Wat als je jouw lening niet meer kan terugbetalen?

|Posted by | Leningen
Tags: ,
Wat als je jouw lening niet meer kan betalen?

​​Ontslag, echtscheiding, ziekte of een ongeval. Het zijn onvoorziene omstandigheden die vaker voorkomen dan we wel zouden willen. Dergelijke situaties kunnen er bovendien voor zorgen dat je jouw lening niet meer kan betalen. Maar wat kan je doen in zo’n situatie? TopCompare geeft je enkele tips. 

Uit cijfers van maart 2022 van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat meer dan 284.000 Belgen, ofwel 4,6% van de Belgische leners, minstens één lening niet terugbetalen. In totaal gaat het hier over meer dan 404.000 achterstallige kredieten. Als ook jij jouw lening niet meer kan betalen, ben je dus zeker en vast niet te enige. Bevind je jou in dezelfde situatie? Volg dan zeker onderstaande stappen.

1. Wend je tot jouw kredietgever

Wanneer je betalingsproblemen dreigt te hebben, is het belangrijk om zo snel mogelijk je kredietgever of kredietbemiddelaar hierover te informeren. Het is immers ook in zijn voordeel om een oplossing te vinden. Contact opnemen doe je bij voorkeur door middel van een aangetekende brief waarin je jouw financiële problemen aangeeft. Vervolgens kan je een afspraak maken met jouw financiële adviseur.

Enkele mogelijke oplossingen die ze kunnen voorstellen, zijn de volgende:

  • Een verlenging van de looptijd van jouw lening met lagere maandelijkse betalingen
  • Een tijdelijke uitstel van betaling van jouw krediet

Jouw bankier kan je helpen wanneer je jouw lening niet meer kan betalen en zal samen met jou zoeken naar een oplossing om je maandelijkse financiële lasten te verminderen. In geval van serieuze wanbetaling moet de bank dit hoe dan ook doorgeven aan de NBB waarna je op de zwarte lijst terechtkomt.

2. Stap naar een schuldbemiddelaar

Als je zelf niet tot een oplossing komt met jouw bank, kan je ook in schuldbemiddeling gaan. Een schuldbemiddelaar gaat dan in jouw plaats onderhandelen met je financiële instelling over bijvoorbeeld de terugbetalingsvoorwaarden of een vermindering van de rente. Het voordeel is hierbij dat beide partijen een compromis kunnen vinden voor een haalbaar afbetalingsplan, rekening houdend met al jouw kosten, schulden en noodzakelijke uitgaven om je te helpen jouw lening af te betalen. Voor schuldbemiddeling kan je aankloppen bij het OCMW in jouw gemeente of het CAW in jouw regio

Als er een compromis wordt bereikt tussen de twee partijen, wordt er een overeenkomst getekend waarin alle verplichtingen worden neergeschreven. Geen akkoord bereikt? Dan kan je bij de vrederechter een verzoek indienen om uitstel van betaling aan te vragen.

3. Gebruik de collectieve schuldenregeling

Als je na een schuldbemiddeling nog altijd moeilijkheden hebt met het terugbetalen van je leningen, dan kan je nog overgaan tot een collectieve schuldenregeling. Dit is een gerechtelijke procedure die plaatsvindt voor de arbeidsrechtbank. Het is bedoeld voor private personen die geconfronteerd worden met ernstige financiële moeilijkheden om hun lening af te betalen.

De rechter beslist of je in aanmerking komt voor deze procedure. Als dat het geval is, zal er een erkende schuldbemiddelaar worden aangewezen. De bemiddelaar zal rechtstreeks jouw inkomen innen en zal je het geld bezorgen dat strikt noodzakelijk is voor jouw huishouden. Tijdens deze regeling kan de rechter ook (delen van) jouw schuld verminderen of kwijtschelden.

4. Gebruik de verzekering die bij jouw lening hoort

Als jouw financiële problemen verband houden met bijvoorbeeld het verlies van je baan of een overlijden, dan kan je beroep doen op de verzekeringen die je hebt afgesloten bij jouw lening.

Enerzijds heb je de mogelijkheid een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij jouw bank of een verzekeraar. Die verzekering zorgt voor de gehele of gedeeltelijke terugbetaling van jouw lening wanneer je overlijdt voor het krediet is afbetaald. Zo bescherm je jouw nabestaanden bij jouw overlijden. Bij grote leningen, zoals een woonkrediet, is dit een gangbare praktijk.

Anderzijds bieden de Vlaamse en Waalse overheden een gratis verzekering voor de terugbetaling van een lening in het geval van onvoorziene omstandigheden, zoals het verliezen van een baan of onvrijwillige arbeidsongeschiktheid. Deze verzekeringen zijn voorbehouden voor hypothecaire kredieten bedoeld voor de aankoop, renovatie of bouw van een woonst, onder welbepaalde voorwaarden:

  • In Vlaanderen : de “Verzekering Gewaarborgd Wonen” moet worden aangegaan in de loop van het jaar volgend op het gebruik van kapitaal. De verzekering dekt de terugbetaling van het krediet tot € 600 euro per maand voor een maximum van drie jaar. De verzekering is tien jaar geldig. Lees hier de voorwaarden.
  • In Wallonië wordt een gratis verzekering tegen inkomensverlies aangeboden. De verzekering moet binnen de twaalf maanden na het afsluiten van het krediet worden afgesloten. De verzekering dekt de terugbetaling van het krediet tot € 9.000 per jaar voor een maximum van drie jaar. Het verlies van je inkomsten moet binnen de eerste acht jaar van jouw krediet zijn gebeurd. Lees meer details op hun website.

Jouw lening afbetalen met de hulp van een verzekering vereist dat je goed de voorwaarden van de verzekeringen op voorhand bekijkt. Zo weet je wanneer en hoe je gedekt bent. Voel je bovendien vrij om contact op te nemen met jouw bank of verzekeraar voor meer informatie.

Let op met schuldconsolidatie of het aangaan van een nieuwe lening!

Veel mensen denken dat het hun huidige lening afbetalen door middel van een nieuwe lening een goed idee is. Wanneer je echter een nieuwe lening aanvraagt, zal je ook hier weer rente op moeten betalen. Daardoor zal jouw schuld steeds hoger worden. Let dus goed op!

Wel kan je ervoor kiezen om jouw verschillende leningen te consolideren in een lening met langere duurtijd, een zogenaamde schuldconsolidatielening. Wees er zeker van dat je een haalbaar afbetalingstraject hebt, zonder te hoge interesten.

Wanneer je jou in een situatie bevindt waar je jouw krediet niet langer kan afbetalen, wacht dan niet tot je in een negatieve schuldenspiraal terecht komt vooraleer je hulp zoekt. Hoe sneller je geholpen wordt, hoe sneller je jouw schulden kan oplossen!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.