7 tips voor een gezond budget

|Posted by | Lifestyle
Tags:

gezondTast u in het duister als het gaat om het besparen van geld? Geeft u vaak meer geld uit dan dat u gepland had? Het is niet altijd makkelijk om uw uitgavenpatroon aan te passen. Oude gewoontes die er in zijn geslopen maken het ons soms moeilijk om veranderingen in ons budget door te voeren. Volgens dit artikel zijn maar 1 op de 2 Belgen in staat hun geld op een correcte manier en gezond te beheren.

Wij hebben voor u enkele tips op een rij gezet om geld te besparen, zelfs als u een klein budget heeft. Op naar een gezond budget!

1. Automatische spaarrekening

Een eenvoudige maar effectieve oplossing. Met een automatische spaarrekening wordt er op een aangegeven datum een bedrag van uw zichtrekening naar uw spaarrekening overgeschreven. Op deze manier bouwt u spaargeld op en is het aan u om hier rekening mee te houden ten opzichte van uw uitgaven.

Een automatische spaarrekening kunt u aanvragen bij sommige banken, waarbij het bedrag dat u bijvoorbeeld elke maand kan sparen vaak beperkt is. Voorbeelden hiervan zijn de KBC Start2Save of de BPost Bank Ritmo spaarrekening. Daarnaast kan u ook zelf een automatische opdracht instellen om bijvoorbeeld maandelijks geld over te schrijven van uw zicht- naar uw gewone spaarrekening. Het voordeel is dat hier doorgaans geen limieten aan zijn, maar de rente op een gewone spaarrekening is meestal wel lager. Tegenwoordig kunt u deze automatische opdracht doorgaans zelfs online instellen. Het is een eenvoudig proces.

U kunt onze kredietkaart vergelijkingstool gebruiken om te zien welke kaart het beste bij u past.

2. Geen impulsaankopen

Deze oplossing is er vaak een die meer discipline vergt. Wij maken ons immers allen weleens schuldig aan impulsaankopen. U kunt uzelf als doel stellen om alleen te gaan winkelen wanneer u daadwerkelijk iets nodig heeft en uiteraard als de financiën dit toelaten. Stel uzelf de vraag voordat u iets aankoopt of u het werkelijk nodig heeft.

Lees ons artikel: Stijlicoon met een budget

3. Koffie to go

Voor velen geldt hetzelfde: de dag start niet zonder een koffie. Niets is er makkelijker dan onderweg naar het werk een koffie to go mee te nemen. Toch zijn het deze kleine bedragen die opgeteld kunnen aantikken. Daarom is het een goed idee om uw eigen koffie mee te nemen naar uw werk. Ondanks dat het bedrag niet groot is, is het toch een leuk bedrag dat u aan het einde van het jaar over heeft.

4. Ontwijk winkelcentra

Onze sociale agenda biedt ons vaak verleidingen. We spreken af in dat ene restaurant in de binnenstad. Voordat het zover is flaneert u even langs de uitnodigende winkelramen waardoor u lang niet altijd de verleiding kan weerstaan.

Lees ons artikel: Voordelig boodschappen doen

5. Gratis sporten

Bent u ook sponsor van uw sportschool? Betaalt u maandelijks een bedrag maar bent u er minder te vinden dan wenselijk? Zeg het op en sport gratis om gezond te blijven. Sport in de natuur voor niets. Pak de fiets, haal uw loopschoenen van stal of wandel door de mooie natuur die België te bieden heeft. Frisse lucht, geen kosten en ook nog eens goed voor lichaam en geest.

6. Geen snacks

Gezonde voeding is waanzinnig belangrijk voor uw gestel. We hebben nogal de neiging dat lekkere taartje of wijntje te nemen. Om gezonder te leven en geld te besparen kunt u deze snacks makkelijk weerstaan wanneer u bedenkt wat u ermee kunt verdienen. Fruit is natuurlijk een gezond en goedkoper alternatief.

Lees ons artikel: Gezond leven voor weinig geld 

7. Opzeggen nieuwsbrieven

De reden dat u zich inschreef voor een nieuwsbrief heeft natuurlijk te maken met het feit dat u er interesse voor heeft. Toch kan het vaak het gevoel geven dat u een kind in een snoepwinkel bent. U ziet alle mooie aanbiedingen voorbij komen maar helaas komt het financieel niet uit. Of u doet het andere uiterste en besluit toch ervoor te gaan, het is immers een aanbieding. Daarom adviseren wij u om enkele nieuwsbrieven op te zeggen zodat u niet in de verleiding komt om aankopen te doen.

Twijfel niet om alle financiële instellingen te vergelijken om de kredietkaart te vinden die het beste bij u past.

Als u wil blijven genieten van onze tips en advies om geld te besparen, kan u zich op onze nieuwsbrief inschrijven.

Geld besparen blijft altijd een strijd. Stel enkele simpele regels voor uzelf die u in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. Heb geduld: “Good things come to those who wait”.

Lees meer tips over het besparen van geld op onze blog.

A. Maalderink

Over A. Maalderink

Ze is een ervaren lifestyle blogger. Ze voorziet u graag van haar kennis over het besparen van geld op Topcompare.be.