Vakantiegeld bereken: welk bedrag zal je in 2023 ontvangen?

|Posted by | Financiën
Vakantiegeld berekenen

De zomer is in zicht en de kans is dus groot dat je voor jou of je gezin een langverwachte vakantie op de planning hebt staan. Het vakantiegeld is voor velen een welgekomen duwtje in de rug om de reis of de uitgaven te bekostigen. Maar welk bedrag zal je in 2023 eigenlijk ontvangen? Wij leggen het uit.

Na weken- of maandenlang werken, kijk je waarschijnlijk reikhalzend uit naar je zomervakantie. Tijdens jouw vakantiedagen verlies je jouw loon uiteraard niet en heb je recht op vakantiegeld. Dat is zo voor elke bediende, ambtenaar, arbeider en niet-zelfstandige kunstenaar in ons land, al gebeurt de berekening wel op verschillende manieren. Heb je het jouwe nog niet ontvangen? Nog even geduld dan! Veel bedrijven betalen het vakantiegeld namelijk uit in mei of juni

Vakantiegeld voor bediende: 92% van je bruto maandloon 

Als bediende krijg je het vakantiegeld van je werkgever. Neem je enkele vakantiedagen op? Dan wordt jouw loon gewoon doorbetaald. Dit is jouw enkel vakantiegeld. Daarbovenop krijg je ook dubbel vakantiegeld dat 92% van je bruto maandloon bedraagt. Met dit extraatje kan je dan jouw vakantie-uitgaven dekken. Meestal krijg je dit bedrag in mei of juni, maar ten laatste in de maand waarin je jouw hoofdvakantie opneemt. 

De berekening van het vakantiegeld hangt af van jouw werksituatie in het voorgaande jaar. Als je bijvoorbeeld niet voltijds gewerkt hebt of van arbeidsstelsel bent veranderd, zal dat een invloed hebben op de hoogte van het bedrag. 

Een voorbeeld: Als je in 2022 een volledig jaar hebt gewerkt aan een bruto maandloon van € 2.400, dan bedraagt je dubbel vakantiegeld € 2.208 (92%). Heb je slechts zes maanden gewerkt? Dan daalt het bedrag naar € 1.104 (€ 2.400 x 92% x 6/12).

Helaas worden op dit bedrag ook nog RSZ-bijdrage en bedrijfsvoorheffing ingehouden, waardoor je netto een lager bedrag zal overhouden. Als je twaalf maanden hebt gewerkt, bedraagt het netto vakantiegeld ongeveer € 1.200 (volgens de simulator van SD Worx).

Vakantiegeld voor arbeiders: 15,38% van je bruto jaarloon

Ben je arbeider? Dan verloopt de uitbetaling en de berekening van je vakantiegeld net een tikkeltje anders. Als arbeider ontvang je geen loon wanneer je vakantiedagen neemt. Daarom krijg je jouw vakantiegeld, zowel het enkel als het dubbel, uitbetaald door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) of het bevoegde vakantiefonds. Zij berekenen het bedrag op basis van je prestaties en lonen van het voorgaande jaar, 2021 in dit geval. Onder voorwaarden worden ook je afwezigheidsdagen, zoals ziekte of ouderschapsverlof, meegenomen in de berekening.

Om je vakantiegeld te berekenen, brengen ze al je brutolonen samen op 108%. Je vakantiegeld bedraagt dan 15,38% van dat bruto jaarloon. Ook hier wordt het bruto bedrag vermindert met de RSZ-bijdrage en bedrijfsvoorheffing, alsook een solidariteitsinhouding. 

Een voorbeeld: Als je een bruto jaarloon van € 23.700 (108%) ontvangt, dan bedraagt je bruto vakantiegeld € 3.645 (€ 23.700 x 15,38%).

Vakantiegeld voor ambtenaren: afhankelijk van je werkgever

Als ambtenaar ontvang je jouw vakantiegeld van je werkgever. Net zoals bedienden word je doorbetaald tijdens jouw vakantiedagen en ontvang je dus jouw enkel vakantiegeld. Het dubbel vakantiegeld ontvang je in mei of juni. Het bedrag hangt af van de instelling waarvoor je werkt: 

  • Ambtenaar bij de Vlaamse overheid: 92% van je bruto maandsalaris van april 2022 vermenigvuldigd met je tewerkstellingspercentage van het jaar voordien (vb.: maandsalaris x 92% x 6/12 als je in 2021 maar zes maanden voor de Vlaamse overheid hebt gewerkt)
  • Ambtenaar bij de federale overheid: 92% van je bruto maandsalaris van maart 2022 bij volledige prestaties
  • Ambtenaar bij de lokale overheid: complexe berekening op basis van het salaris van maart 2023, maar ook afhankelijk van het gekozen vakantiestelsel door het lokale bestuur

Conclusie

Zoals je ziet, is de berekening van het vakantiegeld een complexe aangelegenheid in België. Veel hangt af van je beroepsstatuut en hoeveel je gewerkt hebt in het vorige jaar. Voor een exacte berekening klop je dus beter aan bij je werkgever of bij de RJV als je arbeider bent. Of je wacht gewoon tot deze aangename verrassing op je rekening verschijnt!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.