Wanneer ontvang je de terugbetaling van de belastingen in 2023?

|Posted by | Financiën
Tags:
terugbetaling belastingen

Het seizoen van de belastingen is opnieuw aangebroken. De meest prangende vraag is waarschijnlijk of je dit jaar zal moeten bijbetalen of toch geld zal terugkrijgen? En niet onbelangrijk in het laatste geval: wanneer zal je jouw terugbetaling van de belastingen ontvangen? Wij leggen het uit. 

Eerst je belastingaangifte indienen

Sinds begin mei is het mogelijk om je belastingaangifte in te vullen. Doe je een papieren aangifte? Dan moet je deze ten laatste op 30 juni versturen. Wie dat via Tax-on-Web doet, heeft daarvoor wat langer de tijd tot 15 juli. Bij die laatste methode krijg je vervolgens meteen een voorlopige berekening te zien. Zo kan je al inschatten of je zal moeten betalen of zal terugkrijgen. Het definitieve bedrag ken je echter pas wanneer je jouw aanslagbiljet ontvangt. 

Een aanslagbiljet kan lang op zich laten wachten

De belastingaangifte die je nu moet invullen, gaat over de inkomsten die je ontvangen hebt in 2022. Als je effectief een terugbetaling krijgt, zal je dat geld echter nog niet meteen ontvangen. Eerst moet de belastingdienst jouw aangifte immers verwerken tot een aanslagbiljet. Dat kan enkele weken, maar evengoed enkele maanden duren. Bij de huidige aangifte van 2023 die gebeurt van de inkomsten uit 2022, kan dat tot juni 2024 duren. Een exacte datum weet je echter nooit op voorhand.

De terugbetaling gebeurt nadien binnen 2 maanden

Zegt ook de definitieve berekening op je aanslagbiljet dat je een terugbetaling van de belastingen ontvangt? Dan krijg je het bedrag twee maanden later op het einde van de maand. Als jouw aanslagbiljet bijvoorbeeld in oktober 2022 in je bus (of eBox) valt, dan is de voorziene datum van de terugbetaling vrijdag 29 december 2023. De datum staat ook altijd vermeld op het aanslagbiljet.

Een veilige terugbetaling via overschrijving

De belastingaangifte gebeurt normaal gezien via een overschrijving op je rekeningnummer. Dat is echter enkel het geval als de FOD Financiën jouw rekeningnummer kent. Is dat niet zo? Dan sturen ze een postassignatie; cash geld dat je binnen de drie maanden moet gaan ophalen in je postkantoor. Een belastingteruggave kan natuurlijk gaan over tientallen of honderden euro’s. Je geld ophalen bij de post en er nadien mee op straat lopen, is natuurlijk niet zonder risico’s. Je kan het onderweg verliezen of het kan gestolen worden. Voor een veilige terugbetaling geef je dus beter jouw rekeningnummer door aan de belastingdienst.  

Teruggave als je nog schulden hebt

Als je recht hebt op een terugbetaling van de belastingen, maar je eigenlijk ook nog achterstallige schulden hebt, dan krijg je het bedrag meestal niet of slechts gedeeltelijk terug. De belastingdienst kijkt daarvoor naar de volgende schulden: 

  • Schulden bij de overheid: Ze houden het bedrag in dat nodig is om de schulden af te lossen. Je wordt hiervan per brief op de hoogte gebracht. 
  • Collectieve schuldenregeling: Als je onder collectieve schuldenregeling staat, zal de schuldbemiddelaar je terugbetaling innen.
  • Schulden bij andere schuldeisers: De schuldeisers kunnen beslag leggen op je terugbetaling van de belastingen, waarna een deurwaarder het bedrag ontvangt om de achterstalligheden af te lossen. Als er nadien nog geld overblijft, ontvang je dat nog wel. 

Conclusie 

Het kan nog een tijdje duren vooraleer je de terugbetaling van de belastingen op je rekening ziet verschijnen. Het aanslagbiljet kan enkele weken of maanden in beslag nemen, maar gelukkig hoef je nadien slechts twee maanden te wachten op dit leuke extraatje. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.