Uw goede financiële voornemens voor het nieuwe jaar

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,

voornemens

2017 komt steeds dichterbij en dat betekent een nieuwe start voor uw persoonlijke financiën en de gelegenheid om goede voornemens te maken! Wil u meer geld besparen dit jaar? Of eerder gedisciplineerder omgaan met uw geld? Volg onze raad op en beheer volgend jaar uw geldzaken op een efficiënte manier!

1. Een van de eerste voornemens is om schulden af te betalen

Natuurlijk wil niemand in de schulden zitten. Hoe sneller u ervan af bent, hoe meer u zal kunnen (be)sparen. Als u overmatige schulden heeft of moeilijkheden hebt om uw schulden terug te betalen, wacht dan niet om erover te praten! Er bestaan hiervoor verschillende oplossingen, zoals de hergroepering van uw kredieten, de dienst voor schuldbemiddeling of de collectieve schuldenregeling. Maar praat er zeker op voorhand over met uw bankier, wacht niet totdat uw situatie onbeheersbaar wordt.

Lees ons artikel: Wat doet u wanneer u uw lening niet kunt terugbetalen?

2. Maak een budget op

Het is belangrijk om een budget op te stellen, dat wil zeggen uw maandelijkse inkomsten en uitgaven (woonkosten, boodschappen, rekeningen, uitgaven tijdens het uitgaan, etc.) bepalen en tegen elkaar uitzetten. Zo krijgt u een duidelijk overzicht van wat u overhoudt na alles betaald te hebben en welk bedrag u eventueel zou kunnen besparen, behalve dan wanneer u meer uitgeeft dan u verdient. Als dat het geval is, zal u moeten inleveren op sommige uitgaven.

3. Stel doelen

Het is een kleine moeite maar het zal u zeker ten goede komen! Begin geleidelijk aan met een financieel doel voorop te stellen dat u gemakkelijk kan bereiken. Als u genoeg overgave en wilskracht toont, zal u er uiteindelijk kunnen geraken!

4. Vraag een nieuwe kredietkaart aan

Kredietkaarten zijn niet enkel een handig betaalmiddel! U kan ook van andere voordelen genieten, zoals mijlen, cashback, punten of talrijke inbegrepen reis- of aankoopverzekeringen. Bovendien bieden ze ook de mogelijkheid om deel te nemen aan exclusieve getrouwheidsprogramma’s en kortingen te verkrijgen bij de partners van de programma’s.

 

5. Vergelijk financiële producten

De kredietkaart die het beste bij uw profiel past, kan u helpen om geld te besparen. We vergelijken van alles en nog wat, denk maar aan vliegtickets, hotels en elektronica. Waarom zouden we dan ook geen financiële producten vergelijken? Eén Belg op drie kiest nog de bank van de ouders, zonder andere objectieve redenen. Is dit ook bij u het geval? Aarzel dan niet om de verschillende financiële instellingen met elkaar te vergelijken.

6. Begin met het opstellen van een noodfonds

Een onverwachte uitgave kan u duur komen te staan. En misschien blijft het wel niet bij één onaangename verrassing. Een waterlek of een storing op uw TV kan u helaas heel plots overkomen, zonder dat u gewaarschuwd wordt. Het is belangrijk dat u begint met ieder maand wat geld opzij te leggen, zodat u niet uw spaargeld moet gebruiken om dergelijke onvoorziene uitgaven te betalen.

7. Vermijd impulsaankopen en nutteloze uitgaven

Koop niets wat u niet nodig hebt of niet binnen uw budget valt. Breng uzelf niet in een lastige financiële situatie door de geldreserve van uw kredietkaart te gebruiken. De interesten die u hierop moet betalen zijn immers zeer hoog.

8. Plaats geld op een spaarrekening

Bespaar en zet geld opzij op een spaarrekening. Dat geld zal u bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor uw pensioen, om een onroerend goed te kopen of om op vakantie te gaan. Doe het regelmatig, zodat het een routine wordt.

9. Leer uw kinderen iets bij over persoonlijke financiën

De appel valt niet ver van de boom. Als u het goede voorbeeld kan geven aan uw kinderen, zal het voor hen veel gemakkelijker zijn om alles te begrijpen over geldzaken en u vervolgens na te doen. Als u de gewoonte hebt om geld te besparen en niet boven uw stand te leven, zullen zij geneigd zijn om dezelfde discipline te vertonen in hun uitgavenpatroon.

Lees ons artikel: 5 financiële tips van uw ouders

10. Denk aan uw pensioen

Wanneer men jong is, denkt men vaak nog niet aan het pensioen. Nochtans is het heel belangrijk om de zekerheid te hebben dat u op een aangename manier uw oude dag kan doorbrengen. Twijfel dus niet om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen!

Wat zijn uw goede voornemens voor uw financiën? Aarzel niet om ze te delen op onze Facebook pagina. Hierbij wensen wij u een zeer gelukkig en gezond 2017, waarin u hopelijk veel geld kan besparen!

Zie hier een video die goede financiële voornemens samenvat voor volgend jaar.

Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.