Hoe u geld kan besparen wanneer u boodschappen doet

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: ,

boodschappenVolgens een onderzoek van de FOD Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie uitgevoerd in 2014, wordt 15% van het huishoudbudget uitgegeven aan voedsel. Dit is na huisvesting (34,9%) de tweede grootste uitgavenpost.

Eten en drinken is een primaire levensbehoefte. Hoe besparen we geld op onze boodschappen en kunnen we tegelijk genieten van gezonde en gevarieerde voeding?

Lees ons artikel: Gezond leven voor weinig geld

Kopen bij de plaatselijke boer

Wanneer u besloten heeft geld te besparen op uw boodschappen, kan het wat inspanning vergen om aan de juiste producten te komen. Goede producten tegen lage prijzen, zijn moeilijk te vinden in de plaatselijke supermarkt. Daarom is het een goed idee producten direct bij de boer te kopen. Naast het feit dat ze goedkoper zijn, zijn ze ook nog eens vers.

Nog beter, koop ze samen met uw buren en vrienden en sluit een deal met de boer zodat u grote aantallen kunt afnemen. U kunt er ook voor kiezen om te gaan werken als vrijwilliger op een boerderij, vaak ontvangt u kortingen of krijgt u de producten gratis. Producten die u min of meer zelf gekweekt heeft!

Lees ons artikel: Loyaliteitsprogramma’s van kredietkaarten in België

De markt

Niet iedereen is een grote fan van vroeg opstaan in het weekend. Maar de markt op zaterdag is een mooi uitstapje! Op de markt worden de producten vers verkocht zonder tussenkomst van anderen. Wanneer u aan het einde van de middag gaat, heeft u vaak goede deals omdat de producten nog niet verkocht zijn, het nadeel hiervan is wel dat de producten die u graag wil hebben wellicht al verkocht zijn.

Discount supermarkt

Discount supermarkten bieden over het algemeen een beperkter assortiment tegen een lage prijs. Maar is de kwaliteit van de producten minder goed? Zeker niet. De keuze is beperkter en minder aantrekkelijk gepresenteerd dan in traditionele supermarkten. Het oogt wellicht meer als een groot magazijn. Hierdoor kunnen ze vaak ook producten goedkoper aanbieden. Ze drukken de kosten zodat de consument geld kan besparen op boodschappen.

U kunt onze kredietkaart vergelijkingstool gebruiken om te zien welke kaart het beste bij u past.

Koop seizoensgroenten

Vaak vindt u in een supermarkt groenten die gek genoeg niet in het seizoen zijn. Deze producten worden geproduceerd in kassen of zijn geïmporteerd. Ze zijn duurder, bewerkt en vaak ook minder goed van smaak. Kies daarom voor groenten die horen bij het seizoen.

Vermijd merken

Vaak zijn de producenten van A-merken, dezelfde producenten als die van huismerken. Dat is geen geheim. Vaak zit er op de bekendere merken meer marge. Deze worden beter gepositioneerd. U betaalt hier over het algemeen meer voor, terwijl huismerken dezelfde kwaliteit hebben.

Lees ons artikel: Eén kredietkaart voor al uw nieuwe avonturen

Maak een boodschappenlijstje

Een eenvoudige oplossing die zichzelf heeft bewezen: het hebben van een lijstje voor uw boodschap. U heeft thuis een inventaris gemaakt van de producten die u echt nodig heeft. U doet geen aankopen die u niet nodig heeft wanneer u zich aan uw boodschappenlijst houdt.

Kijk verder dan ooghoogte

Marketing is een belangrijke tool in de supermarkt. De producten die het beste gepositioneerd zijn, zijn de producten die het meeste opleveren. De goedkopere producten vindt u helaas niet wanneer u niet verder kijkt dan uw neus lang is. Kijk in de schappen die lager staan, daar vindt u vaak de parels die kwalitatief net zo goed zijn en beter zijn voor uw portemonnee.

Een kredietkaart met punten

Voor sommigen is het geen goed idee om boodschappen te doen met een kredietkaart om te besparen, het hangt ervan af hoe u met uw geld omgaat. Voor anderen, bestaan er waarmee u punten kunt sparen en zo korting of voordelen kunt bekomen op bepaalde goederen.

Alles in een supermarkt is opgezet om u te verleiden aankopen te doen die niet noodzakelijk zijn. Wanneer u met honger de supermarkt binnenloopt, komt u vaak met de verkeerde producten naar buiten. Wees u bewust van alle mogelijkheden die u heeft om minder geld uit te geven aan uw primaire levensbehoeften en toch gezond en gevarieerd te kunnen eten en drinken.

Aarzel niet om de financiële instellingen te vergelijken zodat u de kaart vindt die het beste bij uw profiel past.

A. Maalderink

Over A. Maalderink

Ze is een ervaren lifestyle blogger. Ze voorziet u graag van haar kennis over het besparen van geld op Topcompare.be.