Visa, MasterCard en American Express: wat is het verschil?

|Posted by | Kredietkaart
Tags: , , ,
visa vs mastercard

Visa, MasterCard en American Express. Deze namen zijn je waarschijnlijk niet onbekend. Het zijn de drie belangrijkste kredietkaartnetwerken op de Europese markt. Er is een grote kans dat je een van deze kaarten hebt, maar ken je het verschil tussen deze kaarten?

Het verschil tussen deze drie kredietkaartnetwerken

De verschillen tussen Visa, MasterCard en American Express zijn de volgende:

  •  Marktaandeel: volgens een recent Nilson Report (2017) worden Visa kredietkaarten wereldwijd het meest gebruikt, op verre afstand gevolgd door MasterCard en American Express. Sterker nog, de wereldwijde transacties voor aankopen bij handelaars met Visa bedroegen ongeveer 50 procent van alle transacties in 2017, terwijl die van MasterCard goed waren voor 25 procent en American Express voor 2,5 procent. American Express moet wereldwijd ook de duimen leggen voor Union Pay (20%), de populairste kredietkaartnetwerk in China.
  • Organisatie en distributie: MasterCard en Visa onderhandelen partnerschappen met financiële instellingen die de kaarten uitgeven en verdelen. American Express daarentegen is een organisatie die haar eigen kredietkaarten uitgeeft en verdeelt.
  • Het netwerk van aanvaardingspunten: Visa is de leider op dit gebied, met een aanwezigheid in 200 landen en meer dan 38 miljoen verkoopspunten waar de kaart wordt aanvaard. Maar MasterCard moet niet veel onderdoen: het netwerk is actief in iets meer landen (bijna 210), maar met 2 miljoen minder verkooppunten (meer dan 35,9 miljoen verkooppunten in totaal). American Express is vertegenwoordigd in ongeveer 200 landen, maar deze kaarten worden minder vaak aanvaard door handelaars in vergelijking met de 2 concurrenten, veelal vanwege de hoge kosten die ze met zich meebrengen voor de handelaars.
  • Positionering: Hoewel Visa en MasterCard allebei een breed scala aan kaarten aanbieden die de grote massa aanspreken, speelt het netwerk van American Express vooral in op exclusiviteit en prestige. Dit uit zich vooral in de plaatsen waar je met uw American Express kan betalen. Daarnaast zijn er ook handelaars en organisaties die uitpakken met unieke voordelen – zoals kortingen – als u uw kaart van American Express bovenhaalt.

Visa, MasterCard en American Express: de kredietkaarten

Naast de verschillen tussen de drie kredietkaartnetwerken op zich, zijn er ook verschillen in hun kredietkaarten:

  • Aanvaardingsvereisten: bij American Express is er een minimum jaarinkomen vereist; bijvoorbeeld voor hun meest eenvoudige kaart (Blue kaart met 35 euro jaarlijkse vergoeding) moet je een minimum jaarinkomen hebben van 20.000 euro. Bij de overige twee kredietkaartnetwerken zijn de banken doorgaans vrij om zelf te bepalen of ze iemand al dan niet een kredietkaart toekennen. De banken kijken voornamelijk naar de terugbetalingscapaciteit en of de aanvrager gemeld staat als wanbetaler bij de Nationale Bank van België.
  • Gebruik in het buitenland: van de 3 netwerken wordt Amex het minst aanvaard in België en het buitenland.
  • Beveiliging: alle online aankopen met deze kredietkaarten zijn beveiligd. Alle drie de kaarten hebben een identificatiesysteem dat erop gericht is online fraude te voorkomen, namelijk MasterCard Securecode, Verified by Visa en SafeKey (voor American Express).
  • Uitgaven limiet: de American Express kredietkaarten hebben geen vaste limiet, terwijl de andere twee kaartlicenties er wel een hebben. De limiet van de American Express kaarten evolueert in functie van je persoonlijke betalingsgeschiedenis bij American Express.
  • Betaal online en in de winkels: Visa en MasterCard worden allebei in het algemeen praktisch overal aanvaard, maar dit is minder het geval voor American Express, door de hoge transactiekosten voor handelaars.
  • Voordelen en privileges: de American Express kredietkaarten hebben vele voordelen en privileges, tegen een hogere prijs weliswaar (toegewijde conciërge service, exclusieve toegang tot privé-evenementen, gespecialiseerd reisbureau, reservaties in de beste restaurants of hotels, bevoorrechte toegang tot shows, toegang tot meer dan 1.200 privé- lounges van luchthavens, loyaliteitsprogramma Membership Rewards, miles, verzekeringen, bijstand). De voordelen van de andere twee kaarten hangen af van de uitgevende bank. Afhankelijk van de kaart in kwestie kan je onder andere deelnemen aan het Spaar en Pluk programma of genieten van miles, cashback of kortingen bij partners van de kaarten (EuropCar, Avis, enz). Je kan ook verschillende verzekeringen (zoals een reisverzekering) en bijstand bij je kaart krijgen.

Nu ken je de verschillen tussen de drie soorten kredietkaarten. Aarzel niet om onze vergelijkingstool te gebruiken om te ontdekken welke kredietkaart het best bij je past.

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.