Wat is de impact van het begrotingsakkoord op jouw budget in 2022?

|Posted by | Financiën
Tags:
Begrotingsakkoord

Na lang onderhandelen is de regering-De Croo begin deze week tot een begrotingsakkoord gekomen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) maakte tijdens de persconferentie 100 verschillende maatregelen bekend, met een mix van investeringen, hervormingen en besparingen. Maar welke maatregelen uit het begrotingsakkoord zullen volgend jaar een impact hebben op jouw financiën en budget? 

Meer nettoloon

De regering wil de bijzondere bijdrage sociale zekerheid (BBSZ) geleidelijk aan afschaffen om de lasten voor werkenden tot 300 miljoen euro te verlagen. Werkende alleenstaanden zullen zo kunnen genieten van een belastingverlaging van € 50 per jaar en voor tweeverdieners loopt dat op tot € 150 per jaar. Dat betekent dus een iets hoger jaarlijks nettoloon. 

Deze bijdrage wordt in vier fasen afgeschaft (2022, 2024, 2026 en 2028). Volgend jaar daalt het belastingtarief van 9% naar 7% wat betekent dat het maximumbedrag van € 731,30 verlaagt tot € 581. Dat maximumbedrag betaalt nu iedereen die 125% van het gemiddelde jaarloon (€ 3.783) verdient. Voor tweeverdieners met een gemiddeld loon zal dat in 2028 wel al een mooie lastenverlaging van € 700 per jaar opleveren. Verdien je minder dan € 2.600 bruto? Dan krijg je nog een extra korting op de sociale bijdrage. Met deze werkbonus moet werken aantrekkelijker zijn dan werkloosheid. Ook de koopkracht moet zo stijgen. 

Ook soldaten zien hun salaris volgend jaar stijgen, in tegenstelling tot topsporters die vanaf dan meer sociale bijdragen moeten betalen. Momenteel betalen zij slechts € 900 aan sociale bijdragen ongeacht hun maandloon, maar dat is dan verleden tijd. 

Lagere energiefactuur

Als antwoord op de stijgende energieprijzen had de regeling al een uitgebreid sociaal tarief voor de meest kwetsbaren ingesteld. Nu werd er beslist om deze maatregel te verlengen tot het einde van het eerste kwartaal van 2022. Gemiddeld betekent dat een daling van € 650 op de energiefactuur, waar ook nog een eenmalige winterkorting van € 80 bovenop komt. Kom je niet in aanmerking voor het sociaal tarief? Dan kan je aankloppen bij bij het OCMW voor energiesteun, want zij krijgt 16 miljoen euro voor de oprichting van een fonds voor gas en elektriciteit.

Voor de rest van de bevolking is er goed nieuws vanaf januari, omdat dan de federale energieheffingen worden omgezet in aanpasbare accijnzen waardoor de factuur zou moeten verlagen. Voor een gezin zou dat gemiddeld een besparing van € 30 tot € 50 per jaar moeten opleveren. Daarbovenop komen er ook strengere regels voor de energieleveranciers zodat ze de voorschotfacturen niet zomaar kunnen aanpassen. 

Goedkoper naar de kinderopvang

Heb je thuis nog kinderen rondlopen die naar de kinderopvang moeten? Dan kan dat vanaf volgend jaar goedkoper, omdat de fiscale aftrek voor kinderopvang verhoogd wordt van € 13 naar € 14 per dag en per kind. Die werd voor het aanslagjaar 2021 al verhoogd van € 11,2 naar € 13, maar wordt dus nu verder opgetrokken. Onder kinderopvang vallen ook onkosten voor zomerkampen, sportkampen, speelpleinwerking en dergelijke.

Roken wordt duurder

Rokers zullen opnieuw meer moeten betalen van een pakje sigaretten of tabak, want ook in 2022 worden de accijnzen op tabaksproducten verhoogd. Dat was op 1 januari 2021 al het geval en staat ook nog gepland voor 2023 en 2024. Ook e-sigaretten en andere nieuwe tabaksproducten zullen nu opgenomen worden in de bestaande wetgeving. 

Vliegtaks op korte vluchten

Slecht nieuws voor alle reisfanaten onder ons. Wil je volgend jaar bijvoorbeeld naar Londen of Parijs vliegen? Dan zal je daarvoor een extra centje moeten neertellen. Er komt namelijk een vliegtaks voor vluchten van minder dan 500 kilometer. Hoewel de prijs nog niet vast ligt, spreken bronnen over een extra bedrag van € 5 à € 7. De trein of ander openbaar vervoer nemen, is dus de boodschap!

Airbnb-taks

Verhuur je als privépersoon een gemeubelde kamer via bijvoorbeeld Airbnb of Booking.com? Dan geldt er voor jou vanaf 2022 een btw-verplichting en zal je dus meer geld moeten afstaan. Nu geldt er namelijk een btw-vrijstelling zoals voor kleine ondernemingen, maar die wordt dus geschrapt.  

Belastingvoordeel op tweede woning blijft

Investeerders en eigenaars van tweede verblijven wachtten deze week waarschijnlijk met een bang hart af op de begroting. De afschaffing van het belastingvoordeel voor tweede woningen lag namelijk op tafel, maar daar wordt dus niet aan geraakt. Als je dus volgend jaar een hypothecaire lening aangaat voor je vastgoedinvestering kan je dit nog altijd fiscaal inbrengen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.