Verleng de garantie op uw toestellen met uw kredietkaart

|Posted by | Kredietkaart
Tags: , ,
garantie

U heeft onlangs een nieuwe camera gekocht, maar de laatste tijd heeft het toestel kuren. Helaas is uw wettelijke garantie van twee jaren al verlopen. Wat nu? Als u de camera met uw kredietkaart heeft aangeschaft, is er nog hoop. Sommige kaarten bieden immers een verlenging van de garantie na afloop van de wettelijke garantieperiode.

Wat is de verlengde garantie?

Bij een verlengde garantie geniet u van een bijkomende garantie van maximaal twee jaar voor alle nieuwe toestellen voor huishoudelijk gebruik (wasmachine, koelkast, etc.), audio-, tv- en radiotoestellen, IT en telecom toestellen (computers, smartphone, etc.) betaald met de kredietkaart and do-it-yourself materials (boormachine, etc.). De bijkomende garantie begint vanaf het verstrijken van de wettelijke garantieperiode.

Verschillende diensten worden aangeboden of vergoed binnen de verlengde garantieperiode, zoals :

 • Diagnose vanop afstand
 • Herstelling
 • Tijdelijke oplossing of vervangtoestel
 • Definitieve vervanging

Hoe kunt u de verlengde garantie verkrijgen?

Om van deze garantie gebruik te kunnen maken moet u natuurlijk in het bezit zijn van een kredietkaart met deze waarborg. U kunt onze vergelijkingstool gebruiken om te zien welke kredietkaart het best voldoet aan uw wensen.

Als u eenmaal in het bezit bent van uw kaart, zult u nog aan diverse voorwaarden moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de garantie :

 • Uw aankoop moet grotendeels of volledig zijn betaald met de kredietkaart. Banken zijn vrij om minder strengere of strengere voorwaarden te stellen.
 • De aankoop moet gedaan zijn binnen België. Gehuurd of geleend materiaal valt niet onder de verlengde garantie. Bij sommige banken worden overigens ook aankopen in het buitenland gedekt. Het is daarom belangrijk dat u uw contract bekijkt alvorens u een aankoop doet.
 • Het product dat u heeft gekocht moet zich bevinden op de lijst van apparaten die worden verzekerd met uw kredietkaart. Zo is er een verschil tussen ‘witgoed’, ‘bruingoed’ en ‘grijsgoed ‘. Onder witgoed wordt over het algemeen huishoudelijke apparatuur zoals een oven of een stofzuiger verstaan. Onder het bruingoed vallen bijvoorbeeld televisies en camera’s. Daarnaast is er ook nog sprake van grijze goederen. Hiermee wordt gedoeld op computers en tablets bijvoorbeeld. Ook doe-het-zelf toestellen kunnen worden gedekt door uw kredietkaart. Toch is het belangrijk om goed de voorwaarden van uw bank te checken, want sommige kaarten dekken alleen bruingoed en witgoed.
 • Apparaten voor professionneel gebruik vallen niet onder de garantie
 • Het apparaat moet meer dan een bepaald minimumbedrag kosten. Afhankelijk van de kaart worden bijvoorbeeld alleen aankopen van boven de 50 of 150 euro gedekt.

Hoe gebruikt u de verlengde garantie?

Om gebruik te maken van de verlengde garantie, moet u de onderstaande stappen volgen:

 • Allereerst is het van belang dat de wettelijke garantie op uw producten is verlopen. Pas daarna zal de verlengde garantie van kracht zijn
 • Binnen een bepaalde tijdspanne nadat de problemen met uw product zijn opgedoken, zult u een aanvraag moeten indienen voor de verlengde garantie. U kunt uw dossier telefonisch doorgeven, of een formulier invullen. Op dit formulier moet u vermelden wat er precies mis is, de omstandigheden waarin het misgegaan is, etc.
 • Bij dit formulier dient u de factuur van uw aankoop toe te voegen. Hiermee kan u bovendien aantonen dat u de aankoop met uw kredietkaart heeft gedaan. Het is tevens van belang om een kopie van het originele garantiebewijs toe te voegen.
 • Hierna kan uw product worden hersteld of vervangen. Als het niet meer kan hersteld worden, kunt u ook een vergoeding verkrijgen. Dit hangt echter af van de bank en de gekozen kaart. Het bedrag dat u zult ontvangen zal echter niet hoger zijn dan het bedrag dat u in eerste instantie heeft betaald voor het product

De aankoopgarantie

Kaarten die een verlengde garantie bieden, doen dit vaak in combinatie met een aankoopgarantie. De aankoopgarantie beschermt uw aankopen met de kredietkaart tegen diefstal, verlies en schade. De aankoopgarantie geldt ook voor goederen die gekocht worden via het internet.

Hoe vindt u een kredietkaart met de mogelijkheid tot verlengde garantie?

Om een kredietkaart die verlengde garantie biedt te vinden, aarzel niet om alle financiële instellingen te vergelijken. En in de tussentijd… draag goed zorg voor uw toestellen!