Tweedehands auto: wat is de beste lening voor een VW Golf?

|Posted by | Leningen
Tags: ,

tweedehands auto

Ons vlakke land is nog altijd een koploper in de wereld als het gaat om het aanschaffen van tweedehands auto’s. In 2016 waren ruim 55% van alle geregistreerde auto’s tweedehands. Onder de meest gewilde tweedehands auto’s doet Volkswagen het uitzonderlijk goed. De Golf en Polo modellen zijn beiden te vinden in de top 3 van favoriete tweedehands auto’s. Sinds 2003 heeft de VW Golf de harten van bestuurders razendsnel veroverd. Het resultaat is meer dan 33 miljoen verkochte exemplaren. Uiteraard verwisselen deze auto’s geregeld van eigenaar.

Volgens een studie van Traxio, voorheen bekend als Federauto, is de VW Gold het beste voorbeeld van de gemiddelde auto. Om nog specifieker te zijn, ziet die er als volgt uit: een grijs model van ongeveer 8 jaar en vier maanden oud met een dieselmotor. Mocht u ook verlangen naar een soortgelijke wagen, zoek dan niet verder. TopCompare.be legt uit welke documenten er nodig zijn bij de aankoop van een tweedehands auto en hoe u de auto kan financieren.

Uw auto vinden

Als u op zoek bent naar een tweedehands auto, kunt u zichzelf best een aantal vragen stellen. Waar dient de auto precies voor? Wat is uw budget? Hoeveel geeft u om het uiterlijk? Welke functies zijn essentieel? De antwoorden op deze vragen maken uw zoektocht vele malen makkelijker.

Vervolgens zijn er meerdere plekken waar u terecht kan om de auto te kopen. Bij een particulier, een dealer, of een erkend netwerk (voor tweedehands Volkswagens is er My Way). Als u de auto koopt van een particulier hebt u geen garantie, maar de prijzen zijn het meest aantrekkelijk. Als u een tweedehands auto koopt bij een dealer hebt u minstens één jaar garantie, maar de prijs ligt wel iets hoger. De verkoper moet uiteraard wel winst maken op de doorverkoop.

Bij de derde optie geniet u van de My Way kwaliteitsgarantie. Om aan dit label te voldoen, moeten de auto’s voldoen aan bepaalde criteria. Met de Car-Pass wordt de historiek van de auto streng gecontroleerd, zodat u zeker weet dat de leeftijd en kilometerstand accuraat zijn. Ook is een volledige check-up vereist, zodat er geen auto’s met verborgen gebreken worden doorverkocht. Daarbovenop geniet u van 1 jaar garantie, eventueel verlengbaar tot 3 jaar.

Simulatie van een Volkswagen Golf

Zoals eerder vermeld, is de grijze VW Golf Diesel van 8 jaar en 4 maanden het meest voorkomende model onder tweedehands auto’s.

Zie hieronder een prijssimulatie om een beter idee te krijgen van het nodige budget:

tweedehands auto

Financier een tweedehands auto

Het is niet altijd even makkelijk om zomaar € 10.000 uit uw portefeuille te toveren. Als u een tweedehands auto bij een bedrijf koopt, moet u uiteraard nog rekening houden met de BTW van 21%. Om de auto te kunnen kopen, kan u een autolening aanvragen. In België zal u gewoonlijk een lening nemen met een looptijd van drie jaar. Zo kan u de auto aanschaffen zonder het geld in uw spaarpot in één keer op te maken. U kan uw lening makkelijk online berekenen op TopCompare.be.

Tip

Als u een auto van een particulier koopt, betaal dan nooit contant. Schrijf het geld over zodat u bewijs hebt van uw betaling.

Laten we een simulatie doen van een 100% lening voor € 10.000 met een looptijd van 36 maanden. De 5 financiële instellingen die de beste interestvoeten offeren zijn: CBC, VDK Spaarbank, HelloBank!, KBC en ING.

CBCVDK SpaarbankHelloBank!KBCING
Maandelijkse aflossing€ 293€ 293€ 293€ 294€ 294
Jaarlijks kostenpercentage (JKP)3,45%3,55%3,60%3,68%3,90%
Totale aflossing€ 10.532€ 10.548€ 10.555€ 10.568€ 10.602

Beschik over de juiste documentatie

Wanneer u een tweedehands auto koopt, moet u op meerdere dingen letten en zeker zijn dat u de goede documenten ontvangt.

tweedehands auto

  • De aankoopfactuur wordt aan de klant verstrekt wanneer deze een nieuwe auto koopt bij een concessiehouder. De factuur bevat alle informatie met betrekking tot het model.
  • De verkoopfactuur is de nieuwe factuur die u ontvangt van een professionele verkoper. Hierin worden de naam, het adres en BTW-nummer van de verkoper en de persoonsgegevens van de vorige eigenaren vermeld. Ook de koopprijs, de betalingsvoorwaarden, de kenmerken (merk, model, chassisnummer, bouwjaar, kilometerstand en leverdatum), de garantieperiode en de verkoopprijs van de auto worden opgenomen.
  • De grijze kaart (het inschrijvingsbewijs) is een attest van de DIV. Zonder dit document kan de registratie niet worden voltooid. De grijze kaart moet worden vergezeld van het laatste keuringsbewijs van de technische controle. Deze controle wordt maximaal twee maanden vóór de verkoop uitgevoerd.

tweedehands auto

  • Het keuringsbewijs is voor voertuigen ouder dan 4 jaar. Vanaf het vijfde levensjaar is dit verplicht.
  • Het Europese gelijkvormigheidsattest bevestigt dat het voertuig overeenstemt met de beschrijving van het kentekenbewijs. Het attest wordt afgegeven door de autofabrikant.
  • De Car-Pass is een verplichte garantie van het aantal afgelegde kilometers. Het certificaat is afgedrukt op speciaal papier om fraude te voorkomen, maar u kan de authenticiteit op de website van Car-Pass ook nakijken.

En nu kan u, dankzij deze ondersteunende informatie, eindelijk een tweedehandse auto kopen en genieten van uw nieuwe bolide. Wees vooral voorzichtig en geniet van de rit!