7 tips voor veilig online winkelen

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags:

veilig online winkelen

Het aantal consumenten dat online aankopen doet stijgt enorm. Naast het gemak zijn er vele andere voordelen. De webshops zijn inmiddels ontelbaar waardoor u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn meerdere vergelijksites die u helpen een selectie van aanbieders te maken. Zij etaleren alle aanbieders overzichtelijk met het volledige productaanbod. Er kan worden vergeleken op prijs maar ook bijvoorbeeld op productspecificaties. Ook wordt er gebruik gemaakt van reviews en beoordelingen. Deze kunnen u uiteindelijk ondersteunen in uw besluitvorming.

Ook de detailhandel vindt steeds vaker zijn weg in de digitale wereld. Winkels bieden regelmatig kortingen aan als u hun producten online aankoopt. Hiermee willen fysieke winkels het online shoppen verder uitbreiden.

Wanneer u online aankopen gaat doen is het van belang dat u zich goed informeert. Gelukkig zijn vandaag de dag de risico’s beperkt en worden consumenten op diverse manieren beschermd tegen eventuele risico’s zodat veilig online winkelen mogelijk is.

Lees ons artikel: De drie beste kredietkaarten voor online winkelgemak

Hier vindt u 7 tips voor veilig online winkelen:

1. Gebruik een vergelijkingssite

Op een vergelijkingssite worden meerdere aanbieders naast elkaar vergeleken. Naast selecteren op prijs zijn er andere criteria waarop kan worden geselecteerd, zoals bijvoorbeeld productspecificaties, merk, maat, aanbieder. U kunt ervoor kiezen te gaan voor de goedkoopste aanbieder, houd er echter rekening mee dat dit niet altijd de beste keuze is. Lees daarom goed de reviews van de consumenten, alvorens u overgaat tot een aankoop.

U kunt onze vergelijkingstool van kredietkaarten gebruiken om te zien welke kaart het beste bij u past.

2. Lees consumenten ervaringen over de webshop

Probeer voordat u overgaat tot de aankoop van een product, op onderzoek uit te gaan naar de desbetreffende webshop. Hiermee behoedt u uzelf van het in zee gaan met de verkeerde partijen en vergroot u de kans op veilig online winkelen. U kunt uiteraard het risico nemen een product af te nemen bij een shop waarover nog niet veel bekend is. De ervaring leert dat juist bij startende de ondernemingen de servicegraad hoog kan zijn.

3. Let op keurmerken

Webshops dienen te beschikken over een keurmerk. Niet alle webshops beschikken hierover. Een keurmerk houdt in dat de desbetreffende shop is gescreend op diverse manieren. Met een keurmerk verhoogt een webshop zijn betrouwbaarheid en bent u als consument beter beschermd. Bekende keurmerken in België zijn Safeshops.be en BeCommerce.

4. Kies een veilig betaalmiddel

Er zijn verschillende manieren om een online aankoop te betalen. De manieren lopen uiteen in werking en hebben ieder hun eigen voor- en/of nadelen. Een van de meest voorkomende betalingsvorm in België is Mr Cash. Met Mr Cash betaalt u in de beveiligde webomgeving van uw bank. Met Mr Cash kunt u meestal niet achteraf betalen. U betaalt het product voordat u het ontvangt.

Als u betaalt met kredietkaart heeft u vaak aankoop- en fraudebescherming. U krijgt bijvoorbeeld uw geld terug wanneer u de aankoop niet ontvangt. Daarnaast bieden sommige kredietkaarten u een verzekering tegen diefstal, beschadiging en verlies. Bent u op zoek naar de perfecte kredietkaart voor u? Vergelijk ze hier.

Lees ons artikel: 5 voordelen van kredietkaarten

Veilig online winkelen is essentieel. Indien u de webwinkel niet kent of niet vertrouwt, betaal dan nooit vooraf via overschrijving of Mr Cash. Als blijkt dat de webshop malafide is, bestaat het risico dat u uw geld niet terugkrijgt.

5. Verzendkosten & levertijd

Het komt regelmatig voor dat een aanbieder goedkoop lijkt. Echter komen de bijkomende kosten, zoals verzendkosten of administratiekosten, in een later stadium van het aankoopproces. Voor met name consumptiegoederen kan het voorkomen dat de verzendkosten pas worden getoond terwijl u de bestelling afrondt, waardoor u voor verrassingen komt te staan. In het geval van het boeken van tickets worden met name vaak bij chartervluchten aanvullende kosten gerekend voor de bagage.

Ook levertijden is iets wat niet standaard vermeld wordt. De reden hiervoor is dat ze het bijvoorbeeld importeren, wat tijd kost. Voor uw aankoop dient u zich goed te informeren wat de levertijd is. Het komt voor dat een webshop goedkoper is maar gerust een levertijd kan hanteren van een maand of langer.

Lees ons artikel: De drie beste kredietkaarten voor online winkelgemak

6. Klantenservice

Let op of er een telefoonnummer aanwezig is voor de klantenservice. Er zijn veel webshops waarmee u direct contact kan leggen. Mocht u nog vragen hebben over een aankoop, stel deze vooraf.

7. Verkrijgen van een sample

Er zijn gevallen waarin het niet altijd direct loont een product online te bestellen of het zinvol is goede productinformatie vooraf tot u te nemen. Een voorbeeld hiervan zijn meubelen. Indien u overgaat tot de aankoop van een zetel online, vraag om een sample van de stof. Er zijn diverse webshops die het geen enkel probleem vinden om samples op te sturen.

U hoeft de deur niet meer uit voor uw aankopen. Met een simpele druk op de knop kan u veilig online winkelen enkrijgt u uw producten veilig bezorgd tot aan uw deur!

Aarzel niet om alle financiële instellingen te vergelijken om de kredietkaarten te vinden die het beste bij u past.

A. Maalderink

Over A. Maalderink

Ze is een ervaren lifestyle blogger. Ze voorziet u graag van haar kennis over het besparen van geld op Topcompare.be.