals de naam al doet vermoeden, valt Cyber Monday telkens op een maandag. Dit jaar valt de dag dus op maandag 29 november. Ook voor de volgende jaren kan je dit gemakkelijk berekenen: Thanksgiving valt altijd op de vierde donderdag van november, de dag nadien is het Black Friday en de daaropvolgende maandag is het dus Cyber Monday. Net zoals tijdens Black Friday kan je vooral interessante koopjes doen op elektronica of kledij. 

Topdag voor kortingen én cybercriminelen

Jammer genoeg is Cyber Monday, en ook Black Friday wat dat betreft, niet alleen een topdag voor koopjesjagers. Ook cybercriminelen liggen op de loer en willen maar al te graag een deel van de koek. Het aantal frauduleuze websites en de gevallen van financiële phishing nemen daarom vaak toe tijdens deze start van de koopjesperiode. Bij phishing proberen hackers jouw persoonlijke informatie, wachtwoorden en zelfs bankgegevens te bekomen om zo geld van jou te stelen. Ze creëren bijvoorbeeld neppagina’s van bekende retailers en valse betalingssystemen waardoor jij als online shopper in de val kan gelokt worden en heel wat geld kan verliezen.

Tips om veilig online te winkelen tijdens Cyber Monday: 

  1. Beveilig je computer: Surf op een beveiligde internetverbinding (dus geen openbare netwerken) en installeer steeds de laatste versies van jouw besturingssysteem, internetbrowser en antivirussoftware. 
  2. Gebruik sterke wachtwoorden: Creëer voor elke website of webshop een uniek en complex wachtwoord dat cybercriminelen moeilijk kunnen achterhalen. 
  3. Koop op websites die je kent: Bestel je aankopen op de webshops die je normaal gezien gebruikt en kent, en dus ook kan vertrouwen. 
  4. Open geen onbetrouwbare e-mails: Veel retailers sturen een nieuwsbrief met hun kortingen tijdens Cyber Monday. Zit de e-mail vol fouten of staan er verdachte tekens in het e-mailadres? Verwijder deze dan meteen en klik zeker niet op de links. 
  5. Zorg dat je veilig kan betalen: Bij een veilige webshop en veilige betaalzone begint de URL altijd met ‘https’ en een gesloten hangslot. Staat er gewoon ‘http’? Dan worden jouw gegevens niet op een veilige manier verstuurd en kan je dus niet veilig betalen.
  6. Gebruik een veilige betaalmethode: Betaal je aankopen met een veilige betaalmethode, zoals een kredietkaart, Paypal, Payconiq, Klarna, overschrijving achteraf of een gewone betaalkaart. Let op bij betalingsdiensten zoals Western Union of Moneygram, die vaak gebruikt worden door oplichters. 

Tip: Met betalingen via een kredietkaart (en Paypal) geniet je vaak van een (online) aankoopverzekering, waardoor je beschermd bent bij schade, verlies, diefstal en niet-levering van het product dat je kocht. Soms is er ook een fraudeverzekering. Sommige banken bieden ook cashback kredietkaarten aan waarbij je een deel van je aankoopbedrag terugkrijgt.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.