Voor deze situaties heb je geen persoonlijke lening nodig

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: , , , ,

Mensen die een persoonlijke lening zoeken zijn bij TopCompare.be aan het juiste adres. Wij vergelijken alle leningen op de markt. Het blijft weliswaar belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je een persoonlijke lening nodig hebt.

Nu en dan vragen mensen zich af waarom TopCompare.be reclame maakt voor leningen via sociale media. Zij vrezen namelijk dat we via dergelijke campagnes mensen in een financiële put duwen. Wij nemen die bezorgdheden ter harte en willen graag enkele misverstanden uit de wereld helpen. Het is ons doel om consumenten te helpen slimmere financiële keuzes te maken.

In bepaalde gevallen is een lening de beste keuze, maar soms ook niet. Voor iedereen die een lening overweegt, willen wij onafhankelijke en transparante informatie bieden. TopCompare.be biedt haar bezoekers daarom de mogelijkheid om allerlei producten te vergelijken, zonder dat ze worden aangezet tot een aankoop. Ons doel is om bezoekers te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen. Dat doen wij onder meer door alle voorwaarden en kosten onder de loep te nemen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Een persoonlijke lening is één van de populairste financiële producten in ons land. Je kan zo’n krediet gebruiken voor de financiering van eender welk project. Al zijn dergelijke financieringen geen wonderoplossing voor iedereen. Net zoals bij de aankoop van een nieuwe wagen of smartphone is het belangrijk om alle voor-en nadelen af te wegen. Bekijk voor jezelf of je die financiering echt nodig hebt.

Niet dringende aankopen

Wanneer bepaalde aankopen niet dringend zijn, is het meestal een goed idee om die uit te stellen. Een spaardoel kan je een hele eind op weg helpen. Bepaal voor jezelf hoeveel je maandelijks opzij wil zetten. Bekijk vervolgens hoeveel maanden je nodig hebt om dat doel te bereiken.

Wees altijd realistisch. Bekijk onder meer wat de impact op het gezinsbudget is als je voor een bepaalde periode wat meer geld op een spaarrekening parkeert. We raden je aan om dat altijd bij de start van de maand te doen. Zo is de verleiding veel kleiner om dat geld uit te geven.

Je hebt geld nodig om één maand te overbruggen

September is een maand waarin de ouders van schoolgaande kinderen diep hun portefeuille moeten tasten. Voornamelijk zij die hun nakomelingen op het einde van de maand richting hogeschool of universiteit zien vertrekken, moeten heel wat geld ophoesten. Denk onder meer aan inschrijvingskosten en schoolmateriaal. Sommigen hebben niet altijd het kapitaal voorhanden om al die kosten te dekken. Een persoonlijke lening lijkt dan soelaas te brengen, terwijl er soms goedkopere oplossingen zijn.

Wie bijvoorbeeld weet dat hij de daaropvolgende maand voldoende geld heeft om al die kosten onmiddellijk terug te betalen, kan een kredietkaart gebruiken waarbij hij het geleende kapitaal de maand daarop terugbetaalt. Bij deze formule moet je geen interestkosten betalen. Dat is wel het geval als je terugbetaling spreidt over meerdere maanden. Dan rekenen de kredietgevers een jaarlijks kostenpercentage (JKP) aan. Probeer dit te vermijden want die JKP is doorgaans hoger dan die van een persoonlijke lening.

Een gespecialiseerde lening afsluiten

Indien je toch een lening nodig hebt, is het belangrijk om na te gaan welk project je wilt financieren met dat kapitaal. Wie een verkeerde lening afsluit, betaalt al snel honderden of zelfs duizenden euro’s te veel. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om de aankoop van een wagen te financieren met een persoonlijke lening.

Een persoonlijke leningen is al snel twee of drie keer zo duur als een autolening. Vertel dan ook klaar en duidelijk aan de kredietgever waarvoor je het kapitaal wilt gebruiken. Alleen zo ben je zeker dat je een lening op maat krijgt.

Let op voor malafide leningen

Het is belangrijk om iedere lening die (online) wordt aangeboden grondig onder de loep te nemen. Er zijn namelijk talloze fraudeurs die zogezegd goedkope kredieten aanbieden. Zij vragen doorgaans een voorschot waarna ze met de noorderzon verdwijnen. Het kapitaal dat je hen hebt voorgeschoten, zie je vervolgens nooit terug. Een erkende financiële instelling zal nooit een voorschot vragen vooraleer die een lening toekent. Enkel bij een hypothecair krediet rekenen de kredietgevers dossierkosten aan. Die mogen maximaal 500 euro bedragen. Lees hier meer over hoe je fraude kan herkennen.

Bespaar op je lening

Wie alsnog een persoonlijke lening wil afsluiten, kan honderden euro’s besparen door te spelen met de looptijd en het leenbedrag. Wil je er meer over weten? Lees dan zeker dit stuk.

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.