Vastgoed is een veilige haven, maar ken je alle bestaande investeringsmogelijkheden in deze sector?

|Posted by | Nieuws
Tags:

PARTNERCONTENT – Veel particulieren investeren bij voorkeur in vastgoed. Er bestaan bijgevolg ook veel investeringsmogelijkheden voor deze sector. Het grote publiek blijft van mening dat baksteen een slimme investering is en gezien de constante prijsstijging, staat een langetermijnvisie vaak synoniem voor een interessante meerwaarde. Vastgoedinvesteringen voor de hoofdverblijfplaats, aankoop van vastgoedaandelen, vastgoedinvesteringen met het oog op verhuur of belastingvermindering zijn allemaal gekend door de spelers in deze sector. De nieuwste optie, die nog maar weinigen kennen, is de investering via vastgoedcrowdfunding. Deze laatste biedt particulieren de mogelijkheid zich te verenigen om aldus te investeren in de vastgoedwereld.

Vastgoedcrowdfunding

Het principe is vrij eenvoudig: particulieren lenen hun spaargeld aan vastgoedontwikkelaars en nemen aldus deel aan de financiering van specifieke projecten. Het eerste voordeel voor de particulier is dat hij voor € 100 een eerste lening kan verstrekken. Het tweede voordeel is het rendement: van 2,75% tot 9% per jaar naargelang de aard van het project, het genomen risico en de waarborgen en zekerheden die de vastgoedontwikkelaar, -handelaar of verkavelaar kan bieden.

Waarom zoekt een vastgoedontwikkelaar financiering via vastgoedcrowdfunding?

Dat is heel eenvoudig. Voor de constructie van een gebouw bijvoorbeeld van start gaat, praat een vastgoedontwikkelaar met zijn financiële partner. Meestal is dat de bank. De bank analyseert de aanvraag en zij zal van de ontwikkelaar een inbreng van eigen vermogen vereisen alvorens zij een krediet verstrekt. Een voorbeeld: als het totale constructie project op € 10 miljoen wordt begroot, zal de bank over het algemeen aan de ontwikkelaar vragen om een inbreng van eigen vermogen t.w.v. 20% van de totale kost te realiseren. De bank zal dus 8 miljoen lenen als de ontwikkelaar de overige 2 miljoen inbrengt. De ontwikkelaar heeft dat bedrag echter niet altijd voorhanden omdat hij andere lopende projecten heeft of projecten die verder achterlopen op schema dan voorzien, etc. Dat is waar de ontwikkelaar zich tot crowdfunding wendt, een snelle en gemakkelijke manier om aan de fondsen te komen die hij nodig heeft om zijn banklening te verkrijgen.

Hoe kan je jouw rendement optimaliseren aan de hand van vastgoedcrowdfunding?

Via de financiering van vastgoedontwikkelaars is het mogelijk om aantrekkelijke rendementen te bekomen, die meestal schommelen tussen 2,75% tot 9% per jaar. Net als alle andere financiële beleggingen vereist ook dit type van investering een adequate diversificatie om het rendement te optimaliseren terwijl de verwante risico’s beheersbaar blijven. Regel nummer één: leg niet al jouw eieren in hetzelfde mandje. Met andere woorden: het is beter om € 10.000 te investeren in 20 projecten die je zelf kiest, dan alles in een enkel project te investeren.

Wat vastgoedleningen betreft, moet de particulier niet alleen zijn portefeuille verdelen over verschillende dossiers, maar moet hij er ook op letten zijn fondsen te verdelen volgens vier specifieke criteria: het profiel van de ontwikkelaar (zijn ervaring, zijn realisaties), het type project (residentieel, openbaar of industrieel vastgoed), de locatie (welke regio, welk land) en de toegekende waarborgen of zekerheden. Met een echte beleggingsstrategie voor dit soort vastgoedbeleggingen kan de belegger het mogelijke correlatierisico tussen zijn verschillende beleggingen beperken en zo zijn totale rendement optimaliseren.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.