Verstandig omgaan met jouw kredietkaart tijdens de solden 2022

|Posted by | Kredietkaart
Tags: ,
solden

Elk jaar in januari is het zover en ook nu zijn de wintersolden al enkele dagen van start. Heb je een nieuwe smartphone op het oog of wil je eindelijk die dure jurk kopen? De solden zijn hét moment om te profiteren van hoge kortingen bij heel wat merken. Met een kredietkaart op zak gaat (online) winkelen nog zo gemakkelijk. Wij geven enkele tips om er verstandig mee om te gaan tijdens deze koopjesperiode.

Maak een lijstje van alles wat je wilt (of moet) kopen

Ga je een dagje shoppen? Maak een lijstje en probeer je hieraan te houden. Je kan er zelfs twee maken: één met de zaken die je echt nodig hebt en dus moet kopen, en één met de zaken die je graag wilt kopen. Het is belangrijk om je noden en wensen te onderscheiden, want helaas kan je niet alles kopen. Of toch niet als je zonder financiële kater naar huis wilt na jouw dagje winkelen.

Een lijstje helpt je bovendien ook tijd besparen omdat je doelgerichter op pad gaat. Ideaal als je niet al te veel tijd hebt. Tegenwoordig heb je trouwens allerlei handige apps waarmee je jouw lijstjes kunt bijhouden. Weg met het traditionele pen en papier dus.

Ga je gewoon online shoppen? Ook het internet kan jou op allerlei manieren verleiden om impulsaankopen te doen. Hier kan een lijstje dus ook goed van pas komen. Gemakkelijk is wel dat je online gemakkelijker de winkels kan vergelijken, prijzen kan bestuderen en je dus beter in staat zal zijn om jouw budget en shoptraject te beheren.

Bepaal jouw budget

Voor je begint te shoppen, moet je het budget bepalen dat je maximaal kan uitgeven. Kijk daarvoor eerst eens naar jouw vaste maandelijkse kosten: zijn deze allemaal al betaald? Denk bijvoorbeeld aan je huur, je autolening of je telecomfactuur. Je weet normaal gezien exact hoeveel deze bedragen en hoeveel er dus van jouw inkomen zal overblijven na de aftrek ervan.

Bedenk ook of je daarnaast nog andere zaken moet betalen? Onverwachte rekeningen, boodschappen of andere kosten. Als je ook nog een deel wilt sparen, moet je hier ook mee rekening houden. Pas op het einde van de rit weet je hoeveel geld je eigenlijk kan besteden tijdens jouw shoppingtrip.

Wanneer je jouw totale budget kent, kan je ook nog een gemiddeld budget per aankoop vastleggen. Heb je bijvoorbeeld € 80 of eerder € 30 voor een broek over? Wanneer het prijskaartje jouw ideale budget overschrijdt, denk je misschien beter twee keer na.

En nog een kleine tip: besteed niet heel jouw shoppingbudget de eerste keer, want de tweede en derde keer dat je de stad in duikt, kan je ook nog goede koopjes vinden!

Wees voorzichtig bij het online winkelen

Als je online aankopen doet, moet je op jouw hoede zijn voor oplichting. Controleer de sites waarop je aankopen doet goed, shop zo veel mogelijk op websites die je kent en probeer websites van verre landen te vermijden, zelfs al bieden ze allerlei aantrekkelijke voordelen aan. Zorg er ook voor dat je veilige betaalmethodes kan gebruiken, zoals een kredietkaart, en dat je kan betalen in een beveiligde omgeving. Goed om weten: bij een veilige website begint de URL steeds met ‘https’ en staat er een gesloten hangslot voor.

Extra veilig betalen? Veel kredietkaarten bieden een (online) aankoopverzekering aan. Deze vergoeden je bij het niet leveren of beschadigd ontvangen van jouw gekochte producten. Het bedrag dat verzekerd is, hangt af van de kredietkaart die je kiest, maar schommelen zo tussen de € 1.000 en € 20.000.

Denk aan de voordelen die je kan krijgen als je betaalt met jouw kredietkaart

Door je aankopen met jouw kredietkaart te betalen, kan je soms punten en miles sparen of genieten van cashback voordelen. Met miles bijvoorbeeld kan je bij verschillende luchtvaartmaatschappijen profiteren van kortingen en upgrades of je kan ze zelfs inruilen voor gratis vluchten. Bij cashback kredietkaarten krijg je een percentage van elke aankoop terug.

Daarnaast zitten er in sommige kredietkaarten, zoals hierboven gezegd, ook (online) aankoopverzekeringen inbegrepen. Verder bestaan er ook kaarten met een fraudeverzekering of die uitbreiding van garantie aanbieden. Dankzij deze verzekeringen kan je in alle veiligheid shoppen, ook online.

Zo! Nu ben je goed voorbereid om op een verstandige manier aankopen te doen tijdens de solden met jouw kredietkaart.

Aarzel niet om onze vergelijkingstool te gebruiken om de kredietkaart te vinden die de beste voordelen biedt voor jouw aankopen. Geniet van de solden!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.