Wat doet een broker?

|Posted by | Financiën, Savings

Als je de financiële markt wilt betreden, heb je een effectenrekening nodig. Dergelijke rekeningen worden aangeboden door financiële instellingen die in dat geval dienst doen als broker.

Je wilt starten met beleggen? Alvorens je je eerste aandelen, obligaties of andere effecten kunt kopen, moet je een effectenrekening openen. Tal van financiële instellingen, gaande van de traditionele banken tot fintechspelers, laten je toe om bij hen zo’n rekening te openen. Dankzij een effectenrekening heb je een perfect overzicht van al jouw beleggingen. Daarenboven worden al je kapitaalopbrengsten, zoals coupons en dividenden, op die rekening gestort. Zodra een financiële instelling je de optie biedt om een effectenrekening te openen, neemt die de rol van broker op zich.

Digitaal beleggen

De manier waarop we bankieren, is de voorbije jaren drastisch veranderd. Je hoeft niet langer voor elke financiële transactie een bezoekje te brengen aan een adviseur in een lokaal bankkantoor. Heel wat zaken kan je nu thuis zelf regelen via de app of het webplatform van jouw financiële instelling. Hetzelfde geldt voor jouw beleggingen. Bij nagenoeg alle financiële spelers kan je via de digitale weg een effectenrekening openen en je beleggingen beheren. 

Wat heb je daarvoor nodig? 

  • Digitaal of niet, de aanbieders van effectenrekeningen moeten strikte regels volgen alvorens ze je toelaten om bij hen te beleggen. Om te beginnen moet ze rekening houden met de KYC-regels (know your customer). Zo zijn ze onder meer verplicht om na te gaan of je het kapitaal niet gebruikt voor malafide doeleinden, zoals geld witwassen of fraude. Daarom zullen ze altijd vragen om je identiteitsgegevens met hen te delen. Dat doe je door de broker een kopie van je identiteitskaart (voor- en achterkant) te bezorgen. 
  • Als je interesse hebt om in meer complexe producten te beleggen, zijn de financiële instellingen verplicht om na te gaan of je voldoende kennis en ervaring hebt om in die producten te beleggen. Ze doen dat aan de hand van een vragenlijst. Dat is één van de verplichtingen die gepaard gaan met MiFID2, een Europese richtlijn die jou als belegger beschermt.
  • Opgelet: Het kan gebeuren dat de effectenrekening wordt ondergebracht bij een buitenlandse financiële instelling. In dat geval moet je die rekening aangeven bij het Centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank van België (NBB).

Hoe dan ook bezit jij de effecten die je koopt via de broker. Indien die failliet gaat, ben je je beleggingen dus niet kwijt. Bij een faillissement worden die overgeheveld naar een effectenrekening bij een andere bank. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij fraude, kan het gebeuren dat je bepaalde effecten niet terug in handen krijgt. In dat geval kan je tot 20.000 euro recupereren via het Beschermingsfonds voor financiële instrumenten. 

De ene broker is de andere niet 

Klop niet meteen aan bij jouw vertrouwde bank als je een effectenrekening wilt openen. De traditionele financiële instellingen in ons land hanteren doorgaans hogere tarieven dan de digitale spelers. Verschillende fintechspelers hebben de afgelopen jaren voet aan wal gezet in ons land. Zij laten je toe om aandelen te verhandelen voor een zeer kleine vergoeding.

Ga ook na hoe de vergoeding berekend wordt. Zo betaal je bij sommige brokers (voornamelijk de prijsbrekers) een forfaitair tarief per transactie. Bij de meer gespecialiseerde brokers betaal je een bepaald percentage van het transactiebedrag. Daarbij moet je meestal wel rekening houden met een minimumvergoeding. 

Je mag je weliswaar niet blindstaren op de tarieven. Bij de ene broker kan je meer effecten verhandelen dan bij de andere. De kleinere spelers laten je doorgaans enkel toe om aandelen, crypto’s of ETF’s aan je portfolio toe te voegen. Veel van hen breiden hun aanbod wel stelselmatig uit. Het aanbod van de iets duurdere spelers is doorgaans ruimer. Zo kan je via hen in meer complexe producten beleggen, waaronder opties en futures. Voorts bieden ze uiteenlopende extra’s aan, zoals webinars of speciale tradingtools. 

Als belegger moet je dus met heel wat zaken rekening houden als je op zoek bent naar de perfecte broker. Het is daarom belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat voor type belegger je bent. Ben je startende belegger met een beperkt kapitaal en wil je uitsluitend aandelen verhandelen? Dan ben je beter af met één van de prijsbrekers. Als je al wat meer ervaring hebt en uit een ruimer aanbod wilt kiezen, ben je waarschijnlijk aan het juiste adres bij één van de gespecialiseerde brokers. 

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.